Krokant buikspek met venkelsalade
Gemiddeld
ca. 4 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe het venkelzaad, het korianderzaad ende chilivlokken in een vijzel en maal fijn. Roer de specerijen door de zeezoutvlokken. Leg het buikspek in een braadslee en maak met een scherp mes insneden (ca. 5 mm uit elkaar) in het vel. Wrijf het vel in met het grootste deel van het zoutmengsel en zet de braadslee onafgedekt een nacht in de koelkast.
Verwarm de volgende dag de oven voor (elektrisch: 170⁰C / hetelucht: 150⁰C). Neem het buikspek uit de koelkast en schraap het zoutmengsel eraf. Dep het vlees goed droog met keukenpapier en bestrooi met de rest van het zoutmengsel. Rooster het buikspek ca. 2 uur in de oven, verlaag de temperatuur (elektrisch: 150⁰C / hetelucht: 130⁰C) en bak nog ca. 1 uur. Zet de oven voor 15-20 minuten op de hoogste stand, tot het vel krokant is. Als het vel dan nog niet krokant is, zet de grill dan aan op de hoogste stand, leg het buikspek op een bakplaat en gril 4-5 minuten (houd het vlees goed in de gaten, zodat het niet aanbrandt). Dek af en laat ca. 30 minuten rusten.
Roer voor de salade de citroenschil, het citroensap, de olijfolie, chilivlokken naar smaak, zout en peper door elkaar. Schep om met de sjalot, de venkel en de appel. Bestrooi met het venkelloof.
Doe alle ingrediënten voor de mojo verde in een blender en maal glad. Proef en breng op smaak met zout en peper. Snijd het buikspek in plakken en serveer met de salade en de mojo verde. Heb je buikspek over? Warm het dan op en serveer het in knapperige broodjes met de salade en de mojo verde.