Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Wat is limoncello?

5x de lekkerste toetjes met limoncello

In samenwerking met Fiorito Limoncello
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Een glaasje limoncello brengt al snel een zomers gevoel in huis. Maar wist je dat limoncello ook heel geschikt is om te verwerken in desserts? Wij zetten onze favoriete toetjes met limoncello op een rij.

Toetjes met limoncello

Limoncello, we love it! Wij zijn vooral gek op toetjes met limoncello. Want de frisse en lichtzoete smaak van de Italiaanse citroenlikeur is simpelweg heerlijk.

De citroenlikeur van Fiorito wordt ambachtelijk gemaakt door de broers Benno en Franco Fiorito, volgens het recept van hun Italiaanse familie. Omdat de Siciliaanse citroenen met de hand worden geschild, hoeft er minder suiker te worden toegevoegd. En dat proef je! Het zorgt voor een zijdezachte, pure en ook elegante smaak.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Limoncello desserts:

fiorito tiramisu

Tiramisu met limoncello

Ben jij een echte zoetekauw en gek op tiramisu? Dan moet je deze variatie echt eens proberen. Wij delen het recept voor een tiramisu met een vleugje citroen. Jum!

Naar het recept
Geflambeerde citroencrêpes met limoncello, gekonfijte citroenschil en pistache

Geflambeerde citroencrêpes met limoncello, gekonfijte citroenschil en pistache

Met een flinke scheut Italiaanse limoncello zet je de Franse crêpes letterlijk in vuur en vlam. Het resultaat: een heerlijk zoet dessert met een fris vleugje citroen.

Naar het recept
limoncellotaart

Limoncellotaart

Zin in een fris en zoet dessert? Maak dan deze limoncellotaart. Deze taart is niet alleen prachtig van kleur maar smaakt ook verrukkelijk. Met dit dessert maak je iedereen blij!

Naar het recept
Limoncellotartelettes met walnoten

Limoncellotartelettes met walnoten

Krokant, bros, romig, fris én intens: dit recept blijft een winnaar. Ideaal om een dag van tevoren te maken als je iets te vieren hebt (of je hier gewoon zin in hebt).

Naar het recept
Limonecello mousse 1

Vegan limoncello mousse

Heb jij ook behoefte aan wat zon in deze donkere dagen? Deze zachtgele limoncello mousse een prachtig én heerlijk lichtpuntje. Absoluut ook in de weken voor en na kerst! Doordat er kokosmelk en -olie gebruikt, is het toetje helemaal vegan. Serveer het dessert mét een glaasje limoncello erbij.

Naar het recept

Ons favoriete toetje met limoncello:

REDACTIEFAVORIET
fiorito tiramisu

Tiramisu met limoncello

Ben jij een echte zoetekauw en gek op tiramisu? Dan moet je deze variatie echt eens proberen. Wij delen het recept voor een tiramisu met een vleugje citroen. Jum!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g roomkaas
150 g suiker
250 g mascarpone
1 tl vanille-extract
450 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
2 el lemoncurd
1/2 el milde olijfolie
35-40 lange vingers
poedersuiker (om te bestuiven)
100 g witte chocolade (geschaafd)
bakpapier
vershoudfolie

Voor de siroop

200 g kristalsuiker
schil van 1/2 citroen
5 el limoncello (bijv. van Fiorito)

Bereiding

  1. Doe voor de siroop 400 ml water met 200 g suiker in een pan en verwarm rustig tot de suiker opgelost is. Breng aan de kook en kook ca. 10 minuten. Voeg de citroenschil en de limoncello toe, roer goed door en laat de siroop volledig afkoelen.

  2. Klop met een handmixer of keukenmachine de roomkaas met 150 g suiker lobbig en luchtig. Voeg de mascarpone en het vanille-extract toe en klop verder tot een gladde massa. Klop in een andere kom de slagroom met de slagroomversteviger stijf. Spatel de slagroom voorzichtig door het mascarponemengsel. Spatel de lemoncurd en de olie erdoorheen en zet het mengsel ca. 30 minuten in de koelkast.

  3. Maak twee lange stroken van bakpapier en leg deze kruislings op de bodem van een rechthoekige vorm of schaal (ca. 30x15x10 cm). Laat een stuk over de randen hangen, hierdoor kun je de tiramisu straks goed uit de vorm tillen. Breek de lange vingers af zodat ze er precies in passen.

  4. Doe de afgekoelde siroop in een diep bord. Dip de lange vingers een voor een aan beide kanten kort in de siroop. Leg de lange vingers op de bodem van de schaal. Schep de helft van het mascarponemengsel erop en strijk glad. Herhaal dit nog een keer en eindig met een laag lange vingers. Bestuif met poedersuiker en garneer met de witte chocolade.

  5. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet 6 uur in de koelkast zodat de tiramisu goed op kan stijven. Til de tiramisu met behulp van het bakpapier uit de schaal, snijd in plakken en serveer. Lekker met een glaasje ijskoude limoncello.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto: Willem van Santen Styling: Alexandra Hereijgers

Lees ook:

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!