
Knoflookbrioche met tijm
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd
Bereiding
Los voor het deeg de gist en de suiker op in de lauwe melk en laat ca. 15 minuten staan. Doe de bloem en het zout in de kom van een mixer met deeghaak. Voeg de eieren en het melkmengsel toe en kneed het geheel in 10-15 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg met de mixer op lage snelheid geleidelijk de boter toe. Veeg af en toe met een spatel het deeg van de randen van de kom terug bij de rest van het deeg zodat alle boter goed wordt opgenomen. Laat het deeg in een afgedekte kom 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna 2 uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.
Smelt voor de knoflookboter 100 g boter en fruit er zachtjes de gehakte knoflook in. Voeg de gehakte tijm toe en neem van het vuur. Laat afkoelen.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek 60×40. Bestrijk het deeg met de knoflookboter. Vouw ⅓ van het deeg naar binnen en vouw nu de andere flap eroverheen. Snijd het deeg in 20 gelijke repen. Vet een rechthoekig bakblik 30×50 in en bedek eventueel de bodem met bakpapier. Rol elke reep deeg nonchalant op tot een soort knoop en leg ze allemaal naast elkaar in het bakblik. Dek af met folie en laat ca. 45 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk het deeg met eidooier en bestrooi royaal met fleur de sel en maanzaadjes. Bak het brood in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.