Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wortels koken

Wortels koken: hoe lang doe je dat?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Wortels zijn een van de meest gegeten soorten groente in Nederland. Rauw, geroosterd of geglaceerd: je kunt er alle kanten mee op. Koken is de meest gangbare en makkelijkste methode. Maar hoe lang moet je wortels koken? Wij vertellen er meer over.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wortelen koken: zo doe je dat

Heb je een bosje wortels of een paar winterpenen gekocht? Dan wil je vast weten hoe je ze moet koken. De eerste stap is om de wortels goed te wassen. Vervolgens schraap je de schil eraf. Dit gaat het beste met een dunschiller. Daarna doe je de wortels in een pan met een laagje water, ze hoeven niet volledig onder te staan.

Afhankelijk van hoe groot je wortels zijn kun je er voor kiezen ze in kleine stukjes te snijden of heel te laten. Bospeen kun je goed in z’n geheel koken, maar grote winterpenen kun je beter in stukken snijden. Of houd rekening met een langere kooktijd.

Hoe lang moeten wortels koken?

Zoals gezegd hangt de kooktijd van wortels af van het soort en de grootte van de wortels die je gebruikt. Hoe groter de wortels, hoe langer de kooktijd. Bospeen kook je in ca. 10 minuten beetgaar en in 15 minuten zacht. Reken voor winterpeen, wanneer je deze in z’n geheel kookt, ca. 20 minuten.

Geglaceerde wortels

Glaceren betekent eigenlijk niets anders dan ‘van een glanzend laagje voorzien’. Het is dus kooktechniek waarbij je een product een glanzende laag geeft. Dit product kan een stuk vlees of gevogelte zijn, maar ook groente zoals worteltjes. Je gaart het product langzaam zodat het lekker zacht van binnen wordt en een glanzende laag van buiten krijgt.

Geglaceerde wortels met steranijs

Geglaceerde wortels met steranijs

Naar recept geglaceerde wortels

Nog meer recepten met wortel

Ben je fan van deze knaloranje groente? Dan zijn deze recepten met wortel ongetwijfeld ook wat voor jou!

Nog meer weten over groente koken?

Ben je ook benieuwd naar hoe je andere groente moet koken? Lees dan snel verder:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!