
Kerstkalkoen voor de feestdagen
Lees verder na de advertentie
Een kerstkalkoen is een van de meest beroemde en beruchte gerechten van de feestdagen. Al is het serveren van een kerstkalkoen in ons kleine kikkerlandje niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij veel families staat dit spektakelstuk toch echt elk jaar weer op het menu. Daarom delen wij een stappenplan hoe jij de lekkerste kerstkalkoen zelf maakt – inclusief vulling én jus.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
De vulling voor een kerstkalkoen
We beginnen met de vulling voor de kalkoen, de smaakmaker! De vulling zit vol met wintergroenten zoals wortel en ui. Maar ook rookworst mag in de vulling niet ontbreken. De worst geeft de vulling net dat beetje éxtra smaak. Probeer het eens, deze vulling is verrukkelijk.

Vulling voor een kalkoen
Bij een traditioneel kerstdiner ma de kalkoen niet ontbreken. Foodieskok Willem laat je stap voor stap zien hoe je deze pièce de résistance maakt met de lekkerste kalkoen vulling.
Kerstkalkoen
Vervolgens bereiden we de kalkoen. Hoe lang de kalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig. De kalkoen is goed gaar als de kerntemperatuur van de kalkoen 70°C is.

Kerstkalkoen
Wil je dit jaar indruk maken met het kerstdiner? Serveer dan deze feestelijke kerstkalkoen als hoofdgerecht. We laten je stap-voor-stap zien hoe je de kalkoen vult, perfect bereidt, en afmaakt met een heerlijke jus.
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 5 kg
- 400-500 g vulling
- 1 wortel
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 150 g zachte boter
- zout en peper
- 300 ml kippenbouillon
Benodigdheden
- aluminiumfolie
- kernthermometer
- keukengaren
- braadslee met rooster
Bereiding
Neem de kalkoen ca. 2 uur en 30 minuten voor het braden uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vul de kalkoen voor ongeveer 2⁄3 met de vulling. De vulling voor de kalkoen maak je zo! Bind de poten van de kalkoen samen met keukengaren. Schrap de wortel, was hem en hak hem grof. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de bleekselderij en snijd hem in grove stukken. Verdeel de wortel, de prei en de bleekselderij over de bodem van een braadslee. Wrijf de kalkoen rondom in met de boter en bestrooi hem met zout en peper.
Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee boven de groenten. Dek het borstgedeelte van de kalkoen af met aluminiumfolie. Giet de helft van de bouillon bij de groenten in de braadslee. Braad de kalkoen ca. 3 uur in de oven.
Bedruppel de kalkoen om de ca. 45 minuten met het braadvocht uit de braadslee. Braad de kalkoen het laatste uur zonder het aluminiumfolie. Schenk indien nodig tussentijds de overige bouillon in de braadslee.
Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen; deze moet 70°C zijn. Neem het rooster met de kerstkalkoen uit de oven. Neem de braadslee met de groenten uit de oven en houd apart voor de jus: bekijk jus maken voor de kerstkalkoen hier. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en leg er een theedoek overheen. Laat de kalkoen ca. 1 uur en 30 minuten rusten.
“Hoe lang de kerstkalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kerst kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig.”
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie
Jus voor erbij
Als laatste hoort daar natuurlijk een lekkere sappige jus bij. Laat de kalkoen rusten voor je hem aansnijdt. Zo kunnen de sappen zich in het vlees verdelen en komt de kalkoen mals op je bord. Bovendien geeft het je mooi de tijd om van het braadvocht en heerlijke jus te maken die je bij de kalkoen serveert.

Jus bij de kerstkalkoen
Maak je kerstkalkoen compleet met een rijke, zelfgemaakte jus. Deze heerlijke saus is de perfecte finishing touch na het vullen en bereiden van de kalkoen.
Lees ook:
Onze tips

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.