Bereiding
- Meng de bloem met de suiker en een snufje zout. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg ca. 3 el ijskoud water toe en meng het geheel zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ca. 45 minuten in de koelkast.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge pan goudbruin. Laat afkoelen. Maal de amandelen met het witbrood fijn in de keukenmachine. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4).
- Was het fruit eventueel en snijd het in stukken van gelijke grootte. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 1 cm dik en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het amandelbroodmengsel, op 1 tl na, over het midden van het deeg. Laat daarbij een rand van ca. 5 cm vrij. Verdeel het fruit over het amandelmengsel en strooi er het overige amandelmengsel overheen. Vouw de deegrand over het fruit. Bak de galette 30-35 minuten in de oven.
- Neem de galette uit de oven en laat hem minimaal 30 minuten afkoelen. Lekker met slagroom.
Fotografie: Stephan van Raay