Bereiding

  1. Haal met een dunschiller de schil van de citroen, probeer zo min mogelijk van het wit mee te schillen. Verwijder met een scherp mesje eventuele witte stukjes van de schillen. Snijd de schillen in dunne reepjes en blancheer ze kort in kokend water. Giet af en doe de schilletjes terug in de pan met 50 ml water en 75 g suiker. Verwarm rustig tot de suiker is opgelost en laat op laag vuur ca. 30 minuten konfijten, tot de schilletjes zacht en glazig van de suiker zijn geworden. Laat afkoelen.
  2. Roer voor het beslag het ei, de suiker, het zout en de bloem door elkaar met een stevige garde. Voeg een klein scheutje van de melk toe en roer het geheel glad. Voeg nog wat melk toe en roer weer glad. Ga door tot je alle melk en de slagroom toe kunt voegen zonder klontjes te krijgen in het beslag. Roer de geraspte citroenschil erdoorheen. Laat het beslag 20 minuten rusten.
  3. Smelt telkens een klontje boter in een koekenpan en giet er wat van het beslag in. Draai de pan zodat de hele bodem bedekt is met een dun laagje beslag. Bak tot de bovenkant droog is en draai de crêpe om. De crêpes moeten licht goudbruin maar niet te donker kleuren. Bewaar de gebakken crêpes op een bord en herhaal tot het beslag op is.
  4. Smelt 1 el boter in de pan en voeg 2 el suiker toe. Laat de suiker karamelliseren. Zet het vuur laag en leg de crêpes opgevouwen in de karamel. Zorg dat de afzuigkap uitstaat. Giet er de limoncello overheen en houd de pan voorzichtig schuin boven de vlam of gebruik een lange aansteker om de limoncello aan te steken en de crêpes te flamberen. Zwenk de pan zodat de limoncello en de karamel samen een smeuïge saus vormen. De vlammen doven meestal binnen één minuut vanzelf. Gaat het vuur niet uit of worden de vlammen te groot? Leg voorzichtig een deksel van je af op de pan en zet het vuur uit.
  5. Klop de slagroom lobbig. Verdeel de geflambeerde crêpes met wat van de saus over bordjes. Maak af met een schepje room, wat gekonfijte citroenschilletjes en de pistachenoten.

Dit recept is voor circa 8 crêpes.

Per crêpe: ca. 260 kcal
4 g eiwit | 12 g vet | 26 g koolhydraten

Receptuur en foto’s: Willem van Santen