
Boerenkool in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in heel veel gerechten goed tot zijn recht en aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je boerenkool ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over boerenkool koken!
Lees verder na de advertentie
Welke boerenkool?
Boerenkool koken en bereiden lijkt makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Zeker wanneer je verse boerenkool bij de groenteboer koopt. Met een zakje gesneden boerenkool uit de supermarkt spreekt dit al wat meer voor zich. Maar wat doe je met de ongesneden variant? Moet je die eerst schoonmaken en klein snijden of kun je die gelijk koken? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Boerenkool schoonmaken
Heb je een zakje gesneden boerenkool in huis? Dan kun je deze alinea overslaan en gelijk verder lezen hoe je voorgesneden boerenkool kunt koken. Zo niet, dit is hoe je verse boerenkool schoonmaakt:
- Bij boerenkool van de boer of uit de moestuin breek je als eerste de bladeren van de steel af. Lukt breken niet? Dan kun je ook een mes gebruiken om de bladeren van de steel te verwijderen.
- Was de bladeren daarna goed. Aan de uiteindes van de gekrulde bladeren blijft namelijk al snel vuil vast zitten.
- Snijd de bladeren fijn. Dit doe je eenvoudig door ze op te rollen en vervolgens in reepjes te snijden.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe lang moet boerenkool koken?
Is de boerenkool klaar voor bereiding? Dan is het tijd om de boerenkool te koken. Om de boerenkool perfect gaar te krijgen kan je het beste een kooktijd tussen de 15 en 25 minuten aanhouden. Kook de groente vooral niet te lang. Boerenkool kan namelijk snel wat papperig worden en dat smaakt minder lekker. Houdt je van groenten met een beetje bite? Dan volstaat een kooktijd van 15 minuten.
Boerenkool koken
Nu weet je de perfecte kooktijd van boerenkool en kun je de groente gaan bereiden. Boerenkool koken gaat als volgt:
- Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de boerenkool toe.
- Kook de groente vervolgens minstens 15 en maximaal 25 minuten.
- Giet daarna het kookwater zo veel mogelijk weg. Druk de boerenkool eventueel nog wat extra aan in het vergiet zodat het niet te papperig wordt.
Recepten met boerenkool
Wist je dat je met boerenkool veel meer lekkers kan maken dan alleen maar de bekende stamppot? Bekijk onze favoriete boerenkool recepten en laat je inspireren!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Recepten met boerenkool: 7x onze favorieten

Gnocchi: 15+ Italiaanse recepten

7x stamppotrecepten met een twist

Dit zijn de állerlekkerste stamppotgerechten van 2024

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Avocado snijden? Zo doe je dat supersnel en veilig

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.