De beste rubs voor bij de BBQ
Eigenlijk is een rub niets anders dan een mengsel van gemalen specerijen dat is gemaakt om op rauw voedsel in te wrijven. Vandaar de naam natuurlijk. Hierdoor komt er een laagje op het eten wat tijdens het garen smaak afgeeft. Voor het serveren kun je rub er afvegen of eventueel opeten. Wij vroegen onze gasthoofdredacteur Jord Althuizen naar de beste rubs voor bij de BBQ, hieronder deelt hij de lekkerste recepten!

De ultieme smaakmakers
Jord Althuizen: “Met deze smaakmakers prop jij jouw voorraadkast vol flavors, deze rubs en blends zijn zo samengesteld dat ze voor ieder gerecht of ingrediënt het beste aan smaken naar boven halen. BBQ-rubs gebruik je voor low & slow bereidingen, de suiker zorgt ook bij lage temperaturen voor een knapperig, goudbruin korstje. In een luchtdichte pot zijn ze in je keukenkast op BBQ-cave maanden houdbaar. Maar jij gaat de beste rubs voor bij de BBQ gebruiken, niet bewaren. Deal?!”
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor de beste rubs voor bij de BBQ:
Alle recepten zijn voor zo’n 300 gram in totaal. Veel hoef je gelukkig niet te doen, meng de ingrediënten met elkaar en je rub is klaar voor gebruik. Zoek je meer inspiratie en recepten?
BIG POWDER RUB
50 g paprikapoeder
50 g gerookte-paprikapoeder
50 g zout
50 g kristalsuiker
25 g bruine basterdsuiker
20 g knoflookgranulaat
25 g uiengranulaat
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
1 tl mosterdpoeder
2 tl gedroogd basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl venkelzaad, gemalen
½ tl kaneel
CHEEKY CHICKEN RUB
50 g citroen-peperkruiden
40 g paprikapoeder
20 g gerookte-paprikapoeder
20 g zout
50 g kristalsuiker
20 g bruine basterdsuiker
30 g knoflookgranulaat
20 g uiengranulaat
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
2 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde rozemarijn
SMOKEY’S BEEFALICIOUS RUB
30 g paprikapoeder
30 g gerookte-paprikapoeder
70 g grof zeezout
10 g gemalen gerookt zout
20 g bruine basterdsuiker
30 g kristalsuiker
20 g knoflookgranulaat
20 g uiengranulaat
3 el zwarte Lampong-peperkorrels (gestampt)
1 el chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 el gemalen koffie
1 el cacaopoeder
1 el gedroogde oregano
Kleinere hoeveelheden
Deze rubs zijn ideaal als je geen 300 gram nodig hebt en direct aan de slag wilt.
TROPICAL GOLD PORK RUB
(voor 250 gram)
75 g zout
60 g kristalsuiker
35 g paprikapoeder
50 g kurkuma
1 tl chilipoeder
2 tl venkelzaad (gemalen)
2 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
SWEET HEAT RIB RUB
(voor 160 gram)
3 el gerooktepaprikapoeder
3 el rietsuiker
2 el chilipoeder
2 el grof zeezout
1 el zwarte peperkorrels (grof gestampt)
1 tl kaneel
1 tl piment
2 tl gemberpoeder
THE ITALIAN RUB
(voor 110 gram)
2 el knoflookgranulaat
2 el uiengranulaat
2 el zwarte peperkorrels (fijngestampt)
2 el grof zeezout
2 tl chilipoeder
4 el verse tijmblaadjes (fijngehakt)
TEX MEX BBQ RUB
(voor 70 gram)
1 el grof zeezout
1 tl zwarte peper (gestampt)
1 tl knoflookgranulaat
1 el gedroogde oregano
1 el cacaopoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
2 tl chilipoeder
1 el paprikapoeder
1 el rietsuiker