Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Verschil tussen snert en erwtensoep

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Waarschijnlijk denk je bij snert en erwtensoep direct aan winter. Muts op, sjaal om en handschoenen aan. Nadat je de kou hebt getrotseerd staat er een warme, dampende kom erwtensoep op je te wachten. Of is het snert? Want wat is eigenlijk het verschil tussen snert en erwtensoep? Wij leggen het je uit!

Verschil tussen snert en erwtensoep

Allebei zijn wat ons betreft onlosmakelijk verbonden met de winter. Zodra het begint te vriezen krijgen we spontaan zin in erwtensoep. Of snert. Of allebei? Want wat is het verschil tussen snert en erwtensoep? Ondanks dat sommige mensen er van gruwelen leggen we je graag het verschil uit!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is erwtensoep?

Om te beginnen; wat is erwtensoep eigenlijk? Dit antwoord hebben we nodig om te ontdekken wat het verschil tussen snert en erwtensoep is. Je kent erwtensoep vast als een soort dikke drab, het liefst met rookworst en verschillende groenten. Om dit te maken begin je bij de basis. Je trekt een stevige en smaakvolle bouillon uit uien, prei, knolselderij, wortel en runderschenkel. Kruiden zoals laurier en tijm geven de bouillon nog meer smaak.

De bouillon is de basis, maar het wordt pas echte erwtensoep als je spliterwten toevoegt. Samen met wat extra groenten, rookworst en aardappel. Hoe verser de ingrediënten, hoe lekkerder de erwtensoep uiteindelijk wordt. Traditioneel gezien serveer je de erwtensoep vervolgens met roggebrood, katenspek en een beetje mosterd.

Wat is snert?

Als er een verschil tussen snert en erwtensoep is, hoe zit dat dan precies? Het verschil tussen snert en erwtensoep is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. In de kleine details vind je het antwoord. Het basisrecept is namelijk gelijk aan die van erwtensoep. Voeg varkensvlees, spek en botten toe aan de soep en je hebt (bijna) snert.

Bijna; want het mag pas snert heten als de soep minimaal één dag heeft gestaan. Hierdoor trekken de smaken nog beter in de soep. Het bot geeft ondertussen langzaam gelatine af, waardoor de soep nog dikker wordt. Sterker nog, als het goed is blijft je lepel rechtop staan in een lekker bord met snert. Kortom; het verschil tussen snert en erwtensoep zit ‘m vooral in de afwerking en het geduld.

Verschil tussen snert en erwtensoep

Verschil tussen snert en erwtensoep, wat is lekkerder?

Nu je het verschil tussen snert en erwtensoep weet komt het op smaak aan om te bepalen welke lekkerder is. De meningen zijn hier dan ook over verdeeld. Sommige mensen zweren bij snert, juist omdat de soep wat dikker en voller is. Daarnaast geeft het spek de soep nog meer smaak. Andere mensen houden het liever bij het basisrecept van erwtensoep en vinden deze al lekker genoeg. Wij kunnen eigenlijk niet kiezen en slaan van allebei geen bordje af. Zodra het wat kouder wordt kijken wij uit naar erwtensoep én snert!

Recepten voor erwtensoep en snert

Er zijn wat ons betreft meer dan genoeg geweldige recepten te vinden voor goede erwtensoep of snert. Kijk maar eens online. Onze favoriete recepten? Die staan in het boek “Oma’s soep“. Dit boek staat boordevol authentieke recepten van verschillende opa’s en oma’s. Natuurlijk mag erwtensoep en snert niet ontbreken!

Oma’s soep

€ 21,99
Oma's soep

Meer over soep? Lees ook:

erwtensoep Werner Drent
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!