Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
stoommandje

Hoe gebruik je een stoommandje? Dit moet je weten

Advertentie

In menig toko staan ze rijen dik opgestapeld tot aan het plafond; stoommandjes. Maar wat kun je er allemaal mee? En hoe gebruik je een stoommandje? Wij geven je een snelcursus - van voorbereiden, koken tot het schoonmaken.

Zo gebruik je een stoommandje

Er is weinig zo magisch als het optillen van het dekseltje van het stoommandje; de wolkjes stoom die richting je neus kringelen! En wat denk je van het eten? Perfect gegaard! Doordat het eten niet in aanraking komt met olie of water, behoudt het zijn voedingsstoffen en wordt er geen onnodig vet aan je maaltijd toegevoegd. Stomen is dus een gezonde bereidingswijze.

Maar stomen is vooral ook makkelijk. Groenten, vis, vlees; binnen no time wordt het allemaal gaar in je stoommandje. In principe kun je alles wat je kunt koken, ook stomen. Denk aan groente, vlees, vis, maar ook rijst en couscous. Of wat denk je van heerlijke Aziatische dumplings of dim sum? In dit artikel geven we je dan ook graag antwoord op de vraag: ‘Hoe gebruik je een stoommandje?’ zodat je zelf aan de slag kunt!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Zo gebruik je een stoommandje

Koken met een stoommandje

Hoe gebruik je een stoommandje? Het is eigenlijk heel simpel: je brengt ruim water in een pan aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het mandje op de pan. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje het water niet raakt, anders kan er geen stoom ontstaan tussen het water en het mandje. Leg eventueel een stukje bakpapier of bananenblad in het mandje en leg je product erbovenop. Zet het deksel op het mandje en probeer deze niet te vaak op te tillen om geen stoom te laten ontsnappen.

Heb je meerdere stoommandjes en meerdere producten die je wilt stomen? Dan kun je je mandjes op elkaar stapelen. Leg het product met de langste gaartijd altijd onderop. Deze stoomtijden kun je aanhouden als je aan de slag gaat met kip, vis of groenten in je bamboe stoommandje:

  • Kipfilet: ca. 15 minuten
  • Zalmfilet of witvisfilet: ca. 5 minuten per 2 cm dikte van de vis
  • Broccoli of peultjes: 5-7 minuten
  • Asperges: 7-8 minuten
  • Bloemkool: 10-12 minuten
stoommandje

Zo maak je je stoommandje schoon

Als je je supermalse zalm uit je stoommandje hebt gehaald, kunnen er wat restjes achterblijven. Zo voorkom je dat je broccoli de volgende keer ook naar zalm ruikt of smaakt:

  1. Spoel hem af onder warm water en wrijf hem schoon met een zachte borstel of een keukenspons. Laat het mandje helemaal drogen aan de lucht voordat je hem opbergt.
  2. Ruikt je mandje dan nog steeds niet fris? Maak hem dan schoon met een mengsel van water en natuurazijn. Zet je mandje na het schoonmaken nog even boven een pan met kokend water, zodat de stoom de eventuele laatste restjes van de azijngeur kan verwijderen.
  3. Je mandje is nu weer klaar voor gebruik!

Hier koop je een stoommandje

Wil jij ook de magie van stomen ervaren? In de meeste Aziatische toko’s verkopen ze wel stoommandjes in verschillende formaten en voor een klein prijsje (5-10 euro). Geen toko bij jou in de buurt? Bij bol.comverkopen ze ook stoommandjes in meerdere formaten.

Zin om aan de slag te gaan met een stoommandje? Maak dan dit heerlijke recept!

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!