Foodies 02/2025: Aziƫ
Aziƫ
cover Azie
Jord Althuizen

De beste rubs voor bij de BBQ volgens Jord Althuizen

Een goede rub is onmisbaar als je een groot stuk vlees gaat barbecueƫn. Natuurlijk kun je zelf wat specerijen mengen, maar wij wilden een lijstje met de beste rubs voor op de BBQ. Onze gasthoofdredacteur Jord Althuizen deelt de lekkerste recepten, zo heb je altijd inspiratie bij de hand!

De beste rubs voor bij de BBQ


Lees verder na de advertentie

Eigenlijk is een rub niets anders dan een mengsel van gemalen specerijen dat is gemaakt om op rauw voedsel in te wrijven. Vandaar de naam natuurlijk. Hierdoor komt er een laagje op het eten wat tijdens het garen smaak afgeeft. Voor het serveren kun je rub er afvegen of eventueel opeten. Wij vroegen onze gasthoofdredacteur Jord Althuizen naar de beste rubs voor bij de BBQ, hieronder deelt hij de lekkerste recepten!

Smokey Goodness Brand New BBQ

€ 32,99
Cover Brand New BBQ Jord Althuizen

De ultieme smaakmakers


Tip!

Jord Althuizen: “Met deze smaakmakers prop jij jouw voorraadkast vol flavors, deze rubs en blends zijn zo samengesteld dat ze voor ieder gerecht of ingrediĆ«nt het beste aan smaken naar boven halen. BBQ-rubs gebruik je voor low & slow bereidingen, de suiker zorgt ook bij lage temperaturen voor een knapperig, goudbruin korstje. In een luchtdichte pot zijn ze in je keukenkast op BBQ-cave maanden houdbaar. Maar jij gaat de beste rubs voor bij de BBQ gebruiken, niet bewaren. Deal?!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

World of Fire masterclass Jord Althuizen

Recepten voor de beste rubs voor bij de BBQ:

Alle recepten zijn voor zo’n 300 gram in totaal. Veel hoef je gelukkig niet te doen, meng de ingrediĆ«nten met elkaar en je rub is klaar voor gebruik. Zoek je meer inspiratie en recepten?

BIG POWDER RUB

50 g paprikapoeder

50 g gerookte-paprikapoeder

50 g zout

50 g kristalsuiker

25 g bruine basterdsuiker

20 g knoflookgranulaat

25 g uiengranulaat

1 el versgemalen zwarte peper

1 tl chilipoeder

1 tl mosterdpoeder

2 tl gedroogd basilicum

2 tl gedroogde tijm

2 tl venkelzaad, gemalen

Ā½ tl kaneel

CHEEKY CHICKEN RUB

50 g citroen-peperkruiden

40 g paprikapoeder

20 g gerookte-paprikapoeder

20 g zout

50 g kristalsuiker

20 g bruine basterdsuiker

30 g knoflookgranulaat

20 g uiengranulaat

1 el versgemalen zwarte peper

1 tl chilipoeder

2 el gedroogde basilicum

1 el gedroogde tijm

1 el gedroogde rozemarijn

SMOKEY’S BEEFALICIOUS RUB

30 g paprikapoeder

30 g gerookte-paprikapoeder

70 g grof zeezout

10 g gemalen gerookt zout

20 g bruine basterdsuiker

30 g kristalsuiker

20 g knoflookgranulaat

20 g uiengranulaat

3 el zwarte Lampong-peperkorrels (gestampt)

1 el chilipoeder

1 tl komijnpoeder

1 el gemalen koffie

1 el cacaopoeder

1 el gedroogde oregano

rubs

Kleinere hoeveelheden

Deze rubs zijn ideaal als je geen 300 gram nodig hebt en direct aan de slag wilt.

TROPICAL GOLD PORK RUB

(voor 250 gram)

75 g zout

60 g kristalsuiker

35 g paprikapoeder

50 g kurkuma

1 tl chilipoeder

2 tl venkelzaad (gemalen)

2 tl korianderpoeder

1 tl kaneel

SWEET HEAT RIB RUB

(voor 160 gram)

3 el gerooktepaprikapoeder

3 el rietsuiker

2 el chilipoeder

2 el grof zeezout

1 el zwarte peperkorrels (grof gestampt)

1 tl kaneel

1 tl piment

2 tl gemberpoeder

THE ITALIAN RUB

(voor 110 gram)

2 el knoflookgranulaat

2 el uiengranulaat

2 el zwarte peperkorrels (fijngestampt)

2 el grof zeezout

2 tl chilipoeder

4 el verse tijmblaadjes (fijngehakt)

TEX MEX BBQ RUB

(voor 70 gram)

1 el grof zeezout

1 tl zwarte peper (gestampt)

1 tl knoflookgranulaat

1 el gedroogde oregano

1 el cacaopoeder

1 tl komijnpoeder

1 tl kaneel

2 tl chilipoeder

1 el paprikapoeder

1 el rietsuiker

Rubs van Jord

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!