Advertentie
Boerenkool in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in heel veel gerechten goed tot zijn recht en aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je boerenkool ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over boerenkool koken!
Welke boerenkool?
Boerenkool koken en bereiden lijkt makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Zeker wanneer je verse boerenkool bij de groenteboer koopt. Met een zakje gesneden boerenkool uit de supermarkt spreekt dit al wat meer voor zich. Maar wat doe je met de ongesneden variant? Moet je die eerst schoonmaken en klein snijden of kun je die gelijk koken? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Boerenkool schoonmaken
Heb je een zakje gesneden boerenkool in huis? Dan kun je deze alinea overslaan en gelijk verder lezen hoe je voorgesneden boerenkool kunt koken. Zo niet, dit is hoe je verse boerenkool schoonmaakt:
- Bij boerenkool van de boer of uit de moestuin breek je als eerste de bladeren van de steel af. Lukt breken niet? Dan kun je ook een mes gebruiken om de bladeren van de steel te verwijderen.
- Was de bladeren daarna goed. Aan de uiteindes van de gekrulde bladeren blijft namelijk al snel vuil vast zitten.
- Snijd de bladeren fijn. Dit doe je eenvoudig door ze op te rollen en vervolgens in reepjes te snijden.
Hoe lang boerenkool koken?
Is de boerenkool klaar voor bereiding? Dan is het tijd om de boerenkool te koken. Om de boerenkool perfect gaar te krijgen kan je het beste een kooktijd tussen de 15 en 25 minuten aanhouden. Kook de groente vooral niet te lang. Boerenkool kan namelijk snel wat papperig worden en dat smaakt minder lekker. Houdt je van groenten met een beetje bite? Dan volstaat een kooktijd van 15 minuten.
Boerenkool koken
Nu weet je de perfecte kooktijd van boerenkool en kun je de groente gaan bereiden. Boerenkool koken gaat als volgt:
- Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de boerenkool toe.
- Kook de groente vervolgens minstens 15 en maximaal 25 minuten.
- Giet daarna het kookwater zo veel mogelijk weg. Druk de boerenkool eventueel nog wat extra aan in het vergiet zodat het niet te papperig wordt.
Recepten met boerenkool
Wist je dat je met boerenkool veel meer lekkers kan maken dan alleen maar de bekende stamppot? Bekijk onze favoriete recepten en laat je inspireren!
Boerenkoolgnocchi met balsamicotomaatjes
Donna Hay maakte voor haar kookboek ‘Everyday Fresh’ heerlijke gerechten, waaronder een aantal recepten met boerenkool. Wij zijn fan van deze fantastische gnocchi! We waarschuwen je alvast, na het maken van dit recept ben jij waarschijnlijk ook fan.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Doe de tomaten, balsamico, knoflook, takjes basilicum, bouillon en zout en peper in een grote, diepe ovenslee. Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven of tot de saus borrelt.
Meng voor de gnocchi de boerenkool, citroenschil, parmezaan, ricotta, peterselie, het meel en zout en peper in een grote kom (het mengsel moet een beetje plakkerig zijn).
Verdeel het gnocchideeg in 4 stukken en vorm er op een licht bebloemde snijplank rollen van 30 cm van. Snijd elke rol in stukjes van 4 cm, druk ze voorzichtig een beetje plat en zet apart.
Voeg de gnocchi toe aan de pruttelende balsamicotomaten, sprenkel de olie erover en zet onafgedekt nog 15 minuten in de oven of tot de gnocchi gaar zijn.
Schep de gnocchi en tomaten in kommen, bestrooi met parmezaan en basilicumblaadjes en dien op.
Receptuur en styling: Donna Hay. Fotografie: Con Poulos
Onze tips
Boerenkool recept: 7x onze favorieten
13 heerlijke gnocchi recepten die je vanavond wil maken
7x stamppotrecepten met een twist
Dit zijn de állerlekkerste stamppotgerechten van 2024
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.