Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
appeltaart big green egg

Appeltaart met karamelcrumble uit de Big Green Egg

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor het deeg

Voor de karamel

Voor de vulling

Voor de crumble

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de koude boterblokjes toe en draai het geheel kort tot een kruimelig geheel. Stort op een koel werkblad en voeg ca. 4 el ijskoud water toe. Druk het deeg bij elkaar tot het net samenhangt. Duw het uit tot een ronde schijf van ca. 2 cm dik en verpak losjes in vershoudfolie. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.

  2. Bereid de Big Green Egg voor voor directe hitte en laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C. Strooi evt. enkele snippers rookhout op de houtskool voor een subtiele rooksmaak. Doe voor de karamel de suiker met 2 el water in de Cast Iron Skillet en verwarm tot de suiker is opgelost. Blijf rustig verwarmen tot een mooie diepbruine karamel ontstaat. Roer vooral niet in de karamel maar beweeg de pan voorzichtig om te zorgen dat de karamel gelijkmatig kleurt. Giet de hete karamel (voorzichtig!) op een stuk bakpapier en laat dun uitvloeien. Laat de karamel helemaal afkoelen en uitharden.

  3. Sla met een deegroller op de karamel en breek hem zo in kleine stukjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in plakjes. Maak intussen de Cast Iron Skillet schoon en dep goed droog met keukenpapier. Vet de skillet in.

  4. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 35 cm Ø. Bekleed de skillet met het deeg. Maak een leuk patroon in de rand van het deeg. Meng de appels met het citroensap, de helft van de karamel en het kaneelpoeder. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel het appelmengsel eroverheen. Druk de appels goed aan. Zet het geheel 20 minuten in de koelkast.

  5. Plaats de convEGGtor en het rvs-rooster met daarop de pizzasteen in de EGG en laat de temperatuur teruglopen tot ca. 160°C. Kneed voor de crumble de boter, de basterdsuiker, de bloem, een snuf zout en de rest van de karamel met je vingertoppen tot een kruimelig geheel. Verdeel de crumble over de appels en druk licht aan.

  6. Zet de skillet op de pizzasteen en bak de taart in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Neem de taart
    uit de Big Green Egg en laat hem in de vorm afkoelen. Geef er clotted cream bij.

Stoere stukken vlees langzaam garen is natuurlijk heerlijk, maar bak ook eens een appeltaart in je EGG.

  1. Meng voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de koude boterblokjes toe en draai het geheel kort tot een kruimelig geheel. Stort op een koel werkblad en voeg ca. 4 el ijskoud water toe. Druk het deeg bij elkaar tot het net samenhangt. Duw het uit tot een ronde schijf van ca. 2 cm dik en verpak losjes in vershoudfolie. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.
  2. Bereid de Big Green Egg voor voor directe hitte en laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C. Strooi evt. enkele snippers rookhout op de houtskool voor een subtiele rooksmaak. Doe voor de karamel de suiker met 2 el water in de Cast Iron Skillet en verwarm tot de suiker is opgelost. Blijf rustig verwarmen tot een mooie diepbruine karamel ontstaat. Roer vooral niet in de karamel maar beweeg de pan voorzichtig om te zorgen dat de karamel gelijkmatig kleurt. Giet de hete karamel (voorzichtig!) op een stuk bakpapier en laat dun uitvloeien. Laat de karamel helemaal afkoelen en uitharden.
  3. Sla met een deegroller op de karamel en breek hem zo in kleine stukjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in plakjes. Maak intussen de Cast Iron Skillet schoon en dep goed droog met keukenpapier. Vet de skillet in.
  4. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 35 cm Ø. Bekleed de skillet met het deeg. Maak een leuk patroon in de rand van het deeg. Meng de appels met het citroensap, de helft van de karamel en het kaneelpoeder. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel het appelmengsel eroverheen. Druk de appels goed aan. Zet het geheel 20 minuten in de koelkast.
  5. Plaats de convEGGtor en het rvs-rooster met daarop de pizzasteen in de EGG en laat de temperatuur teruglopen tot ca. 160°C. Kneed voor de crumble de boter, de basterdsuiker, de bloem, een snuf zout en de rest van de karamel met je vingertoppen tot een kruimelig geheel. Verdeel de crumble over de appels en druk licht aan.
  6. Zet de skillet op de pizzasteen en bak de taart in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Neem de taart
    uit de Big Green Egg en laat hem in de vorm afkoelen. Geef er clotted cream bij.

Lees hier alles over de Big Green Eggappeltaart big green eggFoto’s & receptuur: Willem van Santen

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)