Bereiding

Staan er onverwachts gasten voor de deur? Deze appelgalette met spijs is eenvoudiger om te maken dan de klassieke appeltaart. Dat is het wachten wel waard. Bijkomend voordeel: het hele huis zal gelijk heerlijk geuren.

  1. Meng de bloem, het zout en de basterdsuiker in een kom. Snijd de boter in blokjes. Voeg het ei en de boter toe aan het bloemmengsel en kneed snel tot een samenhangend deeg. Kneed niet langer dan nodig is. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat ca. 1 uur in de koelkast rusten.
  2. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprenkel ze met het citroensap. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Rol het deeg op bakpapier uit tot een ronde plak van ca. 0,5 cm dik.
  3. Kneed de amandelspijs los en verdeel hem in stukjes over het deeg. Laat aan de rand van het deeg ca. 5 cm vrij. Snijd de appels in dunne plakjes en zet de plakjes weer tegen elkaar. Verdeel de in plakjes gesneden appelhelften over de deegbodem.
  4. Vouw de randen van het deeg over de appels heen. Bestrijk de deegrand met de eidooier en bestrooi met de rietsuiker. Bak de galette in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Per stuk: ca. 337 kcal
5 g eiwit | 14 g vet | 46 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren