Advertentie
Vis barbecueën ingewikkeld? Niet met deze heerlijke recepten! Ga jij voor zalm, tonijn of rode mul? Kies jouw favoriete recept voor op de grill!
Helaas wordt vaak gedacht dat vis op de BBQ bereiden lastig is. Maar probeer het eens, het is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan je denkt. Met de juiste recepten, en een goede kamado, heb je binnen een mum van tijd een smakelijk maaltje op tafel staan.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vis op de BBQ in aluminiumfolie
Een eenvoudige manier om vis op de BBQ te bereiden is door het te verpakken in aluminiumfolie. Scheur hiervoor een stuk aluminiumfolie van tweemaal de grootte van de vis af en leg de vis in het midden. Leg hier eventueel wat kruiden, citroen of groenten bij en duw het pakketje dicht. Leg daarna het BBQ-pakketje op de grill en verwarm het aan beide kanten ongeveer vijf tot zeven minuten.
Vis op de BBQ
De meest geschikte vissoorten om te grillen zijn stevige vissen, zoals tonijn, zalm en zwaardvis. Deze kun je goed in aluminiumfolie verpakken of aan een spiesje rijgen. Het grote voordeel van vis op de BBQ is dat de meeste recepten al binnen een half uurtje op tafel staan.
Verse vis is natuurlijk het lekkerste. Haal dus vooral een mooi stuk bij de visboer en laat je adviseren. Zij weten natuurlijk als geen ander hoe je het beste vis op de BBQ kunt bereiden.
Recepten voor vis op de BBQ:
Zwaardvis met salmoriglio
Typisch zo’n stuk dat je bij de visboer moet halen: zwaardvis. Het grote voordeel van deze vis is dat hij al binnen een paar minuten gaar is. Wel zo makkelijk!
Rode mul met antiboise van gegrilde tomaat
Zalm en tonijn kent iedereen wel. Ben je een keer toe aan wat anders? Probeer dan rode mul. Wij combineren de vis met antiboise. Dit is een soort dressing op basis van tomaat en olijfolie die perfect past bij gegrilde vis.
Hele gegrilde zalm
Met een hele gegrilde zalm van de barbecue maak je indruk. Zeker in deze combinatie met geroosterde knoflook, bacon, pittige chili en een fris accent van limoen en koriander.
Masala-dorade met rijst-mangosalade
Door de dorade in masala te marineren krijgt het een waanzinnige smaak. Chaat masala is een Indiase specerijenmix met onder andere mangopoeder (amchoor). Let op, je kunt hem niet vervangen door garam masala, dat is namelijk iets heel anders. De smaak van chaat masala is aromatisch en friszuur.
Warmgerookte zalm met dragonmayonaise
Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Voor de bereiding van deze zalm is een afsluitbare barbecue nodig. De hitte van onderen wordt getemperd door het hout, de subtiele smaak trekt zo in de vis. De warmte, door het deksel weerkaatst, zorgt ervoor dat de zalm mooi egaal gaar wordt.
Marokkaanse tonijnspies met gerstsalade
Stiekem is het lekkerste van dit gerecht de heerlijke saus van yoghurt en harissa. Harissa is een van oorsprong Tunesische saus. Deze saus wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt ‘m om je gerecht meer pit te geven.
Gegrilde forel met chimichurri
Samen met Foodies Friend Inge van den Hout steken we het vuur aan voor een gegrilde forel van de barbecue. Samen met een versgemaakte chimichurri!
Visspiesjes met knoflook, kurkuma en limoen
Witvis bevat weinig vet en veel eiwitten en vormt daarom een ideale basis voor een lichte maar toch voedzame maaltijd. Je maakt de vis lekker kruidig met de marinade en geeft hem een frisse touch met de limoen en de koriander.
Zeetong met peterselie en aardappelsalade
Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Deze zeetong met peterselie maak je in een uurtje klaar en is heerlijk met de gepofte aardappelsalade. Probeer maar!
Rode mulletjes met salsa verde
Wanneer je vis goed klaarmaakt, heeft het niet veel nodig. Een citroentje en wat salsa verde is genoeg. Bijvoorbeeld bij deze rode mulletjes.
Zwaardvis met salmoriglio
Typisch zo’n stuk dat je bij de visboer moet halen: zwaardvis. Het grote voordeel van deze vis is dat hij al binnen een paar minuten gaar is. Wel zo makkelijk!
Ingrediënten
Bereiding
Pel en snipper voor de salmoriglio de knoflook. Was de peterselie en de oregano, schud ze goed droog en hak ze fijn. Hak de kappertjes grof. Meng de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de peterselie, de oregano, de kappertjes en de chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper.
Dep de zwaardvis droog. Wrijf de zwaardvis in met 1 el olijfolie. Gril de zwaardvismoten 2-3 minuten per zijde, het liefst op de barbecue boven houtskool. Was ondertussen de citroen en snijd hem in parten.
Leg de gegrilde zwaardvismoten op een schaal en schep er de salmoriglio overheen. Geef er de citroenparten bij.
Onze tips
De belangrijkste BBQ basics volgens Jord Althuizen
11x de lekkerste spiesjes van de BBQ
BBQ boodschappenlijst: wat en hoeveel inkopen
Milieuvriendelijker barbecueën: zo doe je dat
Shocking! Dit is het verschil tussen inktvis en octopus
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.