Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat zijn borlottibonen?

Wat zijn borlottibonen en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Witte en bruine bonen ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heerlijke soorten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ultieme smaakmaker. Vandaag vertellen we je dan ook alles over borlottibonen. Want wat zijn borlottibonen en wat maak je ermee? Spoiler alert: heel veel lekkers!

Wat zijn borlottibonen?

Borlottibonen behoren net als de ‘gewone’ witte en bruine boon tot de peulvruchten. Waar we in Nederland vaak voor deze varianten kiezen, hebben ze in Italië hun hart verpand aan de voor ons minder bekende soort. Maar wat zijn borlottibonen precies? Dit lekkers is het zaadje van de Phaseolus vulgaris, een plant die tot de vlinderbloemigen behoort. In Amerika noemen ze deze smaakmaker trouwens ook wel de cranberryboom, dit door zijn unieke uiterlijk: wit met roze en een rode tekening. Om maar vast met de deur in huis te vallen: deze prachtige aftekening verdwijnt helaas na het koken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze?

Bij veel supermarkten kan je tegenwoordig de bonen uit blik kopen, maar als je geluk hebt ligt ook de gedroogde variant in de schappen. Die is namelijk veel lekkerder. Let er dan wel op dat je de gedroogde borlottibonen voor gebruik 12 uur laat weken in ruim koud water.

Hoe smaken ze?

Nu we je vraag ‘Wat zijn borlottibonen?’ beantwoordt hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. Zodra je een hap neemt, zal de ietwat zoete en nootachtige smaak je opvallen. Ook de lekkere bite zal je vast tevreden stellen.

Hoe kan je ze vervangen?

Vind je borlottibonen toch niet zo lekker of liggen ze toch niet in de schappen bij de plaatselijke supermarkt? Je kunt ze vervangen door een andere boon naar keuze, als zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.

Zijn borlottibonen gezond?

Jazeker! Alleen al daarom raden we je aan om ze op het menu te zetten. Borlottibonen zijn een gezonde en duurzame bron van plantaardig eiwit en daarom kun je ze volgens het Voedingscentrum goed gebruiken als vleesvervanger. In combinatie met granen leveren peulvruchten alle essentiële aminozuren. Daarbij bevatten borlottibonen veel vezels, vitamines en mineralen als fosfor, ijzer en calcium. Bijkomende bonus: ze bevatten weinig calorieën en hebben een cholesterolverlagende werking.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met borlottibonen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij vinden hem vooral lekker in stoofgerechten, maar ze komen ook ontzettend goed tot hun recht in salades, soepen en zelfs in pasta of risotto. Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

Borlottibonen met savooiekool

Borlottibonen stoof met savooiekool

Naar het recept
Varkensschouder met dragon en borlottibonen

Varkensschouder met dragon en borlottibonen

Naar het recept
Borlottibonensalade met pecanpesto en avocado

Borlottibonensalade met pecanpesto en avocado

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!