Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
snert

Erwtensoep (snert)

  • Gemiddeld

  • ca. 5 uur bereidingstijdca. 5 u. bereidingstijd

Een typisch wintergerecht? Dat is erwtensoep, een soort snert maar net even anders. Want snert is pas snert met varkensvlees én als hij een dag heeft gestaan. Weinig tijd? Dan eet je het gewoon als erwtensoep. Met dit recept kun je beide kanten op!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

De bouillon

Benodigdheden

  • keukengaren
Een typisch wintergerecht? Dat is erwtensoep, een soort snert maar net even anders. Want snert is pas snert met varkensvlees én als hij een dag heeft gestaan. Weinig tijd? Dan eet je het gewoon als erwtensoep. Met dit recept kun je beide kanten op!
Liever vegetarisch?
Natuurlijk kun je erwtensoep ook vegetarisch eten. Dan laat je - uiteraard - de rookworst weg of vervang je deze door een vegetarische variant of gerookte tofu. Serveer ook deze soep met roggebrood, maar dan met een like roomboter of mosterd.

Bereiding

  1. Snijd voor de bouillon het groen van de preien en was het in koud water. Bind het groen samen met keukengaren met een paar stelen bladselderij. Snijd de helft van de winterpeen. Pel de ui en steek de kruidnagels erin.

  2. Doe de hamschijf, het zuurkoolspek, de spliterwten, een halve wortel, het preigroen en de ui in een grote pan en vul de pan met koud water. Breng rustig aan de kook. Roer af en toe de spliterwten los, die zinken naar de bodem.

  3. Laat de bouillon ca. 3 uur rustig koken en schep regelmatig het schuim eraf. Snijd intussen de overgebleven halve wortel, het wit van de preien, de knolselderij en de aardappels in gelijke stukken.

  4. Controleer of de hamschijf goed gaar is, het vlees moet loskomen van het bot. Neem de hamschijf en het spek uit de pan en laat op een bord afkoelen. Verwijder de samengebonden prei, de ui en de halve wortel uit de bouillon.

  5. Snijd het vlees van de hamschijf en het spek fijn. Voeg het vlees met de gesneden wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de bouillon. Kook het geheel nog ca. 1 uur tot de groenten zacht zijn. Neem van het vuur en laat afkoelen. Bewaar afgedekt 1 nacht in de koelkast. Verwarm de erwtensoep de volgende dag rustig op laag vuur met de rookworst erin. Snijd de rookworst voor het serveren in plakjes.

Per portie: 660 kcal | 43 g koolhydraten | 38 g eiwit | 34 g vet

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Erwtensoep bewaren
Laat de soep goed afkoelen en schep hem vervolgens in een afgesloten bakje. Je kunt je snert dan 3-5 dagen bewaren in de koelkast. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je hem het beste in de vriezer leggen, zodat je er nog tot 3 maanden van kunt genieten. Wanneer je weer een kommetje erwtensoep wilt eten, laat je hem eerst ontdooien en warm je hem daarna al roerend langzaam op in de pan. Vaak is hij dan nog lekkerder, omdat alle smaken er nog meer ingetrokken zijn.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (19 stemmen)

Erwtensoep maken

Erwtensoep is een typisch Nederlands gerecht en wordt vooral veel gemaakt en gegeten in de winter. Inmiddels hebben veel mensen hun eigen variant gemaakt en zijn er dan ook talloze opties om deze soep zo lekker mogelijk te maken. Wij delen hier het klassieke recept voor erwtensoep (of snert) met je en geven je hier de beste tips & tricks.

Is erwtensoep gezond?

Erwtensoep is hartstikke gezond! De soep bestaat voornamelijk uit groene spliterwten, die een bron van eiwitten en vezels zijn. Ook bevat snert vaak groenten, zoals wortel en selderij, welke weer andere vitamines en mineralen leveren. Een lekkere kom warme snert dus een hele goede optie om te eten als je ziek bent!