Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
seizoensgroenten februari

Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden

Advertentie

Boerenkool in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je boerenkool ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over boerenkool koken!

Boerenkool koken

Boerenkool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Zeker wanneer je verse boerenkool bij de boer koopt. Met een zakje gesneden boerenkool uit de supermarkt weten we allemaal wel raad. Maar wat doe je met de ongesneden variant? Moet je die eerst schoonmaken en klein snijden of kan je die gelijk koken? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boerenkool schoonmaken

Heb je zo’n zakje gesneden boerenkool in huis? Dan kan je deze alinea overslaan en gelijk verder lezen hoe je voorgesneden boerenkool kan koken. Zo niet, lees even verder om erachter te komen hoe je verse boerenkool het beste kan schoonmaken.

Bij boerenkool van de boer of uit de moestuin breek je als eerste de bladeren van de steel af. Lukt breken niet? Dan kan je ook een mes gebruiken om de bladeren van de steel te verwijderen.

Daarna is het belangrijk om de bladeren goed te wassen. Aan de uiteindes van de gekrulde bladeren blijft namelijk al snel vuil vast zitten.

Ten slotte snijd je de bladeren fijn. Dit doe je eenvoudig door ze op te rollen en vervolgens in reepjes te snijden.

Hoe lang boerenkool koken?

Is de boerenkool klaar voor bereiding? Dan is het tijd om antwoord te geven op de belangrijke vraag ‘hoelang moet boerenkool koken?’. Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden.

Om de boerenkool perfect gaar te krijgen kan je het beste een kooktijd tussen de 15 en 25 minuten aanhouden. Kook de groente vooral niet te lang. Boerenkool kan namelijk snel wat papperig worden en dat smaakt minder lekker. Houdt je van groenten met een beetje bite? Dan volstaat een kijktijd van 15 minuten.

Boerenkool koken

Nu je de kooktijd van boerenkool weet, kan je de groente gaan bereiden. Zet hiervoor een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Kookt het water? Dan kan je de boerenkool toevoegen.

Kook de groente vervolgens minstens 15 en maximaal 25 minuten. Daarna giet je het kookwater zo veel mogelijk weg. Druk de boerenkool eventueel nog wat extra aan in het vergiet zodat het niet te papperig wordt.

Recepten met boerenkool

Wist je dat je met boerenkool veel meer lekkers kan maken dan alleen maar de bekende stamppot? De onderstaande recepten met boerenkool bieden wat inspiratie!

Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Bij soep denk je misschien niet gelijk aan boerenkool maar voeg het zeker eens aan je maaltijdsoep toe. Maak dan wel gelijk een pan vol, dan heb je genoeg om snel een kom soep op tafel te zetten op drukke doordeweekse dagen.

Naar het recept
Pasta met mosterd, boerenkool en worst

Pasta met mosterd, boerenkool en worst

Deze pasta zetten wij het liefst elke week wel op tafel. Zeker net na de vorst, want dan is de boerenkool op zijn best. Dit recept is snel, lekker én gezond!

Naar het recept
Stamppotkroket

Stamppotkroket

Kroketten zijn altijd een goed idee. Ook als je ze met stamppot vult. Klinkt wat gek maar is ontzettend lekker. Probeer maar!

Naar het recept

Meer weten over boerenkool bereiden? Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!