Naar hoofdinhoud springenNaar Footer springen
Abonneren
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
  • Magazine
  • Nieuwsbrief
  • Weekmenu
  • Recepten
  • Zomer
Wat is een kamado

Wat is een kamado en wat kun je ermee?

In samenwerking met Big Green Egg
Profielfoto van BasBas Erkens13 februari 2024

Uitgebreid koken op een barbecue zie je steeds vaker gebeuren, en zeker niet alleen in de zomer. Naast de stalen barbecue of een barbecue op gas zie je tegenwoordig vaak de kamado voorbijkomen. Vandaag vertellen we je hier alles over. Want wat is een kamado en wat kun je ermee?

Lees verder na de advertentie

Wat is een kamado?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is een kamado eigenlijk? De kans is groot dat je er wel eens een hebt zien staan zonder te weten dat het een kamado is. Wist je bijvoorbeeld dat Big Green Egg een kamado is?

Kort samengevat is het een keramische barbecue. Al is het natuurlijk veel meer dan een gewone barbecue. Zeker als je er eentje in de tuin hebt staan weet je dat als geen ander. De kracht zit ‘m in het gesloten systeem, waardoor je de temperatuur makkelijk kunt controleren. Daardoor garen de ingrediënten veel gelijkmatiger, en dat komt het eindresultaat dan weer ten goede.

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Logo van bedrijf Meer info

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Wat zijn de voordelen?

Een kamado is gemaakt van keramiek, iets wat misschien wel belangrijker is dan je denkt. Het beste keramiek blinkt namelijk uit op het gebied van duurzaamheid.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je de temperatuur perfect kunt beheersen en heeft het een positieve invloed op de smaak van de ingrediënten en gerechten die je gaart. Wist je dat Big Green Egg keramiek gebruikt dat is ontwikkeld door de NASA ten behoeve van het Space Shuttle-programma?

Een kamado is overigens niet alleen een barbecue, zie het als een allround kooktoestel. Grillen, bakken, stomen, wokken, roken, stoven en poffen, je kunt er haast alles mee!

Hoe gebruik je een kamado?

Natuurlijk kun je hem gebruiken zoals je een gewone barbecue gebruikt, maar wil je een stap verder gaan? Dan is de kamado je beste vriend. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smaakvolle stoofpot? Ook die maak je met alle gemak klaar met de juiste hulpmiddelen.

Doordat je de temperatuur gemakkelijk kunt controleren is een kamado ook goed geschikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees. Met behulp van de luchtregelaar onderaan de keramische basis kun je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelen. Schaf een goede baking stone aan en je bakt ook nog eens de lekkerste flammkuchen, pizza’s en zelfs taarten.

Waar koop je een kamado?

Big Green Egg verkoopt kamado’s in diverse soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld de MINIMAX die je haast overal kwijt kunt en mee naartoe kunt nemen. Droom je van een ware buitenkeuken? Bekijk dan eens de Large, XLarge of 2XL. Alleen het gewicht is al indrukwekkend, het grootste formaat weegt maar liefst 170 kilo! Met het uitgebreide assortiment aan accessoires zijn de culinaire mogelijkheden eindeloos.

Wat is een kamado?

Wat kun je er allemaal mee?

De Big Green Egg is een kamado en wordt ook wel een buitenkooktoestel genoemd. Hij is behoorlijk allround, je kunt er zelfs zoete baksels op maken. Zo maakten we bijvoorbeeld al eens deze heerlijke appeltaart. Grote stukken vlees gaar je ook met perfectie. Wil je alleen een steak grillen met perfecte grillstrepen? Ook daar is de kamado uitermate geschikt voor.

In principe kun je een uitgebreid diner bereiden met alleen maar een kamado, zonder nog een oven of fornuis nodig te hebben. Hét ideale excuus om het hele jaar door de (keramische) barbecue aan te steken.

Recepten voor een kamado:

zeebaars

Zeebaars met geblakerde citroen en zeekraalboter

Pak uit met dit geweldige recept voor zeebaars! Het ziet er niet alleen fantastisch uit, het smaakt ook geweldig. Zeker in combinatie met de geblakerde citroen en zeekraalboter zet je een geweldige maaltijd op tafel bij de eerstvolgende barbecue.

Naar het recept
kamado: witte pizza

Witte pizza van de Big Green Egg

Bak deze witte pizza op de Big Green Egg deze zomer. Deze pizza is een lekkere variatie op de barbecue óf als alternatief voor stokbrood.

Naar het recept
Geroosterde perzikken op de kamado

Geroosterde perziken met munt, mozzarella en honing

Dit gerecht maak je met alle gemak op zelfs de kleinste kamado’s. Het recept is ideaal als bijgerecht. Zorg ervoor dat je voldoende maakt, de geroosterde perziken zorgen gegarandeerd voor succes tijdens het etentje!

Naar het recept
Bistecca fiorentina

Bistecca fiorentina

Een prachtig stuk vlees op Italiaanse wijze bereid, daar loopt het water je toch van in de mond? Steek de kamado maar aan!

Naar het recept
Trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade

Trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade

Niet alleen hoofd- en bijgerechten maak je op een kamado, ook de lekkerste toetjes bereid je met alle gemak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke trifle met gegrilde ananas? De witte chocolade maakt het dessert helemaal af!

Naar het recept

Onze tips

plank met stukken kip van de bbq

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse drankjes: sangria

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Zomergroenten met mosterd-dilledip

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

verschillende soorten room

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

kersen

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

kersen bewaren

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

man bij bbq

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

hapjes bij champagne

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

bord met ceviche

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

maple syrup

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

seizoensgroenten maart

Spinazie koken: zo doe je dat

thumbnail voor Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

marinades

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

plank met stukken kip van de bbq

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Spaanse drankjes

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Populair

  • Quinoasalade met nectarine en chili-ahornhalloumi
    Inspiratie

    Slaap je slecht van de hitte? Dit moet je vanavond eten (of juist niet)

  • thumbnail voor 15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes
    Inspiratie

    15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

  • Kerstige sangria
    recept

    Klassieke sangria

  • Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.
    Inspiratie

    Te heet om te koken? Dit kun je eten bij warm weer

  • Gegrilde perzik met burrata en serranoham
    recept

    Gegrilde perzik met burrata en serranoham

  • Enchilada’s met kip tinga
    Inspiratie

    De lekkerste recepten voor wraps uit de oven

  • Verschillende bakken aardbeienijs
    trend

    Aardbeienijs getest: dit huismerk is het allerlekkerst

Quinoasalade met nectarine en chili-ahornhalloumi

Slaap je slecht van de hitte? Dit moet je vanavond eten (of juist niet)

thumbnail voor 15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

Kerstige sangria

Klassieke sangria

Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.

Te heet om te koken? Dit kun je eten bij warm weer

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Enchilada’s met kip tinga

De lekkerste recepten voor wraps uit de oven

Verschillende bakken aardbeienijs

Aardbeienijs getest: dit huismerk is het allerlekkerst

Magazine

Foodies 08/2025
Spaanse zomer
AbonnerenBestellen
cover met spaanse gazpacho in kom
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Foodies

MagazineAbonnerenShopStudioAdverteren

Contact & Service

KlantenserviceAlgemene voorwaardenCookies

Recepten

Zomerse gerechtenBBQ receptenSaladesVoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsBorrelhapjesBijgerechtenPasta receptenLasagne receptenPizza receptenAirfryer receptenZelf ijs maken

Foodies

MagazineAbonnerenStudioShopAdverteren

Populair

Zomerse receptenBBQ receptenIJs receptenCocktailsBorrelhapjesVoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsSoepBijgerechtenSaladesVega receptenAirfryer receptenLunch gerechtenRecepten met gehaktZalm receptenRijst gerechtenOvenschotelsSnelle receptenGezonde receptenMakkelijke recepten

Bakken

BakreceptenKoekjesTaart receptenCake receptenCheesecakesBrood receptenQuiche recepten

Mediterraans

Pasta receptenLasagnePizza receptenTapas receptenItaliaanse gerechtenSpaanse gerechten

Klantenservice

Veelgestelde vragenContact

Disclaimers

Algemene voorwaardenPrivacyCookies

© 2025 - Foodies

Social media

Logo van FoodiesLogo van Foodies