Advertentie
Het verschil tussen een slowcooker en een stoofpan
Bij stoven hoort een goede stoofpan. Of werk je liever met een multifunctionele slowcooker? Eerder vertelden we jullie al over de ideale stoofpan en slowcooker. Nu komt het, welk is beter? Wat is eigenlijk het verschil tussen een slowcooker en een stoofpan? Om die vraag te beantwoorden duiken we eerst wat dieper in de eigenschappen van beide producten.
Stoven met een slowcooker
Een multi- of slowcooker is uitermate geschikt voor alle gerechten met vocht erin. Dus vrijwel alle soepen, sauzen, stoofschotels, curry’s en tajines kun je heel goed in de slowcooker bereiden. Gerechten zonder vocht waarbij je juist een knapperig resultaat wilt, kun je beter in de koekenpan of oven bereiden. Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen ontzettend mals uit de slowcooker.
De perfecte stoofpan
Wij zijn fan van gietijzeren pannen, zeker als het aankomt op stoven. Het enige nadeel, ze zijn altijd zo zwaar. Daarnaast ontbreekt meestal een anti-aanbaklaag. Deze laag creëer je zelf door olie op hoge temperatuur te laten hechten aan het gietijzer. Tefal heeft hier een oplossing voor: de Tefal Trattoria pannen. Deze serie is speciaal ontworpen om zoveel mogelijk smaak toe te voegen aan gerechten. De pannen zijn niet gemaakt van gietijzer, maar van gegoten aluminium. Hierdoor houden ze perfect de warmte vast en hebben ze alle goede eigenschappen van gietijzer, terwijl ze niet zo zwaar zijn.
Wat zijn de verschillen?
Het grootste verschil tussen een slowcooker en een stoofpan zit ‘m in het gebruik. Daar waar het bij een stoofpan nog weleens lastig kan zijn om een constante temperatuur aan te houden, doet een slowcooker dit automatisch voor je. Geen gedoe met het gas hoger of lager draaien dus. Daarnaast is een slowcooker uitermate geschikt voor wat taaier vlees en recepten die lang moeten stoven. Een pan laat je niet zomaar onbeheerd acht uur op het gasfornuis achter. Een slowcooker kan je met een gerust hart achterlaten. De meeste slowcookers zijn dermate beveiligd dat er niets mis kan gaan.
Het grote voordeel van een stoofpan heeft te maken met het aanbraden van vlees. Dit kan vaak niet met een slowcooker. Om de sappen en de smaak te concentreren in vlees braad je deze vaak eerst iets aan voor je deze rustig laat stoven. Gebruik je een slowcooker? Vaak heb je dan alsnog een pan nodig om het vlees eerst aan te braden. Extra afwas dus, terwijl het aanbraden prima kan in een stoofpan.
Welke is beter?
Hier kunnen we eigenlijk geen antwoord op geven. Zoals hierboven beschreven, zowel de slowcooker als de stoofpan zijn uitermate geschikt om mee te stoven. Allebei zorgen voor een goede verdeling van de warmte, heerlijke smaken en zijn vriendelijk in gebruik. Het is vaak persoonlijk wat je fijner vindt. We kunnen in ieder geval niet zomaar zeggen dat de één beter is dan de ander.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.