Lees verder onder de advertentie
Alles over wokken
Lees verder onder de advertentie
Leer alles over de wereld van het wokken van chef Tim van ATAG en chef Willem van Foodies. Ze doken samen de keuken in en delen al hun tips & tricks over wokken, inclusief een heerlijk recept voor pad thai.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
1. Wat is wokken?
Wokken is een manier van koken waarbij je vis, vlees of groente kort op hoog vuur bakt in een pan met een ronde bodem. Een traditionele wok heeft deze vorm niet voor niets, de hitte van de warmtebron wordt zo optimaal verdeeld.
Een maaltijd uit de wok is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. Willem en Tim maakten een heerlijke pad thai op de ATAG Fusion Volcano wokbrander. Zelf aan de slag? Met de tips van beide chefs kan je wokgerecht niet meer mislukken!
2. Ready to go
Voor je het weet is je wok klaar, dus zorg voor een goede voorbereiding. Snijd alle groenten van tevoren en maak voordat je begint met wokken alvast een woksaus. In sommige wokgerechten voeg je ook een ei toe, kluts in dat geval het ei alvast met een vork en voeg wat zout en peper toe.
3. Kies de juiste pan om te wokken
Je kunt zowel met een wokpan (bolle bodem) als met een wadjan (vlakke bodem) aan de slag. Vaak heeft een wokpan één lange steel, terwijl een wadjan twee handgrepen heeft. Wil je snel garen? Dan is de wokpan je beste vriend. Maak je een gerecht dat iets langer moet garen? Kies dan voor een wadjan.
4. Wokken op inductie of gas?
In principe kun je zowel op gas als op inductie wokken. Het belangrijkste is dat je kiest voor een pan die de warmte goed kan geleiden en vasthouden. Gietijzer heeft daarmee onze voorkeur. Met een speciale gasbrander (of op een gasfornuis) raden we een traditionele wokpan met bolle bodem aan, zodat het vuur zich onder de bodem kan concentreren.
Wil je wokken op inductie? Kies dan voor een wadjan met een vlakke bodem, zodat de hitte van inductie zich beter verdeelt.
5. Wokpan inbranden
Heb je de juiste pan voor je gerecht gekozen? Zorg dan dat deze goed is ingebrand. Dit doe je door de pan op hoog vuur te zetten, tot deze overal iets is verkleurd. Smeer de pan vervolgens in met plantaardige olie die geschikt is om mee te wokken, bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie.
Pas op dat je je handen niet brandt! Gebruik bijvoorbeeld een stukje keukenpapier en een tang. Zet de pan op laag vuur en laat deze 20 minuten staan zodat de olie in de pan trekt; dit wordt uiteindelijk de beschermlaag. Laat de pan afkoelen, spoel af met warm water en smeer de pan nog een laatste keer in met wat plantaardige olie.
6. Welke olie gebruik je om te wokken?
Wokken doe je op een hoge temperatuur. Het is dan ook belangrijk om een olie te kiezen die hiertegen bestand is. Gebruik bijvoorbeeld geen olijfolie: deze zal verbranden en geeft het gerecht een vieze smaak. Het beste kun je kiezen voor oliën zoals zonnebloem-, arachide- of druivenpitolie.
7. Smaakmakers toevoegen
Voeg smaakmakers zoals knoflook, bosui en taugé pas op het laatste moment toe. Deze hebben namelijk niet veel hitte nodig. Het is lekker om ze toch even kort mee te bakken, maar doe dit in de laatste paar minuten. Wat rauwe bosui over de maaltijd als garnering is overigens ook erg lekker!
Recept voor pad thai
Pad thai betekent ‘gebakken op Thaise wijze’ en is het populairste Thaise gerecht ter wereld. Een tripje naar de toko en dit gerecht staat zó op tafel, zeker met bovenstaande tips van chefs Tim & Willem!
> naar het recept: pad thai
Wokken met de ATAG Fusion Vulcano wokbrander
Wie wil wokken zoals men in Azië doet, heeft hoge temperaturen nodig. Zo blijven alle smaken, vitamines en de knapperige bite bewaard. ATAG heeft hiervoor de Fusion Volcano wokbrander ontwikkeld. Een speciale brander met een krachtige, geconcentreerde vlam om een pan met bolle bodem – zonder warmteverlies – te kunnen verhitten. Zo ervaar je de culinaire mogelijkheden van een authentieke wokvlam.
Vanaf april is er een Fusion Volcano wokbrander beschikbaar in combinatie met de inductiekookplaat met Celsius°Cooking™. De inductiekookplaat is tot op de graad nauwkeurig in te stellen.
Wil je meer weten over de producten van ATAG of op de hoogte worden gehouden over de inductiekookplaat met Fusion Volcano wokbrander?
Schrijf je in voor de ATAG nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes als eerste.
Chefs Tim & Willem
Willem is al jaren chef bij Foodies, en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen. Dit jaar duiken chefs Willem & Tim elke maand de keuken in en ontdekken ze de nieuwste kooktechnieken.
Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis en kunde van beide chefs te bundelen.
Lees ook:
Thais borrelen: 3x recepten voor borrelhapjes
Wat is het verschil tussen basilicum en Thaise basilicum?
Smaakvolle samenwerking: chefs Willem & Tim samen in de keuken
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Wentelteefjes maken: 7x de lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie