Erwtensoep

Erwtensoep is gemaakt van erwten en heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van bijvoorbeeld oude Griekse beschavingen van ca. 500 voor Chr. Mogelijk werd deze al vele eeuwen daarvoor in Azië bereid. In Noord-West en Oost-Europa zijn dikke varianten populair, net zoals bij ons. Ook in Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlandse gerecht.

Overal ter wereld kom je erwtensoep tegen die veel of weinig op de onze varianten lijken. In Rusland gooien ze er ook wat tomatenpuree doorheen. In Scandinavië kookt men spek mee dat vervolgens in plakjes gesneden apart geserveerd wordt met wat mosterd. Zelfs in Amerika is er een versie, met gevogeltebouillon en vervolgens afgemaakt met zure room. In Frankrijk tref je een wat luxere versie aan onder naam potage Saint Germain, maar erwtensoep blijft het. De naam dankt deze soep aan het feit dat op de markt Les Halles vroeger de beste erwten uit Saint Germain zouden komen.

erwtensoep Werner Drent

Erwtensoep of snert?

Er is een verschil tussen snert en erwtensoep. Hoe zit dat eigenlijk? Het verschil tussen snert en erwtensoep is vrij simpel. In de kleine details vind je het antwoord. Het basisrecept voor snert is namelijk gelijk aan die van erwtensoep. Voeg varkensvlees, spek en botten toe aan de soep en je hebt (bijna) snert. Bijna; want het mag pas snert heten als de soep minimaal één dag heeft gestaan. Eerder legden we je alle verschillen uit in dit artikel.

Werner Drent

Werner Drent, een bekende chef-kok, is een echte stamppottenkoning. Hij is namelijk meervoudig wereldkampioen stamppot koken. Met dank aan zijn creativiteit en enthousiasme heeft hij tevens meerdere succesvolle kookboeken uitgebracht. Naast dat deze boeken een must have zijn voor elke stamppotliefhebber weet Werner ook veel over erwtensoep. Speciaal voor ons deelt hij zijn favoriete recepten!

Stamppotbijbel

Bestel nu het boek:

Stamppotbijbel
€25,00

Ärtsoppa (Zweedse gele erwtensoep)

Ingrediënten:

  • 500 g gele spliterwten
  • 500 ml water
  • 1 gepelde hele ui
  • 2 kruidnagels
  • 1 grote fijngesneden wortel
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 vlezig beenham met bot (of 2 tot 3 hamschijven)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 tl grove bruine mosterd

Bereiding:

  1. Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Vul een grote pan met 500 ml water en voeg de gele split erwten, 2 fijngesneden uien, 1 gepelde hele ui (met de kruidnagels in de hele gepelde ui gedrukt), 1 grote fijngesneden wortel en de beenham of hamschijven toe.
  2. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat het zachtjes koken op laag vuur gedurende 1,5 uur.
  3. Verwijder 30 minuten voor het serveren de hele ui en het vlees. Snijd het vlees in kleine blokjes en doe het terug in de pan. Kruid de soep met 1 tl gedroogde tijm en 1 tl gemalen gember. Laat de smaken even intrekken door het nog 15 minuten zachtjes door te koken. Breng het geheel op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper.

Vegetarische erwtensoep van Werner Drent

Ingrediënten:

  • 400 g spliterwten
  • 1 prei
  • laurierblaadje
  • 1 kleine flespompoen
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 200 g peterseliewortel
  • 1 zoete aardappel
  • paar takjes bladselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Laat dit ongeveer 50 à 60 minuten zachtjes koken, roer af en toe door. Schil, was en snijd ondertussen de winterpeen, peterseliewortel en zoete aardappel in stukjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de rode ui en snijd deze in fijne stukjes. Was en snijd de bladselderij fijn.
  2. Na ongeveer een 60 minuten beginnen de spliterwten uit elkaar te vallen en ontstaat er een groene massa. Voeg de gesneden groenten en aardappel toe aan de erwtensoep.
  3. Maak de flespompoen schoon en snijd deze in blokjes. Voeg toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met eventueel wat peper en zout. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes door koken voordat je deze serveert.

Erwtensoep

Erwtensoep met gerookte zalm

Ingrediënten:

  • 250 g spliterwten
  • 1 prei
  • 0,5 liter water
  • 1 blokje visbouillon
  • 5 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 200 g gerookte zalm
  • 5 à 6 takjes dille
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Kook ze ca. 30 minuten in water met het bouillonblokje, tot ze uit elkaar beginnen te vallen. Roer af en toe. Voeg eventueel extra water toe wanneer nodig.
  2. Maak de paprika en bleekselderij schoon en snijd ze in kleine blokjes. Was de prei goed en haal het buitenste blad eraf. Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de gerookte zalm in stukjes en snijd vervolgens de dille fijn.
  3. Verhit de olie en bak de groenten in ca. 5 minuten op hoog vuur bruin en beetgaar. Voeg toe aan de soep en laat nog een paar minuten meekoken. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  4. Voeg op het laatste moment (vlak voor het serveren) de gerookte zalm en de dille toe.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.