Advertentie
Galette bakken
Een galette betekent in de Franse keuken eigenlijk twee dingen: een rommelige, open taart van knapperig deeg gevuld met zoet fruit of een hartige vulling óf, in Bretagne, een hartige ‘crêpe’ van boekweitmeel, vaak gevuld met ham, kaas en een eitje. In dit geval hebben we het over de eerste variant. Je kunt zo’n galette zowel met een zoete als hartige vulling maken, en dus als taart of als hoofdgerecht of in stukken als hapje serveren. Wat ons betreft allemaal even lekker. Welke galette ga jij bakken?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ons favoriete galette recept
Mini-galettes met perzik
Steenfruit leent zich ontzettend goed voor galette. Het fruit wordt lekker zacht in de oven, heerlijk in combinatie met knapperig deeg. Deze mini-galettes met perzik zijn het lekkerst wanneer je ze serveert met een dot room of een bolletje vanille-ijs.
Ingrediënten
Bereiding
Meng voor het deeg de bloem met de suiker in een kom. Voeg de boter toe en snijd hem met een mes door het bloemmengsel tot je een
kruimeldeeg hebt. Door een mes te gebruiken om de boter te verdelen, blijft de boter koud en krijg je een extra knapperig resultaat. Voeg dan beetje bij beetje 50 ml ijskoud water toe en kneed kort tot je een samenhangend deeg hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.Verwarm na ca. 20 minuten de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd de perziken in dunne plakjes. Houd de plakjes van elke perzikhelft bij elkaar. Rol het deeg uit. Snijd met behulp van een deegring (ca. 20 cm Ø), of een kommetje dat je ondersteboven op het deeg zet, 4 cirkels uit het deeg.
Leg op elke deegcirkel een in plakjes gesneden halve perzik. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen. Bestrijk de randen met het ei en bestrooi met het amandelschaafsel. Strooi de suiker over en tussen de perzikplakjes. Bak de galettes in ca. 20 minuten in de oven goudbruin. Serveer direct. Lekker met een bolletje ijs.
Recept van Claudia:
Zoete galette bakken
Met deze galettes gevuld met zoet fruit zit je altijd goed. De ideale manier om in een handomdraai een lekker taartje of dessert op tafel te zetten.
Bosbessen-gembergalette
Max La Manna van You Can Cook This: “Hoe rustieker een galette eruitziet, hoe beter. Maak je niet te druk over het deeg, geniet gewoon van het koken. Dit fruitige toetje heb je in een wip klaar, ziet er prachtig uit en is altijd een succes. Je hebt alleen nog ijs nodig om erbij te serveren.”
Galette met appel, venkelzaad en appelstroop
Een verrassende variant op de klassieke appeltaart. Deze galette met appel en venkelzaad móet je geprobeerd hebben.
Appelgalette met spijs
Nog eentje met appel, dit keer met een laagje spijs ertussen. Lekker om te bakken op een regenachtige namiddag.
Galette met zomerfruit
Heb je een flinke lading zomerfruit geoogst? Komt dat even goed uit. Er zijn namelijk eindeloos veel mogelijkheden om te bakken met zomerfruit. Met dit recept bijvoorbeeld, bak je er een heerlijk toetje van.
Hartige galette bakken
Niet alleen zoete, ook hartige galettes vallen bij ons zeer in de smaak. En we durven te wedden dat ook jij ze lekker zult vinden!
Tomatengalette van geroosterde tomaten
Italiaanse smaken in een Franse klassieker. Deze kleurrijke galette biedt het beste van twee werelden.
Wildplukgalette met burrata
Yvette: “Voor de galette gebruik ik mijn basisdeeg dat voor hartige taarten goed werkt. Maak het snel, want hoe langer je kneedt, hoe meer je de glutenstrengen in het deeg versterkt, waardoor het deeg niet meer bros wordt, maar stevig en taai. Dat is voor sommige deegsoorten juist heel fijn, maar voor zanddeeg zeker niet. Bovendien moet de boter koud blijven.”
Lees ook:
Onze tips
3-gangendiner voor thuis: inspiratie en recepten
Taco, tortilla, tostada, burrito en meer: wat is het verschil?
Dit zijn dé gerechten voor een Amerikaanse Thanksgiving
Dit is waarom je vroeg moet beginnen met het bakken van je Christmas cake
Kerstdesserts: de lekkerste nagerechten voor de feestdagen
Hoofdgerecht kerst: van vlees tot vis en vegetarisch
Kerstmenu: 11x inspiratie en ideeën voor een heerlijk kerstdiner
Kerstontbijt: heerlijke recepten voor een feestelijk start
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?