Advertentie
Japans koken: eetstokjes
Yvonne: “Ik zag laatst dat je bij je Thuisbezorgd-bestelling kunt aangeven of je er wel of niet stokjes, wasabi, sojasaus of ingelegde gember bij wilt. Top tegen verspilling, zeker als je een keer niet zelf Japans wilt koken! Ik gooi die stokjes namelijk altijd meteen weg, omdat ik standaard mijn eigen lievelingsstokjes in huis heb. Mooi zijn ze, hè?”
Sushi rollen
Marieke: “Wil jij thuis maki’s maken? Dan is een bamboe rolmatje hartstikke handig. Zo kan je de nori, rijst en vulling eenvoudig bijeen rollen. Door de anti-aanbaklaag blijft de rijst niet aan het matje plakken en maak jij moeiteloos thuis traditionele sushi.”
Santokumes
Martina: “Ik kan urenlang filmpjes op YouTube kijken waarop chefs hun snijtechniek laten zien. Vlees en vis worden in flinterdunne, haast doorzichtige plakken gesneden en tomaten worden in de lucht met één soepele beweging gehalveerd om te demonstreren hoe vlijmscherp het mes is. Het Japanse santokumes staat dan ook bovenaan op mijn verlanglijstje (hint, hint).”
Vijzel
Anne: “Onmisbaar op je aanrecht: de vijzel! Om kruiden en specerijen, sesamzaad of je eigen kruidenpasta in te malen als basis voor zo’n beetje elk Japans gerecht. Koop hem vooral niet te klein, zodat je mengsel niet steeds over de rand kukelt.”
Vrolijk blikje
Yvonne: “Ik heb een verzameling aan verse thee in huis en spaar nu allerlei mooie theeblikken zodat die verzameling een mooi plekje kan krijgen op een plank in mijn keuken. Dit roestvrijstalen Japanse theeblik met bloemetjes heb ik alvast gekocht. Precies dezelfde in het zwart staat op mijn verlanglijstje!”
Konro grill
Marieke: “Voor dit nummer mocht ik een kijkje nemen in de keuken van sushi-chef Kit. Natuurlijk staat zijn keuken vol met indrukwekkende apparaten maar volgens Kit hoef je dat heus niet allemaal in huis te hebben om thuis Japans te kunnen koken. Volgens hem is de makkelijkste manier om ingrediënten veel smaak te geven door ze te bereiden op een traditionele konro grill.”
Japanse theepot
Anne: “Japan en thee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb een zwak voor het Japanse merk Kinto en ben groot fan van hun theepotten. Deze bijvoorbeeld: tijdloos, prachtig design en mooi als setje met bijbehorende kopjes.”
Lees meer: Japans koken: deze basisingrediënten mogen niet in je voorraadkast ontbreken
Onze tips
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.