Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Coq au vin

Coq au vin

In samenwerking met ATAG.
  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Langzaam gestoofde kip in rijke rode wijn, waardoor het vlees heerlijk mals en vol van smaak wordt. Coq au vin is een tijdloze Franse klassieker en al eeuwenlang een favoriet. Het is een gerecht dat je meteen naar de gezelligste bistro’s in Frankrijk brengt!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Langzaam gestoofde kip in rijke rode wijn, waardoor het vlees heerlijk mals en vol van smaak wordt. Coq au vin is een tijdloze Franse klassieker en al eeuwenlang een favoriet. Het is een gerecht dat je meteen naar de gezelligste bistro’s in Frankrijk brengt!
Welke wijn?
Traditioneel serveer je een rode wijn bij coq au vin, liefst een Bourgogne, maar een coq au riesling en zelfs een coq au champagne bestaan ook.

Bereiding

  1. Verdeel de kippen in kippenbouten, -vleugels en filet. Bestrooi de kipdelen met zout en peper.

  2. Verhit de boter in een braadslede of braadpan en bak er de kip rondom goudbruin in. Neem de kip uit de pan en houd apart.

  3. Bak de spekblokjes ca. 5 minuten in de pan. Voeg de sjalot, de winterpeen en de champignons toe en bak nog 5 minuten verder.

  4. Voeg de tijm en knoflook toe en fruit 1 minuut. Voeg de tomatenpuree en de bloem toe en bak nog 1 minuut. Blus af met de rode wijn en breng aan de kook.

  5. Leg de kippenbouten en vleugels in de saus en stoof het geheel op laag vuur ca. 30 minuten.

  6. Voeg de kipfilets toe en stoof nog 30 minuten verder. Lekker met knapperige baguette of Franse friet en een frisse salade.

Per portie: 804 kcal | 9 g koolhydraten | 55 g eiwit | 52 g vet

Foto: Jasper Bosman Receptuur: Willem van Santen en Tim Delissen

Wat vind jij van dit recept?

4.1 / 5.0 (8 stemmen)