Advertentie
Wil jij bij de eerste zonnestraal meteen goed vlammend culinair ten strijde trekken? Met de juiste BBQ tools, items en basisingrediënten in je voorraadkast ben je altijd BBQ-ready! Dit zijn volgens de vuurmeester Jord Althuizen de belangrijkste BBQ basics.
BBQ basics: The usual suspects
In je persoonlijke standaarduitrusting met BBQ basics mag zeker niet ontbreken:
- een stevige staalborstel voor het schoonmaken van je roosters;
- een messenset bestaande uit minimaal een koksmes voor groenten en vlees, een fileermes voor het ontvliezen en fileren en een klein handmesje voor het schilwerk;
- een kruiskopschroevendraaier voor het verwijderen van het vlies op ribben;
- een kernthermometer (want meten is weten);
- een spice grinder of vijzel;
- een houtskoolstarter (analoog of elektronisch);
- een schort en vuurvaste handschoenen;
- aanmaakblokjes (de vuurwokkels zijn Jords favoriet);
- wat lange kebabspiesen;
- aluminiumfolie of butcherpaper om vlees mee in te kunnen pakken;
- en last but not least een kwastje om het vlees in te smeren met heerlijke sauzen.
BBQ basics: Brandstof
Ga je voor het hot & fast grillen van die heerlijke steak of gambaspiesen? Dan is een zak heet brandende houtskool een must. Houtskool brandt namelijk op hogere temperaturen maar heeft daardoor wel een kortere brandduur. Briketten daarentegen hebben een veel langere brandduur en geven een stuk minder warmte af.
Ideaal voor low & slow roken van spareribs of pulled pork. Op zoek naar de beste BBQ smaken? Zorg dan voor een mooie voorraad rookhout. Rookmot voor koud roken, rookhoutsnippers voor snel te bereiden items als beer can chickens en spareribs of rookhoutchunks voor als je met pulled pork of brisket aan de slag gaat.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
BBQ basics: Key ingredients
Bij de echte BBQ-fanatiekeling tuimelen de specerijen en gedroogde kruiden uit zijn keukenkast als je die opent. Hiermee maak je namelijk in een potomdraai zelf de lekkerste BBQ rubs. Ga je voor gemak? Kies dan voor een kant-en-klare rub. BBQ’ers zijn gek op boter en honing, door vlees hiermee in te strijken voordat je het in aluminiumfolie of butcherpaper verder gaart krijg je malser vlees, een heerlijke smaak en gaat je vlees mooi glanzen.
Nathouden van vlees zorgt ervoor dat de warmte en rook beter overgenomen wordt uit de droge lucht van je vuur, bespray daarom je items frequent met een mix van appelsap en appelciderazijn (en bourbon voor de liefhebber) of simpelweg wat water met een sprayflesje. Basisingrediënten zoals bruine suiker, mosterd, ketchup en tabasco mogen ook niet ontbreken in je voorraadkast – daar maak je in een handomdraai zelfgemaakte sauzen en marinades mee.
Lees meer over barbecueën:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.