Advertentie
Erwtensoep of snert?
Zodra het begint te vriezen krijgen we namelijk spontaan zin in snert. Of erwtensoep. Of allebei? Want wat is het verschil tussen snert en erwtensoep eigenlijk? Tim en Willem doken de keuken in en maakten dankzij de precisie van de nieuwe ATAG inductiekookplaten met Celsius° Cooking™ echte snert. Zelf aan de slag? Met de tips van beide chefs kan je snert niet meer mislukken!
Wil je ook iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Erwtensoep
Je kent erwtensoep vast als een dikke soep gemaakt van spliterwten, het liefst met rookworst en verschillende groenten. Om dit te maken begin je bij de basis. Je trekt een stevige en smaakvolle bouillon uit uien, prei, knolselderij, wortel en runderschenkel. Kruiden zoals laurier en tijm geven de bouillon nog meer smaak.
De bouillon is de basis, maar het wordt pas erwtensoep zodra je spliterwten toevoegt, het liefst samen met wat extra groenten, aardappelen en rookworst. Traditioneel gezien serveer je de erwtensoep met roggebrood, katenspek en een beetje mosterd.
Snert
Het basisrecept van snert is eigenlijk gelijk aan het basisrecept voor erwtensoep. In de details zit het grote verschil, voor snert voeg je namelijk varkensvlees, spek en botten toe aan de soep. Dit laat je minimaal één dag staan, zodat de smaken nog beter in de soep trekken en de botten langzaam gelatine afgeven. Daardoor wordt de soep nog dikker (uiteraard verwijder je de botten voor het opdienen).
Sterker nog: als het goed is blijft je lepel rechtop staan in een bord met snert. Het verschil zit ’m dus vooral in de afwerking én het geduld.
Erwtensoep of snert: tips & tricks
Nu je het verschil tussen erwtensoep en snert is, is het tijd voor de beste tips & tricks om deze winterse soep zelf op tafel te zetten.
1. Erwten weken of wellen?
Erwtensoep is op zichzelf al een dikke soep; dit komt door het zetmeel in de spliterwten. Tijdens het koken komt het zetmeel vrij, waardoor de soep begint te binden. Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken of te wellen, maar dit kan geen kwaad. Door ze kort te weken in water garen de erwten beter.
Wil je een snelle erwtensoep? Laat de spliterwten dan minimaal een nacht wellen in koud water; hierdoor reduceer je de kooktijd naar nog maar 2,5 uur.
2. Gebruik goed vlees
Bij erwtensoep hoort natuurlijk rookworst, bij snert komen er ook nog varkensvlees en -botten bij. Kies altijd voor kwalitatief goed vlees. Het beste kun je hiervoor naar de slager gaan. Wij gebruiken het liefst een hamschijf of schouderkarbonade voor snert, al kan een goede slager je adviseren over alle verschillende opties.
3. De juiste temperatuur
Erwtensoep laat je (mits de erwten niet geweld zijn) zeker drie uur koken. Daarom is het belangrijk om een goede pan te gebruiken, het liefst met een dikke bodem. Toch gebeurt het regelmatig dat de onderste laag aankoekt; een constante temperatuur houden is soms lastig.
Daarom gebruiken we de ATAG inductiekookplaat met Celsius°Cooking™; hiermee kun je namelijk tot op de graad nauwkeurig de temperatuur instellen per kookzone. Via het plusmenu op 70°C is de soep perfect weer op te warmen. Zo weet je zeker dat de soep gaart, zonder dat de onderste laag aankoekt. Vergeet ook niet om regelmatig te roeren. Lijkt de soep droog te koken? Voeg dan af en toe een scheutje water toe.
4. Snert opwarmen
Wil je snert maken en heb je varkensvlees, -botten en spek toegevoegd? Zorg dan dat je de soep minimaal één nacht laat staan in de koelkast. Natuurlijk wil je de volgende dag geen koude soep eten. Verwarm de soep voor het opdienen al roerend in een pan met dikke bodem, totdat deze de gewenste temperatuur heeft.
Ook hier komt de ATAG inductiekookplaat met Celsius°Cooking™ weer goed van pas!
Het lekkerste recept voor snert
Snert
Een typisch wintergerecht? Dat is absoluut deze heerlijke snert. Wat ons betreft is dit misschien zelfs wel het lekkerste recept voor snert ooit…
ATAG Celsius°Cooking™
Koken als een sterrenchef; ook jij kunt het nu, met de nieuwe ATAG inductiekookplaten met Celsius°Cooking™. Voortaan heb je de mogelijkheid om per kookzone de temperatuur tot op de graad en seconde nauwkeurig in te stellen, waardoor elk gerecht perfect lukt. Ontdek de chef in jezelf!
Lees hier meer informatie over ATAGen blijf op de hoogte.
Chefs Tim & Willem
Willem is al jaren chef bij Foodies, en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen. Dit jaar duiken chefs Willem & Tim elke maand de keuken in en ontdekken ze de nieuwste kooktechnieken.
Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis en kunde van beide chefs te bundelen.
Lees ook:
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.