![snert](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/01/snert-scaled.jpg)
Erwtensoep (snert)
Gemiddeld
ca. 5 uur bereidingstijdca. 5 u. bereidingstijd
Bereiding
Snijd voor de bouillon het groen van de preien en was het in koud water. Bind het groen samen met keukengaren met een paar stelen bladselderij. Snijd de helft van de winterpeen. Pel de ui en steek de kruidnagels erin.
Doe de hamschijf, het zuurkoolspek, de spliterwten, een halve wortel, het preigroen en de ui in een grote pan en vul de pan met koud water. Breng rustig aan de kook. Roer af en toe de spliterwten los, die zinken naar de bodem.
Laat de bouillon ca. 3 uur rustig koken en schep regelmatig het schuim eraf. Snijd intussen de overgebleven halve wortel, het wit van de preien, de knolselderij en de aardappels in gelijke stukken.
Controleer of de hamschijf goed gaar is, het vlees moet loskomen van het bot. Neem de hamschijf en het spek uit de pan en laat op een bord afkoelen. Verwijder de samengebonden prei, de ui en de halve wortel uit de bouillon.
Snijd het vlees van de hamschijf en het spek fijn. Voeg het vlees met de gesneden wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de bouillon. Kook het geheel nog ca. 1 uur tot de groenten zacht zijn. Neem van het vuur en laat afkoelen. Bewaar afgedekt 1 nacht in de koelkast. Verwarm de erwtensoep de volgende dag rustig op laag vuur met de rookworst erin. Snijd de rookworst voor het serveren in plakjes.
Erwtensoep maken
Erwtensoep is een typisch Nederlands gerecht en wordt vooral veel gemaakt en gegeten in de winter. Inmiddels hebben veel mensen hun eigen variant gemaakt en zijn er dan ook talloze opties om deze soep zo lekker mogelijk te maken. Wij delen hier het klassieke recept voor erwtensoep (of snert) met je en geven je hier de beste tips & tricks.
Hoe bewaar je erwtensoep?
Heb je een lekkere, grote pan erwtensoep gemaakt? Begrijpelijk dat je dan wat overhoudt. Belangrijk is om deze soep goed te bewaren, zodat je er later nog eens van kunt genieten. Laat de soep goed afkoelen en schep hem vervolgens in een afgesloten bakje. Je kunt je snert dan 3-5 dagen bewaren in de koelkast. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je hem het beste in de vriezer leggen, zodat je er nog tot 3 maanden van kunt genieten. Wanneer je weer een kommetje erwtensoep wilt eten, laat je hem eerst ontdooien en warm je hem daarna al roerend langzaam op in de pan. Vaak is hij dan nog lekkerder, omdat alle smaken er nog meer ingetrokken zijn.
Is erwtensoep gezond?
Erwtensoep is hartstikke gezond! De soep bestaat voornamelijk uit groene spliterwten, die een bron van eiwitten en vezels zijn. Ook bevat snert vaak groenten, zoals wortel en selderij, welke weer andere vitamines en mineralen leveren. Een lekkere kom warme snert dus een hele goede optie om te eten als je ziek bent!
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Veel mensen denken dat deze soepen hetzelfde zijn en dat het alleen synoniemen van elkaar zijn. Toch zit er wel degelijk verschil tussen snert en erwtensoep en de bereiding ervan. Snert is een stuk dikker en rijker van smaak. Er worden namelijk meer ingrediënten aan toegevoegd, zoals varkensvlees, spek en botten. Daarnaast wordt snert langer gekookt, waardoor de erwten een dikkere structuur krijgen. Dit maakt de soep bovendien erg smaakvol. Kortom, je zou snert een uitgebreide variant op de klassieke erwtensoep kunnen noemen.