Advertentie
Bij Italië denken we aan pasta, pizza en panzanella. Panzanella?! Ja! Deze zomerse broodsalade verdient het op ieders menu te staan. Maar waar komt hij eigenlijk vandaan? En hoe kun je hem zelf maken? Vandaag vertellen we je alles over panzanella.
Wat is panzanella?
Panzanella is een Italiaanse salade op basis van brood, rode ui en tomaten. Van origine werd het gerecht gemaakt om oude restjes brood op te maken. Het gerecht is al eeuwen oud en vindt zijn oorsprong in Toscane en Umbrië, maar is tegenwoordig populair in heel midden-Italië. Panzanella is onder de Italianen zelfs zó geliefd dat de dichter Bronzino er in de 16e eeuw een gedicht over schreef. De naam ‘panzanella’ komt waarschijnlijk van de Italiaanse woorden ‘pane’, wat ‘brood’ betekent, en ‘zanella’, wat een diep bord is waar je de salade in kunt serveren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je panzanella?
Panzanella maak je traditioneel met oud brood en rode ui en serveer je met een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper. Sinds de 20e eeuw zijn tomaten echter niet meer weg te denken uit deze Italiaanse klassieker. Gebruik altijd goede, dieprode tomaten voor de lekkerste smaak, of gebruik een mix van verschillende kleuren voor een zomers effect. Tegenwoordig worden ook vaak komkommer en basilicum toegevoegd, wat bij de meeste Italianen nog wel door de beugel kan. Andere toevoegingen, zoals olijven, mozzarella, ansjovis, knoflook, sla, tonijn, eieren en paprika, worden wel gebruikt, maar zijn volgens echte kenners uit den boze. Wij vinden vooral dat deze Italiaanse salade lekker moet zijn en dan kun je best wat experimenteren met verschillende smaken, toch?
Wat kun je er allemaal mee?
Deze Italiaanse broodsalade is het lekkerst op een warme zomerdag: vullend en toch verfrissend. Serveer hem als hoofdmaaltijd of als kleiner bijgerecht bij een stukje vis van de barbecue. In de zomer zijn tomaten op hun lekkerst, dus des te meer reden om deze salade dan een keer te proberen.
Recepten voor panzanella:
Al trek gekregen? Gelukkig delen we hieronder een paar van onze favoriete recepten voor panzanella.
Panzanella met perzik en kappertjes
Geef je Italiaanse salade een fruitige twist met deze variant met verse perziken.
Panzanella met geroosterde kip en asperges
Voor dit recept gebruik je pita in plaats van Italiaans brood – een aanrader wat ons betreft!
Panzanella met nectarine en prosciutto
Ook in combinatie met het lekkerste seizoensfruit maak je heerlijke salades. Probeer maar eens met dit recept met nectarine en prosciutto. Geen nectarines te verkrijgen? Wissel eens af met ander fruit uit het seizoen.
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.