Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
recepten met spitskool

7x de lekkerste recepten met spitskool

Profielfoto van BasBas Erkens

Of spitskool nou in het seizoen is of niet, we koken er maar al te graag mee. Van grillen tot bakken of in een frisse salade verwerkt; dit zijn wat ons betreft de lekkerste recepten met spitskool!

Lees verder na de advertentie

Recepten met spitskool

Spitskool is familie van de witte kool of savooiekool. Zoals de naam je al doet vermoeden heeft de kool een spitse vorm, maar er is meer te vertellen. Het is namelijk een veelzijdige kool, waar je ontzettend veel mee kunt.

Stoven, koken, smoren, roerbakken of zelfs roosteren; er zijn eindeloos veel recepten met spitskool. De kool is wat zachter en sappiger dan de meeste ronde koolsoorten en zit ook nog eens boordevol vitamine C.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spitskool recepten:

Baked beans met spitskool en spek

Baked beans met spitskool en spek

Naast dat deze baked beans makkelijk zijn om te maken, zijn ze ook nog eens budgetproof én ontzettend lekker. Nog een bijkomend voordeel; je hebt maar een half uur nodig om dit gerecht op tafel te toveren!

Naar het recept
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Dit is misschien wel een van onze favoriete recepten voor spitskool, het recept komt uit het boek “TLV Vegan” van Jigal Krant. De cashewnoten geven het gerecht een lekkere crunch en de zelfgemaakte chilisaus is ook nog eens om je vingers bij af te likken!

Naar het recept
Recepten met mosterd: wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool

Nog zo’n recept waarbij spitskool absoluut het verschil maakt. De tempeh met mosterd is al behoorlijk bepalend voor de smaak van deze wraps, maar de verse spitskool is juist een heerlijke tegenhanger.

Naar het recept
Broodje ham met spitskoolsalade

Broodje ham met spitskoolsalade

Een klassiek broodje beenham gaat er eigenlijk altijd wel in, zeker als lunch! Maar wat dat broodje zo lekker maakt? De zelfgemaakte koolsalade die op het broodje gaat; natuurlijk gemaakt met spitskool.

Naar het recept
Döner van spitskool met kruidenomelet

Döner kebab van spitskool met kruidenomelet

Probeer ook dit heerlijke recept eens. Je maakt zelf plantaardige döner kebab met verse spitskool. Geen zin om de barbecue aan te steken? Het kan ook prima met een grillpan uiteraard.

Naar het recept
Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Ben je op zoek naar een fancy gerechtje, en ook nog eens met spitskool? Maak dan eens dit fijne recept!

Naar het recept
dumpling

Dumplings gevuld met spitskool, garnalen en groenecurrypasta

Deze dumplings met garnalen en spitskool zijn favoriet bij ons op de redactie, alleen al door de pittige en ook smaakvolle curry.

Naar het recept

Ons favoriete recept met spitskool:

REDACTIEFAVORIET
Baked beans met spitskool en spek

Baked beans met spitskool en spek

Naast dat deze baked beans makkelijk zijn om te maken, zijn ze ook nog eens budgetproof én ontzettend lekker. Nog een bijkomend voordeel; je hebt maar een half uur nodig om dit gerecht op tafel te toveren!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken witte reuzenbonen (à 400 g afgespoeld en uitgelekt)
  • 250 g spitskool (in reepjes)
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 takjes tijm (alleen de blaadjes en fijngehakt)
  • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 2 el smokey barbecuesaus
  • zout en peper
  • 8 plakken ontbijtspek

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verhit de olie in een ovenbestendige pan en fruit er de knoflook ca. 1 minuut in. Voeg de bonen, de spitskool, de tomatenpuree en de tijm toe en bak nog 1 minuut. Roer de sinaasappelschil en de barbecuesaus erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

  2. Neem van het vuur en leg de plakjes spek op de bonen. Zet het geheel in de oven en bak ca. 20 minuten, tot het spek lekker knapperig is. Strooi evt. nog wat extra tijm eroverheen. Lekker met knapperig brood.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!