• Home
  • Recepten
  • Blog
  • Win!
  • Magazine
  • Abonneren
  • Contact
  • Home
  • Recepten
  • Blog
  • Win!
  • Magazine
  • Abonneren
  • Contact

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise
  • 5 Personen
  • 120 Minuten
  • Gevorderd

Ingrediënten

  • 750 g zalmfilet zonder huid
  • 100 g grof zeezout
  • 50 g suiker
  • 1 bosje dille
  • 2 el sojasaus
  • 1 citroen (biologisch)
  • 1 briochebrood
  • boter
  • tafelzuren zoals Amsterdamse uitjes bietjes of ingemaakte olijven om te serveren
  • vershoudfolie
  • cederhouten grillplank
  • rookoven of barbecue met deksel
  • Voor de dragonmayonaise
  • 3 eidooiers, 2 el fijne mosterd
  • 1 tl zout
  • 1 tl poedersuiker
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 1 bosje dragon blaadjes geplukt
  • 500 ml olie

Bereiding

  1. Snijd de zalm in 6 gelijke stukken en leg ze in een schaal. Meng het zout met de suiker. Verdeel het zoutmengsel over de zalmstukken. Dek af met vershoudfolie en zet 3-4 uur in de koelkast.
  2. Week de cederhouten grillplank 30 minuten in koud water. Bereid een rookoven of barbecue met deksel voor om te roken. Spoel voorzichtig het overtollig zout van de zalm. Leg enkele takjes dille op de cederhouten plank. Dep de zalmstukken droog met keukenpapier en leg ze op de cederhouten plank.
  3. Bestrijk de zalm met de sojasaus. Snijd de citroen in dunne plakjes. Verdeel de citroenschijfjes en de rest van de dille over en tussen de zalm. Rook de zalm ca. 1 uur op 100°C tot hij net gaar is.
  4. Meng voor de dragonmayonaise intussen de eidooiers in een keukenmachine met de mosterd, het zout, de poedersuiker, de azijn en de dragonblaadjes. Voeg al  kloppend druppelsgewijs de olie toe en klop tot een gladde emulsie.
  5. Snijd het briochebrood in dikke plakken en bestrijk ze met wat boter. Toast de plakken brood goudbruin in een droge koekenpan. Snijd het brood in staafjes en bak ze op een bakplaat in ca. 20 minuten knapperig in de oven.
  6. Serveer de zalm warm of koud met de mayonaise, het briochebrood en de verschillende tafelzuren.

Tip: Je kunt de mayonaise van tevoren maken, maar de frisgroene kleur is het mooist als je hem op dezelfde dag maakt.

Receptuur en foodstyling: Willem van Santen Fotografie: Rob Kerkvliet Styling: Femke van Waveren Locatie: la-tertulia.nu

Meer overheerlijke recepten vind je in de nieuwe Foodies!

Denk nasi goreng, saté, sushi en spekkoek; loopt het water je al in de mond? De uiteenlopende Aziatische keuken is...Lees verder

dragonmayonaise met bubbels mezza corona warmgerookte zalm

Vorig receptChocoladeshortbread met Baileys

Volgend receptFrambozencake met perzik en Lakrids

Recepten

Meer uit onze keuken

60 Minuten

Gepofte rode bietjes met geitenkaas, peer en rucola

75 Minuten

Gevulde inktvisjes met tomatensalsa

20 Minuten

De dumplings van Pinch: Pourquoi pas?

50 Minuten

Tomaten-bonentaartje

Foodies

Foodies is er voor mensen die van lekker eten houden. De recepten zijn smaakvol, maar altijd maakbaar en toegankelijk. Van de beginnende tot gevorderde kok, in foodies vind je voor ieder wat wils!

Connect

Meer food

koken & genieten

F&L Media B.V. | Cookies | Privacybeleid | Voorwaarden | Adverteren | Vacatures

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken, het gebruik te meten en relevante advertenties te tonen. Meer informatie.