Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Met tomaat gebakken meatloaf

Buffet met kerst? Deze gerechten zijn perfect voor grote groepen

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Waarom zou je als gastvrouw alle gerechten zelf koken? Vraag je vrienden en familie om ook een gang op zich te nemen. Presenteer alle gerechten als een buffet op een feestelijk aangeklede tafel en het wordt een kerstdiner om nooit te vergeten.

Kerst buffet voor grote groepen

Ga jij aan de slag met een groot buffet voor kerst? Dan komen onze tips en recepten vast goed van pas!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Reken 2 tot 2,5 bord per persoon

Je kunt er vanuit gaan dat de meeste mensen met een buffet vaker dan één keer opscheppen. Gemiddeld gaat iemand zo’n 2 – 2,5 keer langs het buffet. Dat betekent niet dat je voor de dubbele hoeveelheid gasten moet koken overigens. Niet iedereen schept zijn bord helemaal vol beide keren.

2. Zorg voor veel variatie voor grote groepen

Een goed buffet bedient iedere gast. Ga voor een mooie mix van vegetarische en niet-vegetarische gerechten. Maar kijk ook naar de zwaarte van de gerechten: zet tegenover een groot braadstuk ook wat lichts, zoals deze freekehsalade of deze aardappels met sumak.

3. Zorg voor veel volume bij grote groepen

Een buffet hoort er rijkelijk uit te zien. Het moet je gasten het idee geven dat er genoeg is en dat ze niet hoeven te haasten of in een keer te veel moeten opscheppen. Presenteer daarom je gerechten op grote schalen en zorg dat er naast de grote gerechten, ook kleine bites zijn. Serveer er wat ingelegde groenten bij of wat brood met verschillende boters.

4. Vertel je gasten wat het is

Het is natuurlijk niet handig als je de hele tijd aan iedereen moet vertellen wat je hebt gemaakt. Open daarom het buffet met een korte toelichting van de gerechten. Heb je veel mensen met intoleranties of andere dieetwensen? Zet dan eventueel kaartjes bij de gerechten waarop staat wat het is en waar het van is gemaakt.

5. Vergeet de drankjes niet

Natuurlijk kun je aan tafel mooie wijnen schenken, maar wij vinden het altijd handig om ook op de buffettafel wat drankjes te zetten. Bijvoorbeeld wat grote kannen met water met daarin fruit en verse groene kruiden. Of misschien heb je zelf een mooie kombucha gemaakt waar je mensen van wilt laten proeven?

En dan nu… de beste buffetgerechten voor kerst:

1. Gepocheerde zalm met dragon-aioli

Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren, waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden of zelfs in zijn geheel kunt meenemen.

> naar het recept: gepocheerde zalm met dragon-aioli

Gepocheerde zalm met dragon-aioli

2. Met tomaat gebakken meatloaf

Een gehaktbrood ouderwets? Allesbehalve! Het is wat ons betreft echt een klassieker op de buffettafel. Door de topping van geroosterde pijnboompitten en venkelzaadjes krijgt de bovenkant niet alleen maar kleur, maar ook een heerlijke crunch.

> naar het recept: met tomaat gebakken meatloaf

Met tomaat gebakken meatloaf

3. Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

Dit is typisch zo’n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden. De ragout kun je prima van tevoren maken en opwarmen als je gasten er zijn. Tip: serveer de saus nog niet in de bladerdeegbakjes, maar laat dat je gasten zelf doen. Dan blijft het bladerdeeg knapperig.

> naar het recept: vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

4. Knoflookbrioche met tijm

Een goed en lekker broodje, mag niet ontbreken op het buffet. Het leuke aan dit briochebrood is dat je het makkelijk in stukken kan scheuren en kan verdelen. Heb je nog wat knoflookboter over? Serveer dat er dan in een kommetje bij.

> naar het recept: knoflookbrioche met tijm

Knoflookbrioche met tijm

5. Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen

En dan aan het einde van het buffet, het klapstuk: het toetje! Deze amandelbavarois kan prima een tijdje staan op het buffet, zonder dat het inzakt, smelt of zijn smaak verliest. Door de wittechocoladeschoten er speels in te steken, krijg je een hele feestelijke look.

> naar het recept: amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen

Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen

Wil je meer kerstmenu inspiratie? Bekijk dan:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!