Bereiding

1. Snijd de venkels in de lengte doormidden en vervolgens in parten van 2 cm, over de lengte van de venkel. Doe de venkelparten met de knoflook, azijn en 1 eetlepel zoutvlokken in een grote, hittebestendige kom. Schenk er kokend water op en laat 10 minuten staan om de venkel iets te verzachten.

2. Bewaar wat venkelpluimen voor de garnering, hak de rest fijn; je wilt minstens 1 eetlepel vol hebben. Doe de panko en overgebleven zoutvlokken in een ondiepe schaal. Meng in een andere schaal de bloem met de witte peper. Breek de eieren in een derde kom en kluts ze even met een vork.

3. Giet in een diepe (frituur)pan een laag van de door jou verkozen olie van ongeveer 7 cm en verhit deze tot 180 °C; de olie is op temperatuur als een pankokruimel in 10 seconden goudbruin kleurt.

4. Bekleed een bakplaat met keukenpapier en zet een rek erbovenop. Laat de venkel goed uitlekken. Doe steeds één partje per keer: wentel de parten door de bloem, door het ei en door de panko. Zorg dat de hele venkel bedekt is met een laagje kruim. Leg de venkel voorzichtig in de hete olie en bak ze – in porties – in 3 minuten goudbruin en gaar. Leg ze daarna op het rek om af te koelen en uit te lekken. Bestrooi ze met wat zoutvlokken terwijl ze nog warm zijn.

5. Meng voor een snelle en simpele zoete chilisaus alle sambal met de golden syrup tot een mooie saus. Bestrooi de venkelpartjes met het achtergehouden venkelgroen. Serveer warm, met zure room en je zelfgemaakte zoete chilisaus om in te dippen.