Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
limoncello Lemon Kitchen

Zelf maken: de lekkerste limoncello

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen. Ben jij ook zo’n liefhebber? Ga dan aan de slag en begin vandaag nog met je eigen limoncello maken. Zo haal je de zomer in huis!

Lees verder na de advertentie

Zelf limoncello maken

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland. De Italiaanse citroenlikeur heeft een frisse en lichtzoete smaak waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Natuurlijk kun je tijdens je vakantie in Italiƫ een fles meenemen als souvenir, maar het is misschien nog wel leuker om het zelf te maken.

Door zelf limoncello te maken haal je een stukje Italiƫ in huis. Het is verrassend eenvoudig en de ingrediƫnten zijn op ƩƩn hand te tellen. Het enige wat je nodig hebt zijn citroenen, alcohol en suiker. Wij delen het recept voor zelfgemaakte limoncello Ʃn de beste tips & tricks.

Tip!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het recept voor zelfgemaakte limoncello:

limoncello

Homemade limoncello

Ga je zelf limoncello maken? Maak dan ook eens een lekkere limoncellococktail. Vul een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt.

Naar het recept

Tips en tricks voor de lekkerste limoncello

1. De juiste citroenen

De ene citroen is de andere niet. Kies je citroenen dus zorgvuldig uit. De beste citroenen om limoncello mee te maken, komen het Italiaanse Sorrento. Deze zijn vol van smaak en veel minder zuur dan de citroenen die wij in Nederland kennen. Helaas is het knap lastig om deze in ons kikkerlandje te verkrijgen. Let er bij het kiezen van citroenen in ieder geval op dat ze biologisch zijn. Hiervan is de schil onbespoten; wel zo fijn als je een drankje van de schil gaat trekken.

2. Goed boenen & schoonmaken

Ook wanneer je biologische citroenen hebt gekocht, is het belangrijk om de ze goed te boenen. Soms zit er een waxlaagje of vuil op de schil en dat wil je er er vanaf hebben. Als dat is gelukt, schil je de citroenen zo dun als het maar kan. Je wilt zo min mogelijk witte velletjes mee schillen, die kunnen voor een bittere smaak zorgen.

citroen

3. Alcohol

Om limoncello te maken voeg je de citroenschillen samen met alcohol in een gesteriliseerde weckpot. Het beste kun je pure alcohol gebruiken zodat de smaak van de citroen het beste tot zijn recht komt. Kun je dat niet vinden? Een goed alternatief is wodka, vanwege de neutrale smaak.

4. Limoncello maken: varieer met verhoudingen

Na ongeveer een week is het tijd om suiker toe te voegen. Met de verhoudingen kun je naar eigen smaak variƫren. Meer of minder alcohol, suiker of schillen; jij kiest. Voor limoncello is er geen standaard recept. Elke Italiaanse familie speelt een beetje met de verhoudingen en hebben hun eigen geheime recept. Creƫer een nieuwe familietraditie en ga zelf experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat munt of citroenblaadjes toe.

5. Geduld

Geduld is een schone zaak. In principe zou je de likeur al na drie dagen kunnen drinken, maar hoe langer je ‘m laat staan, hoe lekkerder ‘ie wordt. Blijf goed proeven, jij bent de chef!

6. IJskoud

Is de likeur zoals jij ‘m wil? Dan is het tijd om er van te genieten. Het beste drink je het drankje ijskoud, dan is ‘ie het lekkerste. Of maar er een lekkere spritz van. Vul hiervoor een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt. Cheers!

uitgelicht recept
limoncello

Homemade limoncello

Ga je zelf limoncello maken? Maak dan ook eens een lekkere limoncellococktail. Vul een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 5 biologische citroenen
  • 500 ml alcohol (95%)
  • 350 g kristalsuiker

Benodigdheden

  • schone weckpot

Bereiding

  1. Schil de schil van de citroen er zo dun mogelijk af. Probeer zo min mogelijk van het ā€˜witā€™ mee te raspen, dit maakt de limoncello bitter. Doe de citroenschillen samen met de alcohol in een schone weckpot. Zet deze ca. 1 week op een donkere en koele plek. Wentel de pot gedurende 1 week elke dag even om.

  2. Verhit na 1 week de suiker met 600 ml water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en voeg toe aan de weckpot. Roer goed door en sluit de weckpot weer. Laat ca. 4 dagen staan.

  3. Na 4 dagen is de limoncello klaar. Zeef de citroenschillen eruit en giet de limoncello in een grote fles of verdeel hem over kleinere flesjes om uit te delen. Bewaar de limoncello in de vriezer, hij is koud ā€™t lekkerst.

Recept van Nikkie: “Alles wat met eten te maken heeft vind ik waanzinnig interessant! Van diverse culturen, tot recepturen en van simpel comfortfood tot prachtige foodstyling. Mijn eigen culinaire vondsten en creaties deel ik via mijn Instagram @fromeastfield.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!