Bereiding

1. Week de bonen 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af, breng de bonen in een pan met ruim water aan de kook en kook ze in 40-50 minuten gaar. Giet de bonen af.

2. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en fruit er de ui en de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg de speculaaskruiden en de stroop toe en bak al roerend even mee. Doe de zoete aardappel en de bloemkoolroosjes bij de uien in de pan en bak even mee.

3. Blus af met het bokbier, doe de laurier en de tij m erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel schuin op de pan ca. 10 minuten rustig stoven. Doe de bonen erbij en verwarm nog ca. 10 minuten mee. Breng de stoof op smaak met zout en peper.

4. Roer intussen voor de croutons de knoflook door de olie en meng dit goed door het brood. Bak de croutons in een koekenpan knapperig en goudbruin. Haal de croutons uit de pan en laat afkoelen op een stuk keukenpapier. Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak er de vegetarische spekjes in ca. 5 minuten krokant in.

5. Verdeel de bonenstoof over kommen en garneer met de vegetarische spekjes, de croutons, de peterselie en zilveruitjes. Serveer met de piccalilly.

Per portie (4): ca. 831 kcal
40 g eiwit | 17 g vet | 103 g koolhydraten

Valle del Sole

Heb je na deze recepten de smaak te pakken en wil je verder experimenteren met bonen? Valle del Sole heeft gedroogde bonen in alle soorten en maten. Van witte bonen tot jarpesie, familie van de tuinboon, maar dan kleiner. Sta je te trappelen en wil je deze gerechten vanavond al op tafel hebben staan? Valle del Sole heeft ook veel bonen in blik, dat scheelt je een paar uurtjes weken. Kijk op de website van Valle del Sole voor meer informatie.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Sander Damen Styling: Alexstyling