Advertentie
Onze eigen chef Willem ken je natuurlijk allang, maar ken je ook chef Tim van ATAG? Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis van beide chefs te bundelen. Speciaal voor Foodies Mediterraanse smaken vertellen ze je alles over het stomen en bereiden van couscous.
Wat is couscous?
Couscous is een graanproduct afkomstig uit Noord-Afrika, bestaande uit kleine korrels, gemaakt van tarwemeel en water. In Nederland eten we behoorlijk wat couscous elk jaar, het is een populair ingrediënt. En dat is niet gek, want het is niet alleen erg lekker, couscous bereiden is ook nog eens gemakkelijk. Tim en Willem doken de keuken in om de perfecte couscous te stomen.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Is couscous gezond?
Ondanks dat couscous steeds populairder wordt, laten veel mensen dit tarweproduct nog links liggen in de supermarkt. En dat is zonde! Couscous is namelijk niet alleen gemakkelijk te verwerken in diverse gerechten, couscous bevat ook een aantal belangrijke vitamines. Nog gezonder? Haal dan de volkoren variant in huis.
Wellen of stomen?
Daar waar veel mensen couscous vaak garen in een laagje water (wellen), kun je couscous volgens Tim en Willem veel beter stomen, het liefst in een stoomoven. Zo worden de korrels groter en luchtiger. Bijkomend voordeel: de korrels plakken niet meer aan elkaar vast als je ze stoomt.
Couscous stomen in twee stappen
Belangrijk bij het stomen van couscous is dat je dit met een beetje liefde en geduld doet. Veel tijd kost het niet, maar als je het niet met de juiste aandacht doet krijg je alsnog vastgeplakte couscous, die allesbehalve luchtig is.
Het beste kun je dan ook de couscous eerst 10 minuten stomen in de oven, totdat de korrels halfgaar zijn. Vervolgens roer je alles goed los met een vork of garde en laat je het geheel 5 minuten afkoelen. Hierna herhaal je het stomen nog een keer – ongeveer 10 minuten – totdat de couscous beetgaar en luchtig is.
Couscous maken: stomen in een stoomoven
Het grote voordeel van stomen in een stoomoven is dat vitamines en mineralen beter behouden blijven. Zeker als je ook nog eens een stoomschaal met een dichte onderkant gebruikt, zoals Tim en Willem deden in de stoomoven van ATAG. Voor het stomen van groenten, knolgewassen en aardappels gebruik je de geperforeerde stoomschaal.
De couscous stoom je tegelijkertijd met wat smaakmakers, zoals bijvoorbeeld abrikozen, zout en olijfolie. Hierdoor vermengen de smaken zich alvast met elkaar in de oven, waardoor het eindresultaat nóg smaakvoller wordt.
Wat kun je allemaal met couscous?
Wat ons betreft smaakt couscous heerlijk in een salade met abrikozen, feta, tomaat en verse kruiden zoals het recept hieronder, al smaakt het ook erg goed in combinatie met kip en granaatappel. Ook met diverse groenten zoals aubergine, pompoen en zelfs bloemkool is couscous goed te combineren.
Zeker als je de couscous op de juiste manier stoomt kun je het in tal van gerechten gebruiken. Of je het nu als bijgerecht gebruikt, in een maaltijdsalade of bij een stoofgerecht, wij zijn fan!
Recepten voor de perfecte couscous:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Hieronder delen we ons favoriete recepten voor couscous.
Couscoussalade met feta en verse kruiden
De couscous is de perfecte basis voor de frisse en smaakvolle salade met feta en verse kruiden!
Pittige couscous met merguezworstjes
Houd je wel van een beetje pit in je eten? Maak dan eens deze heerlijke couscous met merguezworstjes.
Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing
Aubergine saai? Zeker niet! Al helemaal niet in dit recept met couscous, granaatappel en karnemelkdressing.
ATAG stoomovens
Met een ATAG stoomoven kan het: lekker én gezond eten. Dankzij de volwaardige stoomfunctie kun je op 100°C volledige gerechten, groenten, vlees en vis stomen. Maar je kunt ook op lage temperatuur gerechten sous vide garen.
Schrijf je in voor de ATAG nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes als eerste.
Chefs Tim & Willem
Willem is al jaren chef bij Foodies, en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen. Dit jaar duiken chefs Willem & Tim elke maand de keuken in en ontdekken ze de nieuwste kooktechnieken.
Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis en kunde van beide chefs te bundelen.
Onze tips
Zo bereid je de perfecte picanha
Ontdek de wereld van het wokken met chefs Tim & Willem
Wat is het verschil tussen couscous en parelcouscous?
Erwtensoep of snert: tips én recepten
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.