Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Wat is savooiekool en wat kun je ermee?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Chinese kool en boerenkool ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heerlijke soorten kool die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ultieme smaakmakers. We vertellen je dan ook graag alles over savooiekool. Want wat is savooiekool en wat kun je ermee maken?

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Welk deel is eetbaar?

Voor je je savooiekool wilt gaan verwerken in je gerecht, is het goed om te weten welke delen van de kool je kunt gebruiken. We leggen dit even stap voor stap voor je uit.

  1. Verwijder de buitenste bladeren en de stronk.
  2. Haal de overige bladeren van de kool en snijd ze naar de gewenste vorm.
  3. Was de gesneden groente voor je deze verder gaat bereiden en je bent ready to go!
Tip

Heb je teveel savooiekool voor je gerecht? Je kunt het gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Zo kun je genoeg recepten maken met deze heerlijke groente!

Savooiekool recepten

Wat kun je allemaal met savooiekool? Heel veel! Je kunt hem roerbakken, koken, verwerken in stamppotten, salades, stoofpotten of ze oprollen met een smaakvolle vulling erin. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met savooiekool uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Cover voor

Savooiekool en shiitakes met sinaasappel, knoflook en komijn

Savooiekool in combinatie met sinaasappel zorgt voor een super fris gerecht. Dankzij de aardse smaken van de shiitakes en de toegevoegde kruiden, krijgt deze salade een heerlijke twist. Serveer het pakketje met rijst en je bent klaar!

Naar het recept
Gegratineerde savooiekool

Gegratineerde savooiekool

De savooiekool is een echte ster in dit gerecht. Het krokante laagje kaas wat erdoorheen gaat en het bakken van de kool, heeft het een super lekkere, krokante bite.

Naar het recept
Indiase thoran met savooiekool

Indiase thoran met savooiekool

Vraag je ons om Indiaas te eten, dan zullen wij altijd ‘ja’ zeggen. Deze thoran, of wel groentegerecht, zit boordevol smaak dankzij de lekkere specerijen en kruiden. Serveer als bijgerecht of gebruik als salade met je eigen toevoegingen.

Naar het recept
Borlottibonen met savooiekool

Borlottibonen stoof met savooiekool

Zowel de kool als de bonen in dit gerecht worden tijdens het bereiden super zacht. Je serveert het met het lekkere stoofvocht en een frisse gremolata, waardoor het super veel smaak krijgt.

Naar het recept
koolrolletjes

Pittige koolrolletjes met kipgehakt en surimi

Een leuke variant op sushi en dumplings! Dankzij de savooiekoolbladeren is de buitenkant super knapperig. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren door het kipgehakt en de surimi te vervangen door jouw favoriete vulling.

Naar het recept
Vega shepherd's pie met savooiekool en witte bonen

Vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen

Een vegetarische variatie op onze favoriet: rijke smaken afgedekt met smeuïge puree met krokant randje.

Naar het recept
Vega worstenbroodjes met vulling van clementine, cranberry en savooiekool

Vega worstenbroodjes met vulling van clementine, cranberry en savooiekool

Wie kent ze niet? De worstenbroodjes. Inmiddels verkrijgbaar in alle soorten en maten. Probeer eens deze variant met clementine en savooiekool. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Naar het recept
Foodies favoriet
Cover voor Savooiekool en shiitakes met sinaasappel, knoflook en komijn

Savooiekool en shiitakes met sinaasappel, knoflook en komijn

Savooiekool in combinatie met sinaasappel zorgt voor een super fris gerecht. Dankzij de aardse smaken van de shiitakes en de toegevoegde kruiden, krijgt deze salade een heerlijke twist. Serveer het pakketje met rijst en je bent klaar!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

½ savooiekool – zonder kern & in brede repen
250 g shiitakes
geraspte schil van ½ sinaasappel
2 teentjes knoflook – geraspt
zout en peper
1 tl komijnzaad
1 el boter
200 g basmatirijst
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Meng de savooiekool met de shiitakes, de sinaasappelschil en de knoflook goed door elkaar. Verdeel het mengsel over een vel bakpapier. Bestrooi met zout, peper en het komijnzaad. Verdeel de boter in kleine stukjes erover. Vouw 2 zijden van het bakpapier naar elkaar toe en vouw enkele malen om zodat ze aan elkaar blijven zitten. Vouw nu de andere 2 randen enkele malen om zodat je een gesloten pakketje krijgt. Leg het pakketje op een bakplaat en zet ca. 30 minuten in de oven.

  2. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Open het pakketje aan tafel en serveer met de rijst.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!