Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
snert

Snert

  • Gemiddeld

  • ca. 5 uur bereidingstijdca. 5 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

De bouillon

Benodigdheden

  • keukengaren
Een typisch wintergerecht? Snert. Bijna hetzelfde als erwtensoep, maar net even anders. Want snert is pas snert als er varkensvlees én een beetje geduld in zit. Na het koken laat je deze wintersoep namelijk eerst een dag staan.

Bereiding

  1. Snijd voor de bouillon het groen van de preien en was het in koud water. Bind het groen samen met keukengaren met een paar stelen bladselderij. Snijd de helft van de winterpeen. Pel de ui en steek de kruidnagels erin.

  2. Doe de hamschijf, het zuurkoolspek, de spliterwten, een halve wortel, het preigroen en de ui in een grote pan en vul de pan met koud water. Breng rustig aan de kook. Roer af en toe de spliterwten los, die zinken naar de bodem.

  3. Laat de bouillon ca. 3 uur rustig koken en schep regelmatig het schuim eraf. Snijd intussen de overgebleven halve wortel, het wit van de preien, de knolselderij en de aardappels in gelijke stukken.

  4. Controleer of de hamschijf goed gaar is, het vlees moet loskomen van het bot. Neem de hamschijf en het spek uit de pan en laat op een bord afkoelen. Verwijder de samengebonden prei, de ui en de halve wortel uit de bouillon.

  5. Snijd het vlees van de hamschijf en het spek fijn. Voeg het vlees met de gesneden wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de bouillon. Kook het geheel nog ca. 1 uur tot de groenten zacht zijn. Neem van het vuur en laat afkoelen. Bewaar afgedekt 1 nacht in de koelkast. Verwarm de soep de volgende dag rustig op laag vuur met de rookworst erin. Snijd de rookworst voor het serveren in plakjes.

Per portie: 660 kcal | 43 g koolhydraten | 38 g eiwit | 34 g vet

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

2.6 / 5.0 (5 stemmen)