Runderstoof
Eenvoudig
15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd
ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Bestrooi het vlees met flink wat zout en peper en wentel door de bloem. Verhit de helft van de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak het vlees er in 2-3 porties 6-8 minuten in, tot het aan alle zijden bruin is. Leg op een bord.
Draai het vuur lager. Voeg extra olie toe als de pan te droog is. Bak de ui, de bleekselderij en de winterpeen er ca. 5 minuten in. Voeg de laurierblaadjes, de tijm en de rode wijn toe en laat 2-3 minuten zachtjes koken. Schraap aangekoekte stukjes op de bodem van de pan los. Roer de tomatenpuree en de worcestershiresaus erdoorheen en kook nog ca. 1 minuut.
Als je het gerecht in een slowcooker wil maken, doe daar dan in. Voeg het vlees, het bouillonblokje en 400 ml water of de bouillon toe en stoof 6-8 uur op de lage stand, tot het vlees mals is. Als je het gerecht in een pan maakt, doe het vlees dan terug in de pan, verkruimel het bouillonblokje erboven en schenk 600 ml water of de bouillon erbij. Leg het deksel op de pan en stoof op laag vuur ca. 3 uur. Voeg zo nodig wat extra water toe als het te droog wordt.
Neem het deksel van de pan en gaar nog ca. 30 minuten, tot het vocht wat is ingekookt. Als het vlees nog niet mals is, voeg dan nog wat water toe en gaar nog ca. 30 minuten. Breng op smaak met zout en peper en serveer met groene groenten en aardappelpuree. In de koelkast blijft de runderstoof tot drie dagen goed, in de diepvries drie maanden. Laat een nacht ontdooien in de koelkast en warm op tot het heel heet is.