Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wat is savooiekool en wat kun je ermee?

Wat is savooiekool en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Chinese kool en boerenkool ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heerlijke soorten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ultieme smaakmaker. Vandaag vertellen we je dan ook alles over savooiekool. Want wat is savooiekool en wat maak je ermee?

Wat is savooiekool?

Savooiekool wordt ook wel groene kool genoemd. Waarschijnlijk heb je dit lekkers wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook niet zo gek: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij ‘los’. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Bekijk voor aankoop even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden erop dat de groente oud is. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe smaakt savooiekool?

Nu we je vraag ‘wat is savooiekool?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Deze groene vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak.

Hoe kan je het vervangen?

Wil je savooiekool vervangen? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort zoals bijvoorbeeld witte kool. Ook paksoi is een optie. Lees voor meer informatie over paksoi ook onze ingrediëntenguide ‘Wat is paksoi en wat kun je ermee?

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van savooiekool kun je eten? Voor je er iets lekkers mee gaat maken, is het belangrijk om de buitenste bladeren en de stronk te verwijderen. Daarna kun je de overige bladeren van de kool halen en ze snijden. Was de gesneden groente even voor je verder gaat en je bent ready to cook!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Je kunt het bewaren in de koelkast. Hier blijft de groente maximaal een week goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met savooiekool? Heel veel! Je kunt hem roerbakken, koken, verwerken in stamppotten, salades, stoofpotten of ze oprollen met een smaakvolle vulling erin. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met savooiekool uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!