Bereiding

  1. Meng in de keukenmachine de bloem, suiker en het zout door elkaar. Meng de boter erdoor tot het een kruimelig deeg is. Breng het kruimeldeeg over in een mengkom, voeg het koude water en citroensap toe en kneed alles met je handen tot een deegbal.
  2. Bestuif het werkoppervlak met bloem en kneed hierop het deeg. Vorm er een schijf van, leg hem op een groot bord, dek hem af met een schone theedoek en zet hem minimaal 1 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast.
  3. Meng intussen de bosbessen met de gember, het citroensap en de -rasp, suiker en maizena door elkaar. Zet de vulling tot gebruik in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Bestuif een vel bakpapier met bloem en leg hierop het deeg uit de koelkast. Bedek het met nog een vel bakpapier en rol het voorzichtig in alle richtingen tot je een cirkel van ongeveer 33 tot 35 cm hebt (het hoeft geen perfecte cirkel te zijn). Leg het voorzichtig op een bakplaat en verwijder het bovenste vel.
  6. Lepel het bessenmengsel in het midden van het deeg (laat het natte, suikerige restante in de kom) en houd 4-6 cm van de rand vrij. Pak voorzichtig de rand op en vouw en trek hem over het bessenmengsel zodat het deeg het fruit iets overlapt, maar laat het middengedeelte vrij. Roer 1 theelepel van het achtergebleven bessensap door de melk en bestrijk hiermee de rand van het deeg.
  7. Bak de galette 35 minuten tot het deeg goudbruin is en de bessenvulling borrelt. Haal hem uit de oven en laat hem iets afkoelen.
  8. Serveer de galette met ijs, bijvoorbeeld het cornflakesijs op bladzijde 218. Maar vergis je niet, dit is geen ontbijt.
You Can Cook This!

Uit het boek:

You Can Cook This!
€29,99