Abonneren
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
cover met spaanse gazpacho in kom
recepten met spitskool

Spitskool recepten die je echt wilt proberen

Profielfoto van BasBas Erkens

Of spitskool nu in het seizoen is of niet, we koken er maar al te graag mee. Van grillen tot bakken of in een frisse salade verwerkt; dit zijn wat ons betreft de lekkerste recepten met spitskool!

Lees verder na de advertentie

Recepten met spitskool

Spitskool is familie van de witte kool en de savooiekool. Zoals de naam je al doet vermoeden heeft de kool een spitse vorm en is hij lichtgroen van kleur. Hij is wat zachter en sappiger dan de meeste ronde koolsoorten en zit ook nog eens boordevol vitamine C. Stoven, koken, smoren, roerbakken of zelfs roosteren; dit zij wat ons betreft de lekkerste recepten met spitskool!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spitskool recepten:

bord met spitskool en jus

Spitskool van de BBQ met aardappel-mosterdmousseline

Deze heerlijke spitskool van de BBQ, met een rijke jus van morieljes en romige aardappel-mosterdmousseline, is de perfecte combinatie van rokerige smaken en verfijnde aardse tonen. Dat zal zeker indruk maken op je gasten!

Naar het recept
Gyoza’s met sojabonen, spitskool en wortel

Gyoza’s met sojabonen, spitskool en wortel

De Japanse keuken is wereldberoemd en wat ons betreft is dat helemaal terecht. Deze gyoza’s zijn ideaal als snack of als je zin hebt in een kleine maaltijd.

Naar het recept
Baked beans met spitskool en spek

Baked beans met spitskool en spek

Naast dat deze baked beans makkelijk zijn om te maken, zijn ze ook nog eens budgetproof én ontzettend lekker. Nog een bijkomend voordeel; je hebt maar een half uur nodig om dit gerecht op tafel te toveren!

Naar het recept
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Dit is misschien wel een van onze favoriete recepten voor spitskool, het recept komt uit het boek “TLV Vegan” van Jigal Krant. De cashewnoten geven het gerecht een lekkere crunch en de zelfgemaakte chilisaus is ook nog eens om je vingers bij af te likken!

Naar het recept
Recepten met mosterd: wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Nog zo’n recept waarbij spitskool absoluut het verschil maakt. De tempeh met mosterd is al behoorlijk bepalend voor de smaak van deze wraps, maar de verse spitskool is juist een heerlijke tegenhanger.

Naar het recept

Tip!

gefrituurde dumplings spitskool

Gefrituurde dumplings met spitskool

Deze vegetarische dumplings hebben een ontzettend lekkere bite vanbuiten, terwijl de inhoud heerlijk mals blijft. Probeer deze Aziatische snack nu zelf te maken!

Naar het recept
Broodje ham met spitskoolsalade

Broodje ham met spitskoolsalade

Een klassiek broodje beenham gaat er eigenlijk altijd wel in, zeker als lunch! Maar wat dat broodje zo lekker maakt? De zelfgemaakte koolsalade die op het broodje gaat; natuurlijk gemaakt met spitskool.

Naar het recept
Döner van spitskool met kruidenomelet

Döner kebab van spitskool met kruidenomelet

Probeer ook dit heerlijke recept eens. Je maakt zelf plantaardige döner kebab met verse spitskool. Geen zin om de barbecue aan te steken? Het kan ook prima met een grillpan uiteraard.

Naar het recept
Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Ben je op zoek naar een fancy gerechtje, en ook nog eens met spitskool? Maak dan eens dit fijne recept!

Naar het recept
dumpling

Dumplings gevuld met spitskool, garnalen en groenecurrypasta

Deze dumplings met garnalen en spitskool zijn favoriet bij ons op de redactie, alleen al door de pittige en ook smaakvolle curry.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
bord met spitskool en jus

Spitskool van de BBQ met aardappel-mosterdmousseline

Deze heerlijke spitskool van de BBQ, met een rijke jus van morieljes en romige aardappel-mosterdmousseline, is de perfecte combinatie van rokerige smaken en verfijnde aardse tonen. Dat zal zeker indruk maken op je gasten!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 spitskolen
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 100 ml witte wijn
  • 4 takjes tijm
  • zout en peper (naar smaak)
  • olijfolie

Voor de jus

  • 32 gedroogde morieljes
  • 3 sjalotten (gesnipperd)
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 3 takjes tijm
  • 100 g gedroogde boleten
  • 100 ml sojasaus
  • 1 l water
  • 4 g aardappelzetmeel
  • zout en peper (naar smaak)
  • olijfolie (om in te bakken)

Voor de aardappel-mosterdmousseline

  • 400 g kruimige aardappels
  • 150 ml volle melk
  • 40 g roomboter
  • 2 el grove mosterd
  • zout (naar smaak)

Benodigdheden

  • stoomoven
  • BBQ
  • pureestamper
  • fijne zeef
  • aluminiumfolie

Bereiding

  1. Snijd de spitskool in de lengte doormidden. Stoom 10 minuten gaar in de stoomoven of boven een pan met kokend water. Spoel na 10 minuten af met koud water.

  2. Pak de delen spitskool apart in aluminiumfolie met de wittewijnazijn, witte wijn, tijm en zout en peper naar smaak. Leg 24 uur in de koelkast.

  3. Pak na 24 uur de spitskool uit en bestrijk met wat olijfolie. Leg op de barbecue en rooster mooi goudbruin en goed warm.

  4. Laat de morieljes 1 uur in water weken. Doe de olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook, gesnipperde sjalot en tijm toe. Fruit kort aan.

  5. Voeg nu de boleten, sojasaus en het water toe aan de pan. Laat inkoken tot circa 400 ml en haal de pan daarna van het vuur. Laat de bouillon nog 1,5 uur trekken.

  6. Zeef de bouillon en doe weer terug in de pan. Meng het aardappelzetmeel met wat water, voeg toe aan de jus en roer goed door.

  7. Snijd de morieljes in ringen en voeg toe aan de jus. Laat nog 1 minuut meekoken in de jus en haal dan van het vuur.

  8. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en giet af. Stamp de aardappelen fijn en duw de aardappelen door een fijne zeef.

  9. Voeg de melk, boter en mosterd toe en meng goed door. Breng eventueel op smaak met zout.

  10. Strijk nu wat aardappelmousseline op een bord, leg de spitskool erop en schenk als laatste de jus eroverheen.

Beeld en receptuur: Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!