Limoncellotartelettes met walnoten
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Bereiding
Voor de tartelettbodem:
Strooi de bloem, amandelmeel, suiker, citroenzeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand of in een keukenmachine door elkaar. Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf een paar minuten kneden totdat het een samenhangend deeg is (als het niet meer aan je vingers blijft plakken). Mocht het te nat zijn, voeg dan wat bloem toe.Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast en kneed nog even door. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer ½ centimeter heeft gekregen. Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen of rijst op bakpapier in de vorm. Zet de tartelettes 15 minuten in de oven om ze blind te bakken, en vervolgens nog 5 minuten zonder bonen, zodat ook de binnenkant bruin en krokant wordt.
Voor de limoncellocrème:
Rasp en pers de twee citroenen uit en houd de zeste en het sap apart. Doe de suiker, het citroensap, de citroenzeste en eieren in een steelpan en breng dit rustig aan de kook tot het mengsel indikt. Zet het vuur uit, voeg de roomboter toe en meng dit twee minuten samen met de limoncello of andere likeur zodat je een lichte crème krijgt.Schenk de limoncellocrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een half uur in de koelkast om te laten opstijven. Leg na het opstijven de walnoten er op.