Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
koolrolletjes

Pittige koolrolletjes met kipgehakt en surimi

Een leuke variant op sushi en dumplings! Dankzij de savooiekoolbladeren is de buitenkant super knapperig. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren door het kipgehakt en de surimi te vervangen door jouw favoriete vulling.
  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Voor de rolletjes

Voor de Oosterse kruidenmix

Voor het serveren

Benodigdheden

  • stoommandje

Bereiding

  1. Breng een grote pan met water met een beetje zout aan de kook. Haal voorzichtig de bladeren los van de savooiekool en blancheer ze 1-2 minuten in het kokende water. Gooi het kookwater niet weg, dit kan je nog gebruiken om straks je bamboe stoommandje boven te zetten. Leg de geblancheerde koolbladeren direct in een kom met ijskoud water, om te voorkomen dat ze verder garen en verkleuren. Dep de bladeren voorzichtig droog en houd ze apart.

  2. Mix in een keukenmachine de ingrediënten voor de oosterse kruidenmix door elkaar tot een gladde, geurige pasta.

  3. Meng in een kom de surimi en de oosterse kruidenmix door het kip­gehakt en meng alles goed door elkaar.

  4. Leg ca. 2 el van het gehaktmengsel op elk koolblad, rol de bladeren op en vouw de zijkanten voorzichtig naar binnen.

  5. Haal wat van het kookvocht uit de pan tot er nog een bodempje in zit. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag. Zet het stoommandje op de pan en leg er voorzichtig de koolrolletjes in. Zet het deksel erop en stoom de rolletjes 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Serveer de rolletjes met chilisaus en bestrooi met wat sesamzaadjes.

*Surimi zijn wit-roze staafjes imitatiekrab gemaakt van grotendeels witvis.

Gebruik voor dit gerecht een stoommandje. En lees hier alles wat je moet weten over het gebruik van stoommandjes

    Foto’s: Willem van Santen Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter / Foodblabla Styling: alexstyling

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Welk deel is eetbaar?

Voor je je savooiekool wilt gaan verwerken in je gerecht, is het goed om te weten welke delen van de kool je kunt gebruiken. We leggen dit even stap voor stap voor je uit.

  1. Verwijder de buitenste bladeren en verwijder de stronk verwijderen
  2. Haal de overige bladeren van de kool en snijd ze naar de gewenste vorm
  3. Was de gesneden groente voor je deze verder gaat bereiden en je bent ready to go!

Heb je teveel savooiekool voor je gerecht? Je kunt het gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Zo kun je genoeg recepten maken met deze heerlijke groente!