Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
kerst kalkoen

How to: kerstkalkoen met vulling en jus

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Een grote gevulde kerstkalkoen als pièce de résistance van je kerstdiner. Kan het nog traditioneler? Het is een typisch gerecht tijdens de feestdagen maar vaak wordt gevreesd dat dit gerecht moeilijk te maken is. Maar geen zorgen, met ons stappenplan gaat het je lukken. Durf jij het aan?

Kerstkalkoen voor de feestdagen

Een kerstkalkoen is een van de meest beroemde en beruchte gerechten van de feestdagen. Al is het serveren van een kerstkalkoen in ons kleine kikkerlandje niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij veel families staat dit spektakelstuk toch echt elk jaar weer op het menu. Daarom delen wij een stappenplan hoe jij de lekkerste kerstkalkoen zelf maakt – inclusief vulling én jus.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De vulling voor een kerstkalkoen

We beginnen met de vulling voor de kalkoen, de smaakmaker! De vulling zit vol met wintergroenten zoals wortel en ui. Maar ook rookworst mag in de vulling niet ontbreken. De worst geeft de vulling net dat beetje éxtra smaak. Probeer het eens, deze vulling is verrukkelijk.

> naar het recept voor de vulling van de kerstkalkoen

kerstkalkoen vulling

Kerstkalkoen

Vervolgens bereiden we de kalkoen. Hoe lang de kalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig. De kalkoen is goed gaar als de kerntemperatuur van de kalkoen 70°C is.

> naar het recept: kerstkalkoen

kerstkalkoen

Jus voor erbij

Als laatste hoort daar natuurlijk een lekkere sappige jus bij. Laat de kalkoen rusten voor je hem aansnijdt. Zo kunnen de sappen zich in het vlees verdelen en komt de kalkoen mals op je bord. Bovendien geeft het je mooi de tijd om van het braadvocht en heerlijke jus te maken die je bij de kalkoen serveert.

> naar het recept voor jus voor erbij 

jus kalkoen

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!