Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Jigal: "In een al lang opgedoekt eethuisje nabij de Levinskymarkt maakte ik voor het eerst kennis met gegrilde kool. Het was nog net niet alsof ik water zag branden, maar het idee om frêle bladgroenten aan de barbecue toe te vertrouwen was nooit bij me opgekomen. In werkelijkheid zijn kolen lang niet zo kwetsbaar als hun voorkomen doet vermoeden en kunnen ze de hitte van hun gloeiende naamgenoten gemakkelijk aan. Gegrild lijkt kool in niets op het platgekookte hoopje ellende dat met zijn penetrante geur complete jeugdtrauma’s op zijn geweten heeft. Opgediend met stoere schroeistrepen zijn kolen knapperig vanbuiten en weldadig mals vanbinnen. Hun bitterzoete, bijna vlezige smaak wordt nog eens extra geaccentueerd als je er een scheutje techina of een paar spetters balsamico aan toevoegt. Inmiddels hebben gegrilde bladgroenten hun exclusieve imago al lang en breed verloren. Vooruitstrevende foodbloggers brachten hippe restaurants op het idee en toen was er geen houden meer aan. Onlangs stuitte ik op een recept voor gegrilde spitskool in het blaadje van de supermarkt, de laatste fase voordat we getrakteerd worden op een verpoederde versie in een pakje of zakje. (Mocht je denken dat ik doordraaf, dan reken je buiten de gotspes van Knorr. De instantgigant breidde zijn assortiment enige tijd geleden uit met sjaksjoeka, ‘met inspiratie uit Tel Aviv’. Heus, ik verzin dit niet). Daardoor laten wij ons niet uit het veld slaan. De gouden combinatie van gegrilde kool met zoetzure chilisaus en cashews ben ik bovendien nog nergens tegengekomen. Heb je geen barbecue of goed weer, dan is een gietijzeren ribbelpan een prima alternatief."

Bereiding

  1. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Hak of vijzel fijn, maar niet tot gruis.

  2. Verwarm vier borden voor en zorg dat de chilisaus op kamertemperatuur is. Verhit een grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool als die er slap bij hangen. Snijd de kool in de lengte in vieren. Snijd steeds door de aanzet heen zodat de parten niet uit elkaar vallen. Bestrijk aan alle zijden met olijfolie en bestrooi de snijkanten met isot biber. Rooster de kool 3-4 minuten aan elke kant, ongeveer 10 minuten in totaal. Leg de kolen op hun bolle kant op voorverwarmde borden. Bestrooi met grof zout. Serveer iedere part kool met 1 eetlepel chilisaus (meer maakt het al snel te zoet) en een handje cashewnoten.

Amsterdam/Tel Aviv; 2019-2021; Serie foto's uit Amsterdam (keuken Jigal) en Tel Aviv (straatbeelden) voor het nieuwe (vegan) kookboek van Jigal Krant, verschenen in het najaar van 2021 bij Nijgh Cuisine. Fotografie: Vincent van den Hoogen. Receptuur: Jigal Krant.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (5 stemmen)

TLV Vegan

€ 39,99
TLV Vegan