Advertentie
Rode kool in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je ook alweer het beste rode kool koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over rode kool koken, van recepten tot de juiste kooktijd!
Rode kool koken
Rode kool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je de groente koken om de groente perfect beetgaar te krijgen?
Moet je de groente eerst in stukken hakken en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen. Wij vertellen je alles over het koken van rode kool.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Rode kool klaarmaken
Voordat we kunnen uitleggen hoe je het beste rode kool kan koken, leggen we je eerst uit hoe je de groente het beste kan klaarmaken.
Je koopt de kool namelijk meestal in zijn geheel, als krop. Om rode kool te kunnen bereiden, moet je eerst de buitenste bladeren verwijderen, de kool afspoelen en deze in parten snijden. Van de parten snijd je vervolgens de onderkant af en de rest van de kool snijd je in reepjes. Pas hierbij wel op dat je geen vlekken in je kleding krijgt. De rode kleur geeft gemakkelijk af.
Daarna is het tijd om de groente te koken. Voeg hiervoor de gesneden rode kool toe aan een pan met kokend water. Wil je dat de kool zijn mooie rode kleur behoudt? Voeg dan wat iets zuurs aan het kookwater toe zoals een scheutje azijn of citroensap.
Kooktijd: hoe lang rode kool koken?
Maar wie rode kool wil koken, moet de juiste kooktijd weten. Daarom geven we antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoe lang moet rode kool koken?’.
Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden. De perfecte kooktijd van rode kool is 10 tot 15 minuten. Hiervoor kook je de rode kool in kokend water gaar.
Rode kool bereiden
Naast koken, kan je rode kool ook stomen, stoven of roerbakken. Het meest traditioneel is om de groente met appel te stoven. Deze bereidingswijze maakt de groente lekker zacht en zorgt ervoor dat de rode kool alle smaken goed kan opnemen. Voeg hiervoor ca. 100 milliliter water aan de rode kool en appels toe en laat het ongeveer een half uur in een pan op het vuur pruttelen.
Stomen gaat een stukje sneller. Houd hiervoor een bereidingstijd van ongeveer 20 minuten aan. In deze kooktijd wordt de rode kool beetgaar.
Ten slotte kan je ervoor kiezen de kool te wokken or roerbakken. Zo behoud je de bite. Voeg hiervoor de rode kool beetje bij beetje toe aan een wok en verwarm drie tot vijf minuten.
Recepten met rode kool
Wil je rode kool koken en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met rode kool:
Rodekoolcurry met kokos en koriander
Curry en rode kool worden niet vaak in een adem genoemd. Zonde, want een rodekoolcurry is hartstikke lekker. Probeer dit recept maar eens!
Rodekoolstamppot
Een stuk klassieker is een rodekoolstamppot. Deze variant met appeltjes en rozijnen is hartverwarmend lekker. De stemgemberbolletjes geven het een verrassende twist.
Biefstuk tagliata met coleslaw van rode kool
Een ‘tagliata‘ bestaat uit sneetjes kortgebakken rundvlees, geserveerd op coleslaw van rode kool en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas. Onze tip: maak de coleslaw een dag van te voren, dan is hij nog veel lekkerder.
Lees ook:
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.