Advertentie
Column van Sabine
Ze stelt zich graag aan je voor: “Hi! Mijn naam is Sabine, 33 jaar en mama van twee jongens van bijna 4 en 6. 12 jaar geleden startte ik de foodblog Ohmyfoodness.nl en inmiddels deel ik daar en op alle social media kanalen, dagelijks inspiratie op het gebied van (écht lekker) eten en af en toe wat reisinspiratie.
In 2015 verscheen mijn eerste boek: Het Guilty Pleasures Kookboek en in september ’23 werd alweer mijn vijfde boek gelanceerd: Het Slowcookerboek. In het Slowcookerboek neem ik je aan de hand van 80 recepten mee in de wereld van slowcooken. Ik laat je zien dat je met een slowcooker véél meer kunt dan alleen stoofschotels maken. Sterker nog, je kunt er zelfs je favoriete AGV’tje in klaarmaken!
De komende weken vertel ik je bij Foodies meer over het koken met een slowcooker en hoop ik iedereen te overtuigen zo’n apparaat aan te schaffen. Want geloof mij: dit keukenmaatje wil je in huis hebben!”
Gerechten aanpassen naar slowcooker
Deze week vertelt Sabine hoe je gerechten kunt aanpassen naar de slowcooker.
Heb je haar vorige columns gemist? Lees hier wat ze vertelt over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen en lees hier wat ze vertelt over de (energie)kosten van slowcookers. Sabine beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.
Wil jij haar tips en trucs gelijk toepassen? Bekijk dan snel onze winactie want we mogen samen met Sabine een Russell Hobbs Satisfry Multicooker weggeven!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Slowcooker gerechten aanpassen
In mijn Slowcookerboek deel ik 80 recepten met je, die je klaar kunt maken in de slowcooker. 80 recepten voor ie-de-re dag. En dat zijn dus niet alleen stoofschotels, soepen en curries, maar ook pastagerechten, AGV’tjes en nog veel meer.
Maar: als IK een recept kan bedenken voor de slowcooker, kun JIJ dat ook. Sterker nog, het is helemaal niet zo ingewikkeld om jouw favoriete, bestaande recept om te buigen naar een slowcook-variant.
Omrekentabel
In principe kun je vrijwel alles in de slowcooker bereiden, het vergt alleen wat rekenwerk om jouw favoriete recept om te bouwen. Gelukkig bestaat er een handige tabel, je vindt hem ook terug in mijn boek, waarmee je bestaande recepten kunt omrekenen naar slowcookertijden.
Kooktijd recept | Stand Low | Stand High |
15-30 minuten | 4-6 uur | 1,5 – 2 uur |
30-45 minuten | 6-10 uur | 3-4 uur |
1-3 uur | 8-10 uur | 4-6 uur |
In mijn Slowcookerboek vind je ter aanvulling op bovenstaande tabel, ook nog een Slowcooker Cheatsheet. Hierop vind je de populairste ingrediënten terug, samen met de aanbevolen tijd die ze nodig hebben om in de slowcooker goed gaar te worden.
De opbouw van een gerecht in de pot
Een slowcookergerecht bedenken is echter niet altijd een kwestie van alles mixen en in de pot mikken. Tuurlijk, deze gerechten zitten er zeker wel blij, maar zeker in het geval van AGV’tjes of gerechten die minder één geheel vormen, is de opbouw van een gerecht in de pot wel belangrijk.
Als leidraad kun je aanhouden dat:
- Harde groenten, in de vorm van wortels of zoete aardappel, en vlees onderop in de pot mogen.
- Koolhydraten, zoals pasta of rijst, mogen daar bovenop.
- Gevolgd door fijne groenten zoals doperwten en spinazie.
- Tot slot de vloeistoffen: deze schenk je rondom en over de andere ingrediënten.
Laatste tip voor gerechten aanpassen slowcooker
Ook goed om te weten: verse groene kruiden voeg je pas aan het einde van de kooktijd toe. Zo blijft de smaak van de kruiden namelijk overeind. Gedroogde kruiden en specerijen mogen al aan het begin worden toegevoegd. En gebruik daar gerust royale hoeveelheden van. Doordat al het vocht tijdens het koken in de pot van de slowcooker blijft, mag je best een beetje overdrijven met het gebruik van smaakmakers.
Kom je er nou niet helemaal uit, dan mag je me altijd een mailtje sturen (sabine@ohmyfoodness.nl) of een berichtje sturen via Instagram: @ohmyfoodnessnl
> naar het recept: langzaam gegaarde zalm met dille
Lees ook:
Column van Sabine: (energie)kosten van slowcooken
Wat is het verschil tussen een slowcooker en een stoofpan?
Column van Sabine: alles over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Redactie