Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Met tomaat gebakken meatloaf

Kerstbuffet? Deze recepten zijn perfect voor grote groepen

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Waarom zou je als gastvrouw alle gerechten zelf koken? Vraag je vrienden en familie om ook een gang op zich te nemen. Presenteer alle gerechten als een buffet op een feestelijk aangeklede tafel en het wordt een kerstdiner om nooit te vergeten.

Lees verder onder de advertentie

Buffet voor kerst: grote groepen

Ga jij aan de slag met een groot buffet voor het kerstdiner? Dan komen onze tips en kerstrecepten vast goed van pas!

Tip 1: Reken 2 tot 2,5 bord per persoon

Je kunt er vanuit gaan dat de meeste mensen met een buffet vaker dan één keer opscheppen. Gemiddeld gaat iemand zo’n 2 – 2,5 keer langs het buffet. Dat betekent niet dat je voor de dubbele hoeveelheid gasten moet koken overigens. Niet iedereen schept zijn bord helemaal vol beide keren.

Tip 2: Zorg voor veel variatie voor grote groepen

Een goed buffet bedient iedere gast. Ga voor een mooie mix van vegetarische en niet-vegetarische gerechten. Maar kijk ook naar de zwaarte van de gerechten: zet tegenover een groot braadstuk ook wat lichts, zoals deze freekehsalade of deze aardappels met sumak.

Tip 3: Zorg voor veel volume bij grote groepen

Een buffet hoort er rijkelijk uit te zien. Het moet je gasten het idee geven dat er genoeg is en dat ze niet hoeven te haasten of in een keer te veel moeten opscheppen. Presenteer daarom je gerechten op grote schalen en zorg dat er naast de grote gerechten, ook kleine bites zijn. Maak bijvoorbeeld onze kerst tapas, serveer er wat ingelegde groenten bij of wat brood met verschillende boters.

Tip 4: Vertel je gasten wat het is

Het is natuurlijk niet handig als je de hele tijd aan iedereen moet vertellen wat je hebt gemaakt. Open daarom het buffet met een korte toelichting van de gerechten. Heb je veel mensen met intoleranties of andere dieetwensen? Zet dan eventueel kaartjes bij de gerechten waarop staat wat het is en waar het van is gemaakt.

Tip 5: Vergeet de drankjes niet

Natuurlijk kun je aan tafel mooie wijnen schenken, maar wij vinden het altijd handig om ook op de buffettafel wat drankjes te zetten. Bijvoorbeeld wat grote kannen met water met daarin fruit en verse groene kruiden. Of misschien heb je zelf een mooie kombucha gemaakt waar je mensen van wilt laten proeven?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste buffet recepten voor kerst:

Knoflookbrioche met tijm

Knoflookbrioche met tijm

Een goed en lekker broodje, mag niet ontbreken op het buffet. Het leuke aan dit briochebrood is dat je het makkelijk in stukken kan scheuren en kan verdelen. Heb je nog wat knoflookboter over? Serveer dat er dan in een kommetje bij.

Naar het recept
Gepocheerde zalm met dragon-aioli

Gepocheerde zalm met dragon-aioli

Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren, waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden of zelfs in zijn geheel kunt meenemen.

Naar het recept
Met tomaat gebakken meatloaf

Met tomaat gebakken meatloaf

Een gehaktbrood ouderwets? Allesbehalve! Het is wat ons betreft echt een klassieker op de buffettafel. Door de topping van geroosterde pijnboompitten en venkelzaadjes krijgt de bovenkant niet alleen maar kleur, maar ook een heerlijke crunch.

Naar het recept
Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

Dit is typisch zo’n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden. De ragout kun je prima van tevoren maken en opwarmen als je gasten er zijn. Tip: serveer de saus nog niet in de bladerdeegbakjes, maar laat dat je gasten zelf doen. Dan blijft het bladerdeeg knapperig.

Naar het recept
Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen

Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen

En dan aan het einde van het buffet, het klapstuk: het toetje! Deze amandelbavarois kan prima een tijdje staan op het buffet, zonder dat het inzakt, smelt of zijn smaak verliest. Door de wittechocoladeschoten er speels in te steken, krijg je een hele feestelijke look.

Naar het recept

Tip!

Ons favoriete buffetgerecht voor kerst:

Knoflookbrioche met tijm

Knoflookbrioche met tijm

Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden of zelfs in zijn geheel mee kunt nemen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 eidooier (losgeklopt)
fleur de sel (om te bestrooien)
maanzaad (om te bestrooien)

Voor het deeg

2 zakjes gist (à 7 g)
100 g suiker
300 ml melk (lauw)
1 kg bloem (plus extra om te bestuiven)
14 g zout
7 eieren
300 g boter (zacht)
evt. bakpapier
vershoudfolie

Voor de knoflookboter

100 g boter
3 tenen knoflook (fijngehakt)
1 bosje tijm (blaadjes gerist)

Bereiding

  1. Los voor het deeg de gist en de suiker op in de lauwe melk en laat ca. 15 minuten staan. Doe de bloem en het zout in de kom van een mixer met deeghaak. Voeg de eieren en het melkmengsel toe en kneed het geheel in 10-15 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg met de mixer op lage snelheid geleidelijk de boter toe. Veeg af en toe met een spatel het deeg van de randen van de kom terug bij de rest van het deeg zodat alle boter goed wordt opgenomen. Laat het deeg in een afgedekte kom 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna 2 uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

  2. Smelt voor de knoflookboter 100 g boter en fruit er zachtjes de gehakte knoflook in. Voeg de gehakte tijm toe en neem van het vuur. Laat afkoelen.

  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek 60×40. Bestrijk het deeg met de knoflookboter. Vouw ⅓ van het deeg naar binnen en vouw nu de andere flap eroverheen. Snijd het deeg in 20 gelijke repen. Vet een rechthoekig bakblik 30×50 in en bedek eventueel de bodem met bakpapier. Rol elke reep deeg nonchalant op tot een soort knoop en leg ze allemaal naast elkaar in het bakblik. Dek af met folie en laat ca. 45 minuten rijzen op een warme plek.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk het deeg met eidooier en bestrooi royaal met fleur de sel en maanzaadjes. Bak het brood in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!