Zoetemosterd-kerstham met aardappelsalade
Eenvoudig
ca. 2 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 40 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Doe de peperkorrels en de ui in een grote ovenschaal. Giet er 2 cm water bij. Zet een grillrooster (of een omgekeerd kommetje) in de ovenschaal en leg de gerookte ham erop, zodat hij niet in het water ligt. Dek de ovenschaal af met een dubbele laag aluminiumfolie en bak de ham ca. 20 minuten in de oven per 500 g ham (dus 2 uur bij een ham van ca. 3 kg).
Kook ondertussen voor de aardappelsalade de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze afkoelen. Meng de aardappels met de overige ingrediënten voor de aardappelsalade en zet opzij.
Haal de ham uit de oven en verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Meng voor het mosterdglazuur de mosterd, de ahornsiroop en de basterdsuiker.
Verwijder voorzichtig het vel van de ham – pas op, de ham kan nog heet zijn. Laat het vet eraan zitten en snijd het vet met een mesje in tot een ruitjespatroon.
Bestrijk de ham rondom met het mosterdglazuur en bak nog 15-20 minuten in de oven tot de ham goudbruin is. Bestrijk hem halverwege de baktijd eventueel nog een keer met het glazuur voor meer smaak. Haal de ham uit de oven en laat hem ca. 30 minuten rusten. Meng ondertussen voor de waterkerssalade 2 el olijfolie met de wittewijnazijn, zout en peper. Meng de dressing met de waterkers en de doperwten. Snijd de ham in plakken en serveer met de aardappel- en waterkerssalade.