Zelf limoncello maken
Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland. De Italiaanse citroenlikeur heeft een frisse en lichtzoete smaak waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Natuurlijk kun je tijdens je vakantie in Italië een fles meenemen als souvenir, maar het is misschien nog wel leuker om het zelf te maken. Door zelf limoncello te maken haal je een stukje Italië in huis. Het is verrassend eenvoudig en de ingrediënten zijn op één hand te tellen. Het enige wat je nodig hebt zijn citroenen, alcohol en suiker. Wij delen het recept voor zelfgemaakte limoncello én de beste tips & tricks.
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. De juiste citroenen
De ene citroen is de andere niet. Kies je citroenen dus zorgvuldig uit. De beste citroenen om limoncello mee te maken, komen het Italiaanse Sorrento. Deze zijn vol van smaak en veel minder zuur dan de citroenen die wij in Nederland kennen. Helaas is het knap lastig om deze in ons kikkerlandje te verkrijgen. Let er bij het kiezen van citroenen in ieder geval op dat ze biologisch zijn. Hiervan is de schil onbespoten; wel zo fijn als je een drankje van de schil gaat trekken.
2. Goed boenen & schoonmaken
Ook wanneer je biologische citroenen hebt gekocht, is het belangrijk om de ze goed te boenen. Soms zit er een waxlaagje of vuil op de schil en dat wil je er er vanaf hebben. Als dat is gelukt, schil je de citroenen zo dun als het maar kan. Je wilt zo min mogelijk witte velletjes mee schillen, die kunnen voor een bittere smaak zorgen.
3. Alcohol
Om limoncello te maken voeg je de citroenschillen samen met alcohol in een gesteriliseerde weckpot. Het beste kun je pure alcohol gebruiken zodat de smaak van de citroen het beste tot zijn recht komt. Kun je dat niet vinden? Een goed alternatief is wodka, vanwege de neutrale smaak.
4. Limoncello maken: varieer met verhoudingen
Na ongeveer een week is het tijd om suiker toe te voegen. Met de verhoudingen kun je naar eigen smaak variëren. Meer of minder alcohol, suiker of schillen; jij kiest. Voor limoncello is er geen standaard recept. Elke Italiaanse familie speelt een beetje met de verhoudingen en hebben hun eigen geheime recept. Creëer een nieuwe familietraditie en ga zelf experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat munt of citroenblaadjes toe.
5. Geduld
Geduld is een schone zaak. In principe zou je de likeur al na drie dagen kunnen drinken, maar hoe langer je ‘m laat staan, hoe lekkerder ‘ie wordt. Blijf goed proeven, jij bent de chef!
6. IJskoud
Is de likeur zoals jij ‘m wil? Dan is het tijd om er van te genieten. Het beste drink je het drankje ijskoud, dan is ‘ie het lekkerste. Of maar er een lekkere spritz van. Vul hiervoor een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt. Cheers!
Ben je er klaar voor? Ga aan de slag met het recept voor zelfgemaakte limoncello
> naar het recept: limoncello