Advertentie
Bij Italië denken we aan pasta, pizza en panzanella. Panzanella?! Ja! Deze zomerse broodsalade verdient het op ieders menu te staan. Maar waar komt hij eigenlijk vandaan? En hoe kun je hem zelf maken? Vandaag vertellen we je alles over panzanella.
Wat is panzanella?
Panzanella is een Italiaanse salade op basis van brood, rode ui en tomaten. Van origine werd het gerecht gemaakt om oude restjes brood op te maken. Het gerecht is al eeuwen oud en vindt zijn oorsprong in Toscane en Umbrië, maar is tegenwoordig populair in heel midden-Italië. Panzanella is onder de Italianen zelfs zó geliefd dat de dichter Bronzino er in de 16e eeuw een gedicht over schreef. De naam ‘panzanella’ komt waarschijnlijk van de Italiaanse woorden ‘pane’, wat ‘brood’ betekent, en ‘zanella’, wat een diep bord is waar je de salade in kunt serveren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je panzanella?
Panzanella maak je traditioneel met oud brood en rode ui en serveer je met een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper. Sinds de 20e eeuw zijn tomaten echter niet meer weg te denken uit deze Italiaanse klassieker. Gebruik altijd goede, dieprode tomaten voor de lekkerste smaak, of gebruik een mix van verschillende kleuren voor een zomers effect. Tegenwoordig worden ook vaak komkommer en basilicum toegevoegd, wat bij de meeste Italianen nog wel door de beugel kan. Andere toevoegingen, zoals olijven, mozzarella, ansjovis, knoflook, sla, tonijn, eieren en paprika, worden wel gebruikt, maar zijn volgens echte kenners uit den boze. Wij vinden vooral dat deze Italiaanse salade lekker moet zijn en dan kun je best wat experimenteren met verschillende smaken, toch?
Wat kun je er allemaal mee?
Deze Italiaanse broodsalade is het lekkerst op een warme zomerdag: vullend en toch verfrissend. Serveer hem als hoofdmaaltijd of als kleiner bijgerecht bij een stukje vis van de barbecue. In de zomer zijn tomaten op hun lekkerst, dus des te meer reden om deze salade dan een keer te proberen.
Recepten voor panzanella:
Al trek gekregen? Gelukkig delen we hieronder een paar van onze favoriete recepten voor panzanella.
Panzanella met perzik en kappertjes
Geef je Italiaanse salade een fruitige twist met deze variant met verse perziken.
Naar het receptPanzanella met geroosterde kip en asperges
Voor dit recept gebruik je pita in plaats van Italiaans brood – een aanrader wat ons betreft!
Naar het receptPanzanella met nectarine en prosciutto
Ook in combinatie met het lekkerste seizoensfruit maak je heerlijke salades. Probeer maar eens met dit recept met nectarine en prosciutto. Geen nectarines te verkrijgen? Wissel eens af met ander fruit uit het seizoen.
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Lotus van Overveldt
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.