Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Jord Althuizen

De belangrijkste BBQ basics volgens Jord Althuizen

Advertentie

Wil jij bij de eerste zonnestraal meteen goed vlammend culinair ten strijde trekken? Met de juiste BBQ tools, items en basisingrediënten in je voorraadkast ben je altijd BBQ-ready! Dit zijn volgens de vuurmeester Jord Althuizen de belangrijkste BBQ basics.

BBQ basics: The usual suspects

In je persoonlijke standaarduitrusting met BBQ basics mag zeker niet ontbreken:

 • een stevige staalborstel voor het schoonmaken van je roosters;
 • een messenset bestaande uit minimaal een koksmes voor groenten en vlees, een fileermes voor het ontvliezen en fileren en een klein handmesje voor het schilwerk;
 • een kruiskopschroevendraaier voor het verwijderen van het vlies op ribben;
 • een kernthermometer (want meten is weten);
 • een spice grinder of vijzel;
 • een houtskoolstarter (analoog of elektronisch);
 • een schort en vuurvaste handschoenen;
 • aanmaakblokjes (de vuurwokkels zijn Jords favoriet);
 • wat lange kebabspiesen;
 • aluminiumfolie of butcherpaper om vlees mee in te kunnen pakken;
 • en last but not least een kwastje om het vlees in te smeren met heerlijke sauzen.

BBQ basics

Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

BBQ basics: Brandstof

Ga je voor het hot & fast grillen van die heerlijke steak of gambaspiesen? Dan is een zak heet brandende houtskool een must. Houtskool brandt namelijk op hogere temperaturen maar heeft daardoor wel een kortere brandduur. Briketten daarentegen hebben een veel langere brandduur en geven een stuk minder warmte af. Ideaal voor low & slow roken van spareribs of pulled pork. Op zoek naar de beste BBQ smaken? Zorg dan voor een mooie voorraad rookhout. Rookmot voor koud roken, rookhoutsnippers voor snel te bereiden items als beer can chickens en spareribs of rookhoutchunks voor als je met pulled pork of brisket aan de slag gaat.

BBQ basics: Key ingredients

Bij de echte BBQ-fanatiekeling tuimelen de specerijen en gedroogde kruiden uit zijn keukenkast als je die opent. Hiermee maak je namelijk in een potomdraai zelf de lekkerste BBQ rubs. Ga je voor gemak? Kies dan voor een kant-en-klare rub. BBQ’ers zijn gek op boter en honing, door vlees hiermee in te strijken voordat je het in aluminiumfolie of butcherpaper verder gaart krijg je malser vlees, een heerlijke smaak en gaat je vlees mooi glanzen. Nathouden van vlees zorgt ervoor dat de warmte en rook beter overgenomen wordt uit de droge lucht van je vuur, bespray daarom je items frequent met een mix van appelsap en appelciderazijn (en bourbon voor de liefhebber) of simpelweg wat water met een sprayflesje. Basisingrediënten zoals bruine suiker, mosterd, ketchup en tabasco mogen ook niet ontbreken in je voorraadkast – daar maak je in een handomdraai zelfgemaakte sauzen en marinades mee.

BBQ basics

Lees meer over barbecueën:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!