Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Sabine Koning (LET OP CREDITS Joorkitchen)

Column van Sabine: alles over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Sabine van Ohmyfoodness kom je vast steeds vaker tegen door haar bestselling Slowcookerboek. De komende maand zul je haar nog veel meer zien want ze zal wekelijks een column voor Foodies schrijven. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen. Deze week stellen we haar graag aan je voor aan de hand van haar eerste column over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen.

Column van Sabine

Ze stelt zich graag aan je voor: “Hi! Mijn naam is Sabine, 33 jaar en mama van twee jongens van bijna 4 en 6. 12 jaar geleden startte ik de foodblog Ohmyfoodness.nl en inmiddels deel ik daar en op alle social media kanalen, dagelijks inspiratie op het gebied van (écht lekker) eten en af en toe wat reisinspiratie.

In 2015 verscheen mijn eerste boek: Het Guilty Pleasures Kookboek en in september ’23 werd alweer mijn vijfde boek gelanceerd: Het Slowcookerboek. In het Slowcookerboek neem ik je aan de hand van 80 recepten mee in de wereld van slowcooken. Ik laat je zien dat je met een slowcooker véél meer kunt dan alleen stoofschotels maken. Sterker nog, je kunt er zelfs je favoriete AGV’tje in klaarmaken!

De komende weken vertel ik je bij Foodies meer over het koken met een slowcooker en hoop ik iedereen te overtuigen zo’n apparaat aan te schaffen. Want geloof mij: dit keukenmaatje wil je in huis hebben!”

Uit het boek

Slowcookerboek

€ 21,99
Slowcookerboek

Alles over de slowcooker

Deze week beantwoordt Sabine in haar eerste column de drie meest gestelde vragen over de slowcooker. Wil jij haar tips en trucs gelijk toepassen? Bekijk dan snel onze winactie want we mogen samen met Sabine een Russell Hobbs Satisfry Multicooker weggeven!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is een slowcooker?

Misschien kan ik beter eerst antwoord geven op de vraag: wat is een slowcooker? Een slowcooker is een keukenapparaat dat, gedurende een langere tijd op lage temperatuur, een gerecht voor je kan bereiden. De meeste slowcookers heb een lage (Low) en hoge (High) stand. De lage stand staat gelijk aan om en nabij de 80 graden Celsius, de hoge stand aan 90 graden Celsius.

Het fenomeen slowcooken is over komen waaien uit Amerika en inmiddels is de populariteit in Nederland en België rap aan het toenemen.

Het idee van een slowcooker, is dat je alle ingrediënten voor een gerecht in de pot doet en de pot verder het werk voor je laat doen. Dus terwijl jij de kinderen naar school brengt, de afwas doet, de keuken opruimt of de woonkamer stofzuigt, wordt er voor je gekookt. Klinkt ideaal hè? En dat is het ook!

Slowcookers in alle vormen en maten

Nu slowcookers ook aan deze kant van de oceaan zo populair zijn, neemt de variatie aan modellen, formaten en functies ook enorm toe. Slowcookers zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten en vaak wordt de grootte uitgedrukt in aantal liters.

Om je een beeld te geven:

  • Een slowcooker met een inhoud van 3,5 liter is doorgaans geschikt voor een klein tot middelgroot gezin. Met 2 volwassenen en 2 kinderen kun je hiermee perfect uit de voeten.
  • Een slowcooker van 6 liter daarentegen, is al gauw goed voor 6-8 personen. Hierin kun je bovendien ook grotere stukken vlees bereiden of grote hoeveelheden van een gerecht.

Maar welke slowcooker kies ik dan?

Er is niet één slowcooker die het allerbeste werkt. Welke pot voor jou het beste is, is afhankelijk van heel wat factoren. De vragen die je jezelf eigenlijk zou moeten stellen voordat je investeert in een slowcooker zijn:

  1. Wat wil ik erin bereiden?
  2. Voor hoeveel mensen kook ik doorgaans?
  3. Wil ik alleen maar slowcooken of eigenlijk ook wat meer kunnen?

Tegenwoordig zijn er ook multicookers die meerdere kookfuncties in één apparaat combineren, waaronder vaak een slowcook-functie. Hiermee sla je meerdere vliegen in een klap. Er zijn bijvoorbeeld multicookers waarin je zowel een slowcook- als airfry-functie tegenkomt en multicookers met een snelkook- en slowcookstand.

Hou in ieder geval in gedachten dat een duurdere slowcooker niet per se veel beter is dan een goedkopere. Vaak heeft het verschil in prijs te maken met het aantal functies: zit er bijvoorbeel een timer op de slowcooker of is de binnenpot te verwijderen en te wassen in de vaatwasser?

Ik begon zelf met een slowcooker van een paar tientjes en die heeft prima dienst gedaan. Inmiddels staan er, zeker in de tijd dat ik mijn boek aan het schrijven was, soms vier cookers tegelijkertijd te koken.

Want geloof mij: als je eenmaal overstag bent en een slowcooker in de keuken hebt staan, zou je willen dat je er eerder eentje kocht. Bijvoorbeeld om dit heerlijke recept te maken:

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!