Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
BGE bbq

Milieuvriendelijker barbecueën: zo doe je dat

Advertentie

Om goed te barbecueën heb je meer dan alleen goed gereedschap en lekkere recepten nodig. Met onze tips maak je slim gebruik van je barbecue om je grillfeestje een stukje milieuvriendelijker te maken.

Een gevarieerd menu

Milieuvriendelijker barbecueën houdt onder andere in dat je meer dan alleen vlees op de grill legt. Veel mensen associëren barbecueën met het bereiden van enorme hoeveelheden vlees, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Verkies kwaliteit boven kwantiteit met één bijzonder vleesgerecht gemaakt van lokaal geproduceerd, biologisch vlees. Vul je centerpiece aan met spiesen van groenten of gemarineerde tempeh, vleesvervangers, duurzame vissoorten en lekkere bijgerechten zoals gepofte aardappels en maiskolven.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tempeh

Het juiste formaat

Barbecue je bijna altijd met een klein groepje? Dan kun je het beste een kleine barbecue aanschaffen. Een grote barbecue heeft namelijk veel meer tijd nodig om op temperatuur te komen en verbruikt meer brandstof. Heb je een keer toch een grotere groep, dan kun je voor die gelegenheid een extra barbecuetoestel huren of lenen van de buren. Wees zuinig met de brandstof en gebruik niet meer dan nodig is.

Milieuvriendelijker barbecueën: no waste

Door van tevoren in kaart te brengen wat je allemaal nodig hebt, voorkom je dat je te veel eten inslaat en vervolgens voedsel verspilt. Bewaar het eten, met name kwetsbare producten zoals vlees en vis, afgedekt in de koelkast tot gebruik. Heb je toch te veel? Verhit alle rauwe producten goed, want de gegaarde kliekjes kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Alleen al door geen eten weg te gooien, kun je een stukje milieuvriendelijker barbecueën.

milieuvriendelijker barbecueën

Afval

Door herbruikbaar servies van bijvoorbeeld bamboe te gebruiken, beperk je de hoeveelheid afval dat je overhoudt. Wil je liever geen grote berg afwas na je BBQ-feestje? Ga dan voor servies van biologisch afbreekbare materialen zoals palmblad of suikerriet en vermijd wegwerpplastic. Waarschijnlijk ga je een hoop servetten nodig hebben om de vette vingers aan schoon te vegen. Kies duurzame servetten van gerecycled, ongebleekt en FSC-gecertificeerd papier.

Verantwoord stoken

Elektrische barbecues en gasbarbecues zijn milieuvriendelijker dan met houtskool en briketten gestookte exemplaren, omdat ze geen fijnstof en rook produceren. Gebruik je een klassieke barbecue, ga dan voor brikketten gemaakt van organisch afvalmateriaal zoals kokosbriketten. Koop je houtskool, kies dan FSC-gecertificeerde kolen gemaakt van hout uit goed beheerde bossen. Zorg dat tijdens het grillen het vet niet op de vlammen/hete kolen druipt, anders krijg je veel rookvorming. Gebruik eventueel een speciaal vetopvangplaatje om dit te voorkomen. Het milieu en de buren zullen je dankbaar zijn.

milieuvriendelijker barbecueën

Weer of geen weer?

Is het goed weer om te barbecueën? Je kunt milieuvriendelijker barbecueën simpelweg door het juiste moment te kiezen. Kijk hiervoor niet alleen naar het weerbericht maar check ook de Stookwijzer. Ga hiervoor simpelweg naar de website van de Stookwijzer en vul je adres in. Is het windstil waardoor de rook lang blijft hangen of is de luchtkwaliteit op dat moment niet heel goed? Stookwijzer geeft je altijd goed advies of het verstandig is om je houtskoolbarbecue aan te steken.

milieuvriendelijker barbecueën

Voedselveiligheid

Zorg dat bederfelijke producten zoals verse vis en vlees niet te lang buiten de koeling liggen. Haal ze pas uit de koelkast wanneer je barbecue op temperatuur is en alleen de hoeveelheid die direct op de grill kan. Om zeker te weten dat alle producten gegaard zijn, kun je het beste een kernthermometer gebruiken. Houd voor gevogelte en andere producten die volledig gegaard moeten zijn een kerntemperatuur van minimaal 70 graden aan. Laat producten op de barbecue ook niet te donker kleuren en zeker niet zwart worden om de vorming van schadelijke stoffen te voorkomen.

Safety first

Zet je barbecue op een vlakke en stevige ondergrond om ongelukken te voorkomen. Gebruik nooit vloeistoffen om de barbecue aan te steken. Een elektrische aansteker is veel veiliger in gebruik én efficiënter. Draag een beschermend schort en vuurvaste handschoenen en laat de vlammen niet te hoog oplaaien. Last but not least: wacht tot de barbecue helemaal is afgekoeld voordat je de as opruimt.

milieuvriendelijker barbecueën

Klaar met barbecueën?

De as van de barbecue hoort niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Je kunt as gewoon bij het restafval doen. Heb je in het park gebarbecued? Het spreekt voor zich, maar we zeggen het toch: neem je afval en alle spullen weer mee naar huis. Gooi een nog hete wegwerpbarbecue of as niet in afvalcontainers om brand te voorkomen.

Bron: www.milieucentraal.nl 

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!