
Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen. Ben jij ook zo’n liefhebber? Ga dan aan de slag en begin vandaag nog met je eigen limoncello maken. Zo haal je de zomer in huis!
Lees verder na de advertentie
Zelf limoncello maken
Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland. De Italiaanse citroenlikeur heeft een frisse en lichtzoete smaak waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Natuurlijk kun je tijdens je vakantie in Italiƫ een fles meenemen als souvenir, maar het is misschien nog wel leuker om het zelf te maken.
Door zelf limoncello te maken haal je een stukje Italiƫ in huis. Het is verrassend eenvoudig en de ingrediƫnten zijn op ƩƩn hand te tellen. Het enige wat je nodig hebt zijn citroenen, alcohol en suiker. Wij delen het recept voor zelfgemaakte limoncello Ʃn de beste tips & tricks.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het recept voor zelfgemaakte limoncello:

Homemade limoncello
Ga je zelf limoncello maken? Maak dan ook eens een lekkere limoncellococktail. Vul een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt.
Tips en tricks voor de lekkerste limoncello
1. De juiste citroenen
De ene citroen is de andere niet. Kies je citroenen dus zorgvuldig uit. De beste citroenen om limoncello mee te maken, komen het Italiaanse Sorrento. Deze zijn vol van smaak en veel minder zuur dan de citroenen die wij in Nederland kennen. Helaas is het knap lastig om deze in ons kikkerlandje te verkrijgen. Let er bij het kiezen van citroenen in ieder geval op dat ze biologisch zijn. Hiervan is de schil onbespoten; wel zo fijn als je een drankje van de schil gaat trekken.
2. Goed boenen & schoonmaken
Ook wanneer je biologische citroenen hebt gekocht, is het belangrijk om de ze goed te boenen. Soms zit er een waxlaagje of vuil op de schil en dat wil je er er vanaf hebben. Als dat is gelukt, schil je de citroenen zo dun als het maar kan. Je wilt zo min mogelijk witte velletjes mee schillen, die kunnen voor een bittere smaak zorgen.

3. Alcohol
Om limoncello te maken voeg je de citroenschillen samen met alcohol in een gesteriliseerde weckpot. Het beste kun je pure alcohol gebruiken zodat de smaak van de citroen het beste tot zijn recht komt. Kun je dat niet vinden? Een goed alternatief is wodka, vanwege de neutrale smaak.
4. Limoncello maken: varieer met verhoudingen
Na ongeveer een week is het tijd om suiker toe te voegen. Met de verhoudingen kun je naar eigen smaak variƫren. Meer of minder alcohol, suiker of schillen; jij kiest. Voor limoncello is er geen standaard recept. Elke Italiaanse familie speelt een beetje met de verhoudingen en hebben hun eigen geheime recept. Creƫer een nieuwe familietraditie en ga zelf experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat munt of citroenblaadjes toe.
5. Geduld
Geduld is een schone zaak. In principe zou je de likeur al na drie dagen kunnen drinken, maar hoe langer je ‘m laat staan, hoe lekkerder ‘ie wordt. Blijf goed proeven, jij bent de chef!
6. IJskoud
Is de likeur zoals jij ‘m wil? Dan is het tijd om er van te genieten. Het beste drink je het drankje ijskoud, dan is ‘ie het lekkerste. Of maar er een lekkere spritz van. Vul hiervoor een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt. Cheers!

Homemade limoncello
Ga je zelf limoncello maken? Maak dan ook eens een lekkere limoncellococktail. Vul een glas met ijsblokjes en voeg hier 50 ml limoncello, 50 ml spa rood en 100 ml prosecco aan toe. Garneer met een schijfje citroen en wat verse munt.
Ingrediƫnten
- 5 biologische citroenen
- 500 ml alcohol (95%)
- 350 g kristalsuiker
Benodigdheden
- schone weckpot
Bereiding
Schil de schil van de citroen er zo dun mogelijk af. Probeer zo min mogelijk van het āwitā mee te raspen, dit maakt de limoncello bitter. Doe de citroenschillen samen met de alcohol in een schone weckpot. Zet deze ca. 1 week op een donkere en koele plek. Wentel de pot gedurende 1 week elke dag even om.
Verhit na 1 week de suiker met 600 ml water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en voeg toe aan de weckpot. Roer goed door en sluit de weckpot weer. Laat ca. 4 dagen staan.
Na 4 dagen is de limoncello klaar. Zeef de citroenschillen eruit en giet de limoncello in een grote fles of verdeel hem over kleinere flesjes om uit te delen. Bewaar de limoncello in de vriezer, hij is koud āt lekkerst.
Recept van Nikkie: “Alles wat met eten te maken heeft vind ik waanzinnig interessant! Van diverse culturen, tot recepturen en van simpel comfortfood tot prachtige foodstyling. Mijn eigen culinaire vondsten en creaties deel ik via mijn Instagram @fromeastfield.”
Onze tips

5x bakken met citroen

5x de lekkerste toetjes met limoncello

Aperol spritz move over: deze spritz recepten wil je maken!

7x bakken met limoncello: dit zijn de lekkerste recepten

Wrap it up! Smaakvolle wraps met gehakt voor elke gelegenheid

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.