Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is limoncello?

Wat is limoncello en wat kun je ermee?

In samenwerking met Fiorito limoncello
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Citroen, limoen en suiker worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over limoncello. Want wat is limoncello en wat kun je ermee?

Wat is limoncello?

Je kent de flessen met het gele drankje vast wel en hebt het waarschijnlijk ook weleens gedronken, maar wat is limoncello eigenlijk? Limoncello is een Italiaanse drank met alcohol, het percentage ligt vaak tussen de 25 en 36 procent. Zoals de naam je al doet vermoeden, het drankje wordt gemaakt van (biologische) citroenen.

De likeur wordt voornamelijk gemaakt van citroenschillen, gemengd met alcohol en suiker. Oorspronkelijk komt de likeur uit het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en het eiland Capri. Traditioneel gezien maak je het met biologische citroenen uit de omgeving van Sorrento.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt limoncello?

Als je het weleens gedronken hebt herken je de smaak direct. Vaak drink je de likeur ijskoud. De smaak is het best te omschrijven als fris, zuur en ontzettend zoet. Het zijn pure smaken, er komen over het algemeen namelijk geen smaakversterkers of chemische toevoegingen aan te pas. Des te meer reden om goede, biologische citroenen te gebruiken die vol van smaak zijn.

Hoe maak je het?

Je kunt het zelf maken, al heb je dan wel wat geduld nodig. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf limoncello maakt. Zorg er wel voor dat je een bestemming hebt voor alle overgebleven citroenen, je gebruikt alleen de schillen. Het is zonde om vervolgens alle citroenen weg te gooien.

Waar koop je het?

Limoncello is goed verkrijgbaar. Neem maar eens een kijkje bij de slijterij, daar vind je veel verschillende soorten. Kijk goed naar de verhoudingen of vraag om advies, de ene limoncello is de andere niet. Zelf zijn we erg gecharmeerd van Fiorito, dit merk won al meerdere prijzen. De likeur wordt ambachtelijk gemaakt door twee broers met Italiaanse roots, met alleen de beste citroenen.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Zoals bij zoveel alcoholhoudende dranken is deze Italiaanse likeur erg lang houdbaar. Zeker een ongeopende fles kan wel jaren meegaan. Eenmaal geopend? Kijk dan goed naar de uiterste houdbaarheidsdatum op de fles en ruik goed voor je een glaasje inschenkt. Al is de limoncello zelfs dan waarschijnlijk nog erg lang houdbaar. Je bewaart de flessen op een donkere en koele plek (bijvoorbeeld een drankkast, al kan het ook in de vriezer). Wil je het drinken? Koel het dan van tevoren in vriezer. Door de alcohol bevriest de drank niet.

Wat kun je er allemaal mee?

Deze vraag lijkt misschien wat overbodig, het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is ‘opdrinken’. Natuurlijk is limoncello heerlijk om te drinken, zeker na een etentje bijvoorbeeld. Of op een warme zomerdag, als de fles direct uit de vriezer komt. Maar wist je dat je nog veel meer kunt met deze likeur? Verwerk het eens in een heerlijke taart of maak er tiramisu met een twist mee!

Recepten met limoncello:

fiorito tiramisu

Tiramisu met limoncello

Ben jij een echte zoetekauw en gek op tiramisu? Dan moet je deze variatie echt eens proberen. Wij delen het recept voor een tiramisu met een vleugje citroen. Succes gegarandeerd, jum!

Naar het recept
limoncellotaart

Limoncellotaart

Hou je ook zo van een glaasje limoncello op z’n tijd? Maak er dan eens een heerlijke limoncellotaart mee! Met dit recept heb je gegarandeerd succes. Delen mag, maar hoeft natuurlijk niet…

Naar het recept
Limoncello cheesecake met rabarber

Limoncello-cheesecake met rabarbercompote

Rabarber is voornamelijk in het voorjaar verkrijgbaar, dus sla je slag als je het in de supermarkt of bij de groenteboer ziet liggen. Je maakt er namelijk deze heerlijke cheesecake mee! Is er geen rabarber te verkrijgen? Maak de compote dan met vers seizoensfruit.

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!