Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
temperatuur barbecueën

Zo zorg je voor de juiste temperatuur tijdens het barbecueën

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je hebt een prachtige barbecue in de tuin staan. Elke zondag dat het mooi weer is gaat hij aan, maar eigenlijk heb je geen idee hoe je nou de juiste temperatuur kunt regelen. Dan zijn de worstjes weer te zwart of krijg je de kip niet helemaal gaar. Het vuur krijg je prima aan, het enige wat nog mist zijn dé tips voor de juiste temperatuur.

De juiste temperatuur tijdens het barbecueën

Meestal is het aansteken van de barbecue geen probleem. Nadat de eerste vlammen zijn gedoofd beginnen de kolen te gloeien, tijd om de eerste ingrediënten op de barbecue te leggen. Na een paar minuten zijn de worstjes zwart van buiten en ongaar van binnen of branden de hamburgers aan. Help! Wij helpen je met de beste tips voor de juiste temperatuur tijdens het barbecueën, zodat je gerechten perfect gegaard op het bord glijden vanaf barbecue.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips voor de juiste temperatuur tijdens het barbecueën

Leg pas ingrediënten op de barbecue als de kolen grijs en gloeiend heet zijn. Je kunt eenvoudig een hete en een iets koelere zone creëren op je barbecue. Leg waar je de koele zone wilt hebben minder kolen en bij de hete zone net even wat meer.

Bij de hete zone kun je tijdens het barbecueën vlees op hoog vuur grillen, wat zorgt voor een krokant korstje. Voordat je het vlees serveert, laat je het voor de ultieme sappigheid nog even rusten boven de koelere zone. Zo schroei je het vlees dicht op de hete zone voor een krokante bite en gaart het vervolgens op de koude zone voor een optimaal resultaat.

Zodra het vuur op de barbecue meer zuurstof krijgt wordt het warmer. Minder zuurstof betekent dat de temperatuur lager wordt. Gaart het vlees te langzaam op de koude zone of brandt alles direct aan op de hete zone? Door zuurstof toe te voegen of juist weg te halen speel je met de temperatuur. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de deksel van een barbecue. Let wel op; als je alle zuurstof weghaalt (een dichte deksel op de barbecue) dooft het vuur uit.

Wil je voor optimale precisie gaan? Gebruik dan een vleesthermometer om de temperatuur nauw in de gaten te houden voor de perfecte garing.

temperatuur tijdens het barbecueën

Lees meer over barbecueën:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!