Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
milieuvriendelijker barbecueën

No waste: dit maak je met de leftovers van de BBQ

Advertentie

Waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Daarom delen we elke dinsdag de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Vandaag vertellen we je welke recepten je kunt maken met je BBQ leftovers.

Leftovers BBQ

Grote kans dat jij met het lekkere weer van afgelopen tijd wel een keer een fikkie hebt gestookt en achter de grill bent gaan staan. De kans is daarbij ook groot dat je ogen misschien wel groter waren dan je maag en je na het barbecueën nog genoeg eten over had. Gooi deze BBQ leftovers niet weg maar maak er wat anders lekkers mee! Wij delen de beste tips, tricks & recepten voor de leftovers van de BBQ.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Slim inkopen

Om BBQ leftovers te voorkomen kun je beter niet te veel inkopen. Je hebt al gauw te veel. Door van tevoren in kaart te brengen wat je allemaal nodig hebt, voorkom je dat je te veel eten inslaat en vervolgens voedsel verspilt. Deze BBQ boodschappenlijst geeft een handig overzicht. Heb je toch te veel? Verhit alle rauwe producten goed, want de gegaarde kliekjes kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Alleen al door geen eten weg te gooien, kun je een stukje milieuvriendelijker barbecueën.

Vlees & vis

Voor zo min mogelijk voedselverspilling is het belangrijk dat je bederfelijke producten niet te lang buiten de koeling laat liggen. Haal verse vis en vlees dus pas uit de koelkast wanneer je barbecue op temperatuur is en alleen de hoeveelheid die direct op de grill kan. Wanneer je ze te lang in het zonnetje laat liggen, bederven ze al gauw en kun je ze niet meer opeten. En dat is natuurlijk hartstikke zonde! Zolang je vlees of vis in de koelkast bewaart, kun je het de dagen erna ook nog gewoon gebruiken. Toch uit de koelkast? Grill het dan zo snel mogelijk. De gegaarde stukken bewaar je daarna ook weer zo snel mogelijk in de koeling zodat je er de volgende dag wat lekkers mee kan maken. Een broodje hamburger is de volgende dag net zo lekker en van kippenboutjes maak je de volgende dag deze gruwelijke lekkere pulled chicken tortilla’s.

pulled chicken op tortilla's

Groenten

Je haalt een hoop groenten in huis om de barbecue net wat gezonder te maken maar niemand neemt wat. Herkenbaar? Dan heb je vast veel over. Gelukkig is er genoeg lekkers met gegrilde groenten te maken. Hak ze bijvoorbeeld klein en verwerk ze in een fritatta, salade of helemaal feestelijk: maak er een hartige cheesecake mee. Deze cheesecake met bodem van roggebrood wordt je nieuwe favoriet!

hartige cheesecake

Salade

Salades zijn net als de gegrilde groenten een beetje het ondergeschoven kindje bij de barbecue. Het beste kun je daarom de dressing apart bij de salade serveren. Zo kun je de salade gewoon weer terug zetten in de koelkast en op een later moment eten. Wanneer je de dressing wel toevoegt, is de kans groot dat de bladeren slap en nat worden. De salade kun je nog steeds eten maar zal een stuk minder lekker zijn. Een andere truc is om de salade af te dekken met een schoon en droog stuk keukenpapier. Dit zal het vocht opnemen waardoor de salade knapperiger blijft. Dek vervolgens de gehele kom af met vershoudfolie om de salade extra te beschermen en zet het in de koelkast.

Stokbrood

Is een barbecue wel compleet zonder stokbrood? Volgens mij niet! En al gaat het – vooral in het begin – vaak hard, er blijft altijd stokbrood over. Belanden die stukjes regelmatig in je prullenbak? Zonde, want oud brood kun je goed gebruiken in lekkere zoete en hartige gerechten. Martina stelde een lijstje met de lekkerste recepten van oud brood samen, van pangrattato tot panzanella.

Stokbrood

Lees ook: 3x de lekkerste barbecuerecepten

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!