Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Sabine Koning (LET OP CREDITS Joorkitchen)

Column van Sabine: (energie)kosten van de slowcooker

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Sabine van Ohmyfoodness kom je steeds vaker tegen door haar bestselling Slowcookerboek. De komende maand zul je haar nog veel meer zien want ze zal wekelijks een column voor Foodies schrijven. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen. In haar tweede column vertelt ze je alles over de (energie)kosten van de slowcooker.

Column van Sabine

Ze stelt zich graag aan je voor: “Hi! Mijn naam is Sabine, 33 jaar en mama van twee jongens van bijna 4 en 6. 12 jaar geleden startte ik de foodblog Ohmyfoodness.nl en inmiddels deel ik daar en op alle social media kanalen, dagelijks inspiratie op het gebied van (écht lekker) eten en af en toe wat reisinspiratie.

In 2015 verscheen mijn eerste boek: Het Guilty Pleasures Kookboek en in september ’23 werd alweer mijn vijfde boek gelanceerd: Het Slowcookerboek. In het Slowcookerboek neem ik je aan de hand van 80 recepten mee in de wereld van slowcooken. Ik laat je zien dat je met een slowcooker véél meer kunt dan alleen stoofschotels maken. Sterker nog, je kunt er zelfs je favoriete AGV’tje in klaarmaken!

De komende weken vertel ik je bij Foodies meer over het koken met een slowcooker en hoop ik iedereen te overtuigen zo’n apparaat aan te schaffen. Want geloof mij: dit keukenmaatje wil je in huis hebben!”

Uit het boek

Slowcookerboek

€ 21,99
Slowcookerboek

(Energie)kosten slowcooker

Deze week beantwoordt Sabine de meest Nederlandse vraag over de slowcooker. Want wat kost het nou eigenlijk?

Heb je haar eerste column gemist? Lees hier wat ze vertelt over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen. Wil jij haar tips en trucs gelijk toepassen? Bekijk dan snel onze winactie want we mogen samen met Sabine een Russell Hobbs Satisfry Multicooker weggeven!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zijn de kosten van een slowcooker?

Eén van de vragen die me het meest gesteld worden over het gebruik van de slowcooker, heeft toch wel te maken met de kosten. En dan heb ik het niet over de aanschafprijs, want die is in veel gevallen nog wel te overzien. Ik heb het over het verbruik. Over de energiekosten.

Ik kan het me voorstellen hoor! Zeker als je recepten voor je hebt die soms wel 6-8 uur aan moeten staan, kan ik me zo indenken dat je oren figuurlijk beginnen te klapperen.

In een wereld waarin wordt aangeraden bespaarstekkers te gebruiken, de stekker van de waterkoker uit het stopcontact te halen wanneer je deze niet gebruikt en waarin we de verwarming al gauw een graadje minder hoog draaien, klinkt het natuurlijk absurd om een apparaat uren aan te laten staan.

Verbruik slowcooker

Maar wees gerust! Slowcookers zijn namelijk een stuk zuiniger dan je denkt. En ik kan het weten, want ik heb wekenlang meerdere slowcookers dagenlang aan gehad.

Ter illustratie: tijdens het maken van het Slowcookerboek, heb ik gemerkt dat de piek in mijn energieverbruik minder hoog was op dagen dat ik drie slowcookers aan had staan, dan op dagen dat ik twee keer per dag mijn inductieplaat gebruikte.

Het verbruik van een slowcooker is natuurlijk afhankelijk van het merk en soort slowcooker dat je hebt, de tijd waarop je hem aan hebt staan en de stand die je gebruikt. Maar gemiddeld verbruikt een slowcooker zo’n 100 watt per uur.

Misschien zeggen die getallen je helemaal niets. Ik ben (ook) verre van bekend met elektriciteit, watt en kilowatt uren. Ieder willekeurig persoon kan bovenstaande tegen me zeggen en ik geloof hem of haar direct.

Dus heb ik een simpel rekensommetje voor je. Op dit moment, oktober 2023, bedraagt de gemiddelde energieprijs in Nederland €0,375 cent per kilowattuur (= 1.000 watt). In het geval van een slowcooker die 100 watt per uur gebruikt, komt dit dus neer op zo’n 4 cent (afgerond) per uur a.k.a. 32 cent aan stroom voor een gerecht dat 8 uur staat te pruttelen. Dat is te overzien toch?

Bedenk hierbij ook dat je, als je de slowcooker gebruikt, je de kookplaat niet hoeft te gebruiken ook de oven uit kan laten staan.

Is het veilig om de slowcooker zolang aan te laten staan?

Pak ik direct nog even een andere vaak gestelde vraag mee, die vaak in combinatie met de verbruik-vraag wordt gesteld: is het wel zo veilig om het apparaat zo lang aan te hebben staan?

Het antwoord: JA.

Zoals ik in mijn vorige column al uitlegde, verwarmt de slowcooker niet hoger dan een temperatuur van 90 graden. Oftewel: de pan kan niet warmer worden dan 90 graden Celsius en dus kan je eten niet aanbranden. Zelfs in het geval dat het eten per ongeluk droog kookt, is er dus niets aan de hand.

Lekker aan zetten dus hoor, die pot! Bijvoorbeeld om erwtensoep met rookworst te maken.

Erwtensoep met rookworst ©Sabine Koning

Erwtensoep uit de slowcooker met rookworst

In de winter gaat er niks boven een verwarmende kom erwtensoep met worst. Met dit recept maak je de smaakvolle soep in de slowcooker.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!