Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Borlottibonen met savooiekool

Borlottibonen stoof met savooiekool

Zowel de kool als de bonen in dit gerecht worden tijdens het bereiden super zacht. Je serveert het met het lekkere stoofvocht en een frisse gremolata, waardoor het super veel smaak krijgt.
In samenwerking met Vegetariërsbond
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Aantal personen: 5

Ingrediënten

Voor de gremolata

Bereiding

  1. 1. Verhit de olijfolie in een ruime kookpan en fruit er de knoflook ca. 1 minuut in. De knoflook mag niet bruin kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Giet de borlottibonen af en laat goed uitlekken. Voeg de bonen, de bouillon en de laurier blaadjes toe aan de tomatenpuree. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Stoof de bonen in ca. 1 uur net gaar. Hoe rustiger je ze stooft, hoe mooier de bonen heel blijven. Voeg de koolrepen toe en stoof ze 15-20 minuten mee. Zowel de kool als de bonen moeten nu heerlijk zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Verwijder de laurier en rozemarijn.

  2. 2. Schil voor de gremolata de bovenste schil van de citroen en de sinaasappel met een dunschiller. Zorg ervoor dat het wit van de schil niet meekomt. Hak de citrusschillen en de knoflook fijn met een scherp mes. In een keukenmachine wordt het geheel te papperig en gaat het snel achteruit in smaak. Hak de peterselie fijn en meng met de knoflook en citrus. Serveer het geheel in diepe borden met een flinke schep van het lekkere stoofvocht. Strooi er de gremolata overheen.

Per portie: 312 kcal | 29 g koolhydraten | 17 g eiwit | 11 g vet

Foto’s, receptuur, foodstyling: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Welk deel is eetbaar?

Voor je je savooiekool wilt gaan verwerken in je gerecht, is het goed om te weten welke delen van de kool je kunt gebruiken. We leggen dit even stap voor stap voor je uit.

  1. Verwijder de buitenste bladeren en verwijder de stronk verwijderen
  2. Haal de overige bladeren van de kool en snijd ze naar de gewenste vorm
  3. Was de gesneden groente voor je deze verder gaat bereiden en je bent ready to go!

Heb je teveel savooiekool voor je gerecht? Je kunt het gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Zo kun je genoeg recepten maken met deze heerlijke groente!