Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Galette met appel, venkelzaad en appelstroop

Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten

Advertentie

Recepten met venkel zijn bij ons op de redactie favoriet. Maar wist je dat je met de zaden ook heel lekker kunt koken? Daarom vertellen we je alles over venkelzaad, inclusief recepten natuurlijk!

Wat is venkelzaad?

Venkel is een plant uit de schermbloemenfamilie, net als anijs, komijn en dille. De bladeren kun je als kruiden gebruiken, de knol als groente en het zaad als specerij. De venkel is dus multi-inzetbaar maar waarom zijn nou net die zaden zo geliefd? Dat komt door hun kenmerkende aroma, lichtzoete smaak en gezondheidsvoordelen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt het?

Net als de rest van de plant valt de smaak van venkelzaad het beste te omschrijven als anijsachtig. De smaak wordt weleens met drop vergeleken maar omdat de zaden een stuk minder sterk smaken dan de knol gaat de vergelijking voor de specerij niet op.

De zaden hebben een warme ondertoon met een pittig randje. Het komt daarmee goed tot zijn recht in zowel zoete als hartige gerechten.

Waar koop je venkelzaad?

Venkelzaad is goed verkrijgbaar en je kunt het in elke supermarkt wel krijgen. Kijk hiervoor bij de kruiden en specerijen, waar het vaak in potjes of zakjes verkocht wordt. Je kunt de zaden in hun geheel of gemalen kopen.

Venkelzaad bewaren

Het is belangrijk om specerijen op de juiste manier te bewaren, dan behouden ze het langst hun smaak. Het beste kun je venkelzaad bewaren op een koele, donkere plek in een luchtdichte verpakking. Zo blijft het wel maanden goed!

Tip

Voor de sterkste smaak kun je venkelzaad eerst roosteren en/of vers malen voor gebruik.

Recepten met venkelzaad

De smaak van venkelzaad combineert goed met andere kruiden en specerijen zoals koriander, komijn, anijs en kardemom. Hier kun je heerlijke zoete nagerechten mee maken, zoals koekjes of taarten, maar ook in hartige gerechten doet deze specerij het goed. Het geeft extra smaak aan vlees of vis. Denk bijvoorbeeld maar eens aan venkelworst, een bekende smaakmaker bij Italiaanse gerechten. Of wat denk jij van de onderstaande recepten?

Galette met appel, venkelzaad en appelstroop

Galette met appel, venkelzaad en appelstroop

Een galette kun je zowel zoet als hartig maken, zeker in combinatie met venkelzaad. Met dit recept maak je een zoete variant met appel en stroop.

Naar het recept
porchetta met venkelzaad en rozemarijn

Porchetta met venkelzaad en rozemarijn

Dat venkelzaad het altijd goed doet bij Italiaanse gerechten, bewijst dit spektakelstuk. Het geeft het vlees veel smaak.

Naar het recept
rigatoni met gehaktballetjes

Rigatoni met kruidige venkelzaadgehaktballetjes

Venkelworst kun je natuurlijk zelf maken, of kant-en-klaar kopen en in gerechten verwerken. Deze snelle pasta bijvoorbeeld!

Naar het recept
Specerijentwister met venkelzaad en sesam

Specerijentwister met venkelzaad en sesam

Werd jij vroeger als kind ook altijd zo blij als je bij de bakker of op de markt een kaasstengel kreeg? Voor een volwassen versie van zo’n kaastwister: bekijk eens dit verrassende recept. Deze twister breng je namelijk niet op smaak met kaas, maar venkelzaad en sesam.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!